Jag kommer nog att skriva en hel del om potatis frampå vårkanten, men som det ser ut nu så verkar det bli franska
Amandine för "färskpotatisen", danska
Sava för sensommaren/tidig höst, och så norska
Beate för vinterpotatisen. Samt några andra sorter för skojs skull, bland annat en norsk som är väldigt mjölig och som jag tyvärr inte vet namnet på.
Amandine och Beate smakar jättebra, Sava når inte riktigt samma höjder men verkar tackla vår relativt leriga jord bra. Bra skorvresistens. Hos en släkting med sandigare och mer lucker jord får Sava en bättre smak.
Av ca 15 olika sorter jag provade förra året så var det ovanstående tre som verkade funka bäst. Det kan givetvis skilja år från år beroende på väder osv.
Tillägg : det är ju kul att prova olika sorter, jag svamlade om en del sorter i en potatistråd förra året, och andra personer skrev om sina erfarenheter :
http://www.odla.nu/forums/index.php?s=510f...7&t=31766&st=30