lillgull
Usch nu börjar det närma sig vår ombyggnad av vårat hus och omdränering av grunden.. Jag har lyckats förtränga att det ska ske ända fram till nu.
Jag riktigt ser framför mig hur grävskopor med flera tons tyngd på larvfötterna river upp hela tomten! IIIH! ohmy.gif Vitsipporna! Blåsipporna! Mina vilda blommor som jag inte ens vet namnet på... Inget kommer att bli det samma efter dessa larvfötters destruktion. Min man glädjer sig åt att äntligen få huset riktigt dränerat, men allt jag kan tänka på är leråkern som dessa maskiner kommer lämna efter sig, och hur lång tid det tar för vitsippor och blåsippor, liljekonvaljer och fluffig grönmossa att etablera om sig.Hjälp hur ska detta gå!
Är det någon här med skogstomt eller trädgård som har överlevt en sådan här pärs, som kan dela med sig några lugnande ord eller varnande ord...

hälsningar från en smått hysterisk trädgårdsvän... wacko.gif
noora
Vår husgrund (källare) dränerades om strax före jul. De fick inte tillbaka all jord på en gång, eftersom jorden frös till klumpar innan den skulle läggas tillbaka, så de ska komma ett varv till och fylla på resten när tjälen gått ur marken. Alla firmor vi snackade med sa att man ofta kan behöva vänta en vinter innan man får i all restrerande jord, då tjälen och tjällossningen hjälper till att finfördela och packa jorden. Därför är det bra att göra dräneringen på hösten. Gör man den på våren får man gå och fylla på vartefter under hela sommaren och hösten, och förmodligen efter vintern när tjälen har gjort sitt.

Om ni har källare och det ska grävas djupt får du räkna med att jordmassorna tar väldigt mycket plats när de grävs upp. Flytta på alla växter du vill ha kvar som står intill huset, där grävskopan kommer att åka och gärna även där jordhögarna kommer att ligga. Prata med de som gräver och fråga hur mycket utrymme de behöver. Större buskar kan de flytta med grävskopan om du pekar ut var de ska ställas under tiden.

Jag vet ännu inte hur slutresultatet blir i vår trädgård eftersom det har varit snö på marken nästan hela tiden efter att de blev klara, men leråker blev det där grävskopan åkte och på flera ställen där jordhögarna låg. Det var blött på marken just när de grävde, och vi har lerig tomt så grävmaskinen gjorde spår i marken överallt där den åkte. Enligt grävkillen hade det inte behövt bli så om vädret hade varit torrare.

Jag kan rapportera senare i vår vad vitsippor, gullvivor och klosterliljor tyckte om att bliöverkörda av grävmaskinen.
lillgull
smile.gif
Då är det bara för mig att börja gräva då.. Innan det stora snöfallet kom här i Stockholm förra veckan såg jag klungor av nästan utslagna snödroppar och vintergäck på sydsidan. rolleyes.gif
Nu ligger de under 50cm snö...
Så fort snön försvinner och jorden tinar upp lite så är det bara att börja gräva. OTålig!
Eftersom vi bor i ett hus från 20-talet är det endel stora etablerade perenner intill husgrunden bla höstanemon, sedan är det stora rosa malvor och blå martorn och gul rudbekia tar vid när malvorna har blommat ut. Det finns stora kejsarkronor och krokusar och dagliljor och tremastarblommor. På sydsidan mot köksfönstret klättrar tre olika kaprifoler upp längst husväggen. Rabatterna längst huset är så stora och växtlivet så omfattade! Det blommar från april till oktober på olika ställen.
De växter jag är allra mest försiktig med är just de vilda små liven som bott här längst av alla. Blåsippor, jag har hört att det tar typ tio år för dom att blomma om man försöker så från frö. Och de är ju fridlysta. Dessutom låter rådjuren dom vara ifred! smile.gif
Ja jag har insett nu att jag kommer att få gräva loss hela jordskicktet intill huset 1,5 meter ut från väggen och ca 40-60 cm djupt och flytta alla gamla växter. Perennerna är jag inte så rädd för att missta, de tål väl att delas och flyttas. Dessutom kan man i värsta fall köpa nya plantor av malva och höstanemon.
Men de vilda vännerna är jag lite mer rädd för att de kommer flytta sin kos och aldrig komma tillbaka.
Julrosor har man ju dessutom hört att de direkt ogillar att bli flyttade och jag kommer att vara TVUNGEN att flytta allt som jag vill ha kvar.
Det känns nästan som att jag kommer att bli tvungen att göra en fotodokumentär blogg sida om hela det här rätt knepiga problemet. Alla pratar jämnt om att bevara gamla trädgårdar och att man ska gå försiktigt fram. Men vad händer när man måste ta fram spaden för att rädda det som kan räddas?

