Full version: Vilken Lera?
Christoffer
Jag har möjlighet att köpa lera av en tjej som pluggar keramik och konst.
Nu är det så att hon har tillgång till olika leror, från 4:-/kg och uppåt.
Leror i olika färger, svart lera m.m.

Om man ska använda någon av de lerorna i odling, vilken kan man då
använda sig av?
Kan några av de rentav vara skadliga för växterna?

Innehåller leror mycket näring?
Alexander-VG-zon3
jag använder näckros jord tror jag detg var som var nån grå lera . tror det var näckros jord eller nåt sånt dammlera eller naäckros lera men som jag har jag vet inte vilken sort det är
Kalle Mandelstam
Ren lera ska du nog inte använda till odling, om du inte planterar näckrosor eller nåt sånt. Men det går ju att använda som jordförbättring; riv sönder och fräs ner det där du vill ha det så funkar det som en vatten och näringsdepå vär växterna (ca 5-10 % lera, 10 % är mycket). Lera som används till keramik kan i vissa fall ha tillsatser som inte är så bra. Detta bör stå på förpackningen i så fall.

Ren lera innehåller inte så mycket näring, det beror ju på vad den innehåller för mineraler, en del kan säkert växterna ha nytta av. Men lera har en förmåga att binda näring och vatten till sig och på så sätt hindra urlakning av näringsämnen. Så en lerjord innehåller i regel mer näring och vatten än en grövre sandjord t.ex.

Om lera skulle kunna vara skadliga för växterna beror på vad leran innehåller för mineral och vad det är för växter. Det finns sura leror och basiska leror (som här nere i skåne t.ex.), allt beror på vilka bergarter leran har sitt ursprung i. Jag tror dock inte att någon lera skulle vara direkt livshotande för växterna, rent innehållsmässigt. Däremot, om man fräser ner för mycket och sedan försöker odla växter med krav på väldigt varma och väldränerade jordar, kan det bli problem.

smile.gif
mvh

Kalle

ps
Ren ishavslera går att köpa i trädgårdsbutiker för omkring 5 kr kilot, om du är osäker så köp det istället...
ds
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon