Minns att vi fick mjöd på både valborgsmässoafton och midsommarafton när jag var liten.
Min mammas recept ser lite annorlunda ut än ditt Hannele.
8 liter vatten ½ dl humle eller en flaska öl/pilsner
½ kg socker 1/4 tsk jäst
½ kg farinsocker russin och socker
1 citron
Lös upp sockret i det kokande vattnet. Skala citronen, skär bort det vita. Skiva citronen. Slå det kokande vattnet över citronskalen och citronskivorna. Skölj humlen i hett vatten och tillsätt den. När blandningen har kallnat tillsätts jästen upplöst i lite ljummet vatten. Om öl används i stället för humle så tillsätts det samtidigt som jästen. Låt sedan mjödet jäsa till nästa dag när den silas och hälls på flaskor. Lägg några sköljda russin och lite socker i varje flaska. Låt dem stå över dagen i rumsvärme, förvara dem sedan i kylskåp.