unsure.gif
kerstin z5-6
Du kan flytta allt -även blåsippor och julrosor pioner -rädda mer än den radie du TROR de ska vara i ... de massakrerar lätt mer .. än man tänkt
lillgull
Ok.. Det är alltså så som jag har befarat. Tack för varningen Kerstin...
Jag önskar att jag hade råd att anställa mänskliga muskler att utföra dräneringsjobbet.. Både trevligt att titta på och mindre skador för växtriket wink.gif.
noora
Ja, den massakrerade "leråkern" hos oss sträcker sig c:a 3-4 meter från huset, plus att jag inte vet hur det ser ut på de ställen där jordhögarna har varit (ett band på c:a två meter runt större delen av huset, med start c:a 4 meter från huset).
kerstin z5-6
Du får bygga en jättepallkrage för dina älsklingar smile.gif
lillgull
jo jag har ett 20 meter långt staket som är en bra bit från huset där man skulle kunna ha en långsmal tillfällig rabatt av något slag.
Undrar om man helt enkelt bara kan köpa en sån där lång ganska bred tryckimpregnerad planka och sedan plantera sina hemlösa små växter där under en vecka eller två... Jag har ingen aning hur lång tid en dränering av ett hus tar! sad.gif Men inte tar det väl mer än någon vecka eller så??? Jag tänker mig att denna tillfälliga rabatt kanske blir lite torr och trist under en het sommardag!...
Man får väll se till att vattna ofta och så bara om inte jorden är så djup.
Lady Hamilton
Jag skulle tro att din "tillfälliga" rabatt kommer du att behöva använda hela sommaren......
Allting tar längre tid än vad man tror. Sedan innan "allting" har lagt sig.
Jag menar att runt husgrunden behövs det nog fyllas på eftersom och innan du fått bort alla jordhögar och kunnat reparera alla "sår" i gräsmattan m.m. Det kommer att ta tid sad.gif
Men det är ju samtidigt ett "nödvändigt ont" smile.gif
Så försök att planera din "tillfälliga" rabatt på ett så bra och lämpligt ställe som du bara kan komma på. Sedan får du plantera tillbaka allt eftersom det är möjligt. Men räkna med att "allt" inte hinns med i år. Du kan ju även kanske passpå att göra om det som du kanske inte var helt nöjd med i din tidigare plantering. I slutänden kommer det säkert att bli kanon-bra ska du se smile.gif
Lycka till!
kerstin z5-6
jepp i halvskugga långt från grävskopor -räkna med två månaders planteringstid i pall kragerabatten ...
lillgull
okej! smile.gif Tack så mycket hörni , det känns lite bättre faktiskt.
Jag håller med att visst kan det komma något positivt ur detta tillslut... Blåsipporna och vitsipporna trivs nog ändå bättre uppe i min mini skogsbacke dit jag ska försöka sätta dom under några björkar nu i vår. Invid huset där de står nu blir de ändå nertrampade av okänsliga människor som inte tänker på blommor -läs -springande små barn och äkta män som inte tänker på vitsippor och deras oförmåga att reparera en knäckt stjälk.
Och julrosen har jag länge tänkt borde delas eller flyttas eftersom den står så undanskymd och malplacerad, men så har jag låtit bli för jag hellre ser den blomma än flyttar den... Nu får jag chansen! Sedan har jag en stor sten som ligger halvt nergrävd i jorden och som jag tänkte låta grävskoporna baxa upp! smile.gif Jag har alltid velat ha en stenbumling någonstans på tomten! Naturlig skönhet jojo.. *suck*rolleyes.gif
Nu längtar jag bara tills allt smälter och töar upp så man kan börja gräva och fixa!
Limeblossom
Jag är väldigt glad att dom innan oss dränerade runt huset, så vi slipper. smile.gif
Men jag tror mig minnas att han sa att han hade grävt själv, med handkraft!
Åsa zon 6
Vi dränerade om för 5 år sedan och jag har fortfarande växter kvar i reservrabatterna. Fördelen med dräneringen är att jag var tvungen att göra någonting åt trädgården, inte bara nöja mig med vad som fanns. Nackdelen är ju att det tar sådan tid. Det är tur att man har tålmodiga grannar. Ett tips! Gör någon form av stensåll. Det lär ni behöva för jorden blir ordentligt omblandad. Jag har planterat i jorden som finns (med viss jordförbättring) och fått sålla bort så mycket sten att det nu finns ett rejält stenröse (ca 1 meter brett och 3 meter långt), men det går säkert att använda till något. Dessutom fick grävskopan upp en jättestor, snygg sten som han placerade där vi ville.
Till sist en liten rolig sannhistoria!
När jag nästan hade flyttat bort alla växter från framsidans rabatt bad jag min man att hämta lupinerna. Han kom tillbaka med en nyponbuske på skottkärran! laugh.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon