|
Full version: pelargonjord
Eva i Skåne
09-03-2006, 15:35
Idag köpte jag en påse Hasselfors pelargonjord, 18l för 49kr. Det känns dyrt, men nu förväntar jag mig att mina pelargoner ska bli dubbelt så fina som tidigare år Är det motiverat med så många specialsorter? Det fanns även speciell citrusjord bl a. Rosjord och rododendronjord har ju funnits i alla tider men hur ska det gå för krukodlaren om man ska han massor av sorter?
kerstin z5-6
09-03-2006, 20:31
nja ... efter tre veckor är jorden ganska förbrukad i kruka ... men de kanske har långtidsverkande gödsel i ? Jag föredrar neutralare jord och göder själv i stället
Lady Hamilton
09-03-2006, 21:06
Jag har köpt citrus-jorden. Inbillar mig att den skall vara bra. I allafall behöver jag inte hålla på att blanda så mycket själv. Tog endast och blandade ut jorden med lite leca. Har i vinter haft STORA problem med jorden i krukorna både på Citron trädet och klementin trädet. Det har varit alldeles för kompakt och varit för mycket lera i jorden. Det har varit väldigt svårt att kunna avgöra hur o när jag har behövt vattna. Tur att jag har en fuktmätare som jag kunnat kolla med, men även den har jag haft problem med att kunna sticka ner i jorden. Pelargonerna mina får nog "vanlig" jord i år....... Men kanske att jag testar nästa år
ewa zon 3
09-03-2006, 21:25
CITAT (Hamilton @ 09-03-2006, 21:06) Jag har köpt citrus-jorden. Inbillar mig att den skall vara bra. I allafall behöver jag inte hålla på att blanda så mycket själv. Tog endast och blandade ut jorden med lite leca. Har i vinter haft STORA problem med jorden i krukorna både på Citron trädet och klementin trädet. Det har varit alldeles för kompakt och varit för mycket lera i jorden. Det har varit väldigt svårt att kunna avgöra hur o när jag har behövt vattna. Tur att jag har en fuktmätare som jag kunnat kolla med, men även den har jag haft problem med att kunna sticka ner i jorden. Pelargonerna mina får nog "vanlig" jord i år....... Men kanske att jag testar nästa år :) Lånar tråden lite.... fattar lite trögt idag  ..... men var det Hasselfors Citrusjord som ställde till STORA problem för dig el någon annan jord. Går med planer att skaffa en el annan citrusväxt för att se om de trivs i vårt uterum. Så det kan ju vara bra att veta, om jorden alltså. /Ewa
Lady Hamilton
09-03-2006, 21:39
 Ursäkta att jag skrev så virrigt  ........ Det var pga att jag hadde så stora problem med den "gamla" befintliga jorden. Det var för mycket lera i den. Därför blev jag glad när jag såg att det fanns speciell Citrusjord att köpa. Och det enda som jag har gjort är att jag blandat ut den nyinköpta speciella citrus-jorden med lecakulor för att få den lite porösare.
ewa zon 3
11-03-2006, 12:01
 Ok vad bra. Virrigt kan det nog bli för oss alla ibland /Ewa
Ingrid på Västkusten
13-03-2006, 10:44
Uschiga mig. Bra plantjord i med grus lecakulor dränage, lite hönsgödsel, lit ebenmjöl kanske lite annat godis med om man får tag i .
Duger åt de FLESTA växter, ifårn citrus till pelargoner. När man odlar i krukan är det viktigaste med dränage och att vattnet int eblir stillastående och så att jordenitne tapapr formen.
Det här med specialjord för olika växtslag är till huvuddelen bara nys :-) i krukor ÄR jord för det mesta till för å förankra rötterna, vatten å näring tillförs utifrån.
Varför skulel det annars gå så bra att odla i hydroponics som itne ens är jord??!!??
Man kan t o m odla kaktusar i hydroponics. Bra t o m!
Så spar slantarna :-)
Hälsar Ingrid
Lasse A
13-03-2006, 13:08
Förrförra sommaren prövade jag pelargonjorden. Det var så mycket bark och grova bitar så den ville inte hålla vattnet någe vidare. Fick vattna två gånger om dagen i bland, Speciellt i kombination med lerkruka var det riktigt dåligt.
Prövat Simontorps-Blomjord nu i en månad, den består av kogödsel och torv som är komposterad i tre år. Den är som riktig skitig och fin jord och den håller vattnet mycket bättre än vanliga hasselfors blomjord som bara torkar ut till en torvkaka på något dygn. Simontorps jord verkar inte bli till en torvkaka när den torkar ut, utan beter sig som "riktig jord". Men det är egentligen för tidigt att uttala sig efter någon månad bara.
Henrik_
15-03-2006, 18:50
Specialjord behövs inte. Gå in på trädgårdsamatörernas hemmsida och leta reda på en artikel om special näring av Tom Eriksson, så förstår ni varför. Jag kan garantera att vartenda ord som står där stämmer. Jag har haft Tom som Lärare i bla Växtfysiologi och har själv använt mig av hans metod, det fungerar fantastiskt.
Ingrid på Västkusten
16-03-2006, 10:32
Jo jag vet vad Tom säger - men det är en sida av kakan faktiskt. Det finns 'fler läger'. Om allt Tom skriver är sant så skulle holländarna aldrig få så mkt skördar som de får med sina specialanpassae närignar och datorstyrda system :-) men visst är det tänkvärt.
