Minst 3000 år gammal kryddört, omnäms i Tusen och en Natt och i Bibeln (Andra Moseboken 16:31)
I Kina trodde man att koriander skänkte odödlighet och i Europa brukades den som afrodisiaka.
En Indianstam i Peru älskar den så mycket att människornas svett luktar koriander, (tänk att gå omkring o lukta bärfis). Det lätt narkotisk fröet ändrar doft vid mognaden, bäst är det efter några månader. Gott att blanda i bröd
Bladen användes flitigt i asiatiskt mat.
Bladen luktar o smakar bärfis, men i mat så är det som bortblåst.
Sammla fröna när de är bruna och innan de faller på marken. Förvara i tättslutande burk.
Spetsa vinäger med koriander frön.
Roten kokas som grönsak, användes till curryrätter.
Hjälper anisens tillväxt men fänkål tar skada av den.
Tugga frön före måltid, te kan drickas som apéretiv, hjälper matsmältningen och är milt lugnande.
Som vanligt är detta taget ur vår örtabok och några rader har jag bidragit med själv.
Köp boken den är jättebra.