Henrik_
16-03-2006, 18:05
Nja, jag har svårt att se hur det skulle kunna vara någon annan sida av kakan, flera forskare på slu har gjort flera undersökningar och provodlat flera växter och det har visat sig att dom har haft precis samma behov av näringsämnen, så det kan omöjligt vara en tolkningsfråga. Men som sagt, jag låter bli att gå vidare med diskussionen nu.
Åsa, mälardalen zon 2
17-03-2006, 20:32
Jag köpte specialtillverkad pelargonjord (Hasselfors) 50l för en låg summa på jobbet förra året men de måste ha gjort något misstag det året när de blandade ihop jorden för de flesta av mina pelargoner blev inte bra och det blev inte de som stod i växthuset på jobbet heller så man kan nog få bra och dåliga partier jord. Jag tror jag kör med den vanliga Hasselfors krukväxtjorden med små lecakulor i i år den har jag aldrig haft problem med.
Kogödsel i påse, 5 säckar 100:- Perfekt för pelargonier enligt min erfarenhet. Förr blandade bonnafruarna i stor mängd brunnen koskit i jorden till sina pelargonierna.
I år, när jag planterar ut mina pellisar, ska jag plantera i koskit och se hur det tar sig. Risken är väl att dom får en näringschock o bara får blad, men den risken tar jag.  Tycker pelargonjord låter som ett bra sätt att få pengar på ett växande intresse för pelargonior jag, men det är jag det. *S*
Köper den blomjord med leca kulor i den är bäst för innekrukorna. Till vårens utekrukor köper jag U-jord till pelargoner/ fuchsior och övrigt, så nöjd med den, så det fortsätter jag med.
mollys_matte
28-03-2006, 08:53
Mårbacka pelargonjorden är väl ny för iår?! Förra året hade de en specialjord i 50l som var för pelargon, men det är väl inte exakt samma som den i 18l påsar?
Har en sån påse ligger hemma i väntan på att jag ska få tid att omplantera. Tror nån sa att Pelargon sällskapet rekommenderar den, så tänkte jag lika väl kunde testa. Jämförde innehållet med tex p-jord, och det verkar som det är mer blomningsfrämjande ämnen i Pelargon jorden. (jag kan inte såntdär, men min kollega har gått på Alnarp)
kristerh
28-03-2006, 11:35
CITAT (Lasse A @ 13-03-2006, 13:08) Prövat Simontorps-Blomjord nu i en månad, den består av kogödsel och torv som är komposterad i tre år. Den är som riktig skitig och fin jord och den håller vattnet mycket bättre än vanliga hasselfors blomjord som bara torkar ut till en torvkaka på något dygn. Simontorps jord verkar inte bli till en torvkaka när den torkar ut, utan beter sig som "riktig jord". Men det är egentligen för tidigt att uttala sig efter någon månad bara. Tycker oxså Simonstorps blomjord är bra, men den finns inte överallt, hittar jag den köper jag upp ett lager. krister
helle555
04-04-2006, 15:26
pellis jorden är ny för i år och på pelargonsällskapets hemsida så är dom flesta missnöjda med en och förstår inte att dom använder dom son referens, jag är oxå missnöjd med en, sen finns det en annan pellis jord oxå. bara så ni vet
Har köpt Hassellfors pelargonjord och avråder å det bestämdaste från att köpa den. Den packar sig och när man vattnar ligger vattnet ovanpå en lång stund innan den förmår tränga ner i jorden. Den rekommenderas inte heller av Pelargonförbundet. Däremot står det på påsen att den tagits fram i samarbete med Pelargonförbundet. Näringsinnehållet är formodligen den del man samarbetat om det nu har skett. Vad jag har förstått på diskussionerna om detta är det inget officiellt samarbete. Jag har kontaktat Hasselfors om jorden men de har tills vidare valt att inte besvara mitt mail....
mollys_matte
06-04-2006, 10:58
Enligt Hasselfors är det samma jord som förra året fanns i 50 l säckar. (kanske funnits längre) och de ska inte ha ändrat på den, bara bytt till mindre säckar.
Har planterat om mina i den nu, får se hur den är. Än verkar den helt ok. Ska även försöka prata med våran säljare från Hasselfors, och se vad han säger!
mollys_matte
17-05-2006, 16:42
Nu har jag pratat med vår säljare på hasselfors, jorden är visst framtagen i samarbete med pelargonsällskapet. De har varit med och hjälpte till och tagit fram receptet, tror det bla var de som ville ha med lera i receptet.
Jag tycker jorden var helt ok, det är ju i samma jord som U-jorden, fast med lera, och lite andra näringsämnen. Men det är ingen ljus torv i den, som ju vanligen är den torv som "torkar ihop" Minns inte vad tjejen man skulle prata med på hasselfors hette, ska kolla det imorrn. Men tänkte bara säga det!
titti49zon6
17-05-2006, 18:42
Jag har planterat mina pelargonsticklingar från odla i pelargonjorden men tycker att den blir torr och kompakt,pellisarna växer inte så som dom brukar så jag tror att jag får ta och plantera om dom i vanlig blomjord
Har idag varit till plantskolan där jag köpte jorden och påpekade att jag inte tyckte att jorden var bra, att dom skulle tala om det för leverantören Det kan ju vara bra att dom får veta att kunderna är missnöja så att dom kan åtgärda problemet
Ingrid på Västkusten
19-05-2006, 08:42
Sedan får vi inte glömma en sak - påsjordarna har inget bäst föredatujm för är det gammel jord i dem ifårn förra året elelr som har förvarats så det fryser så är det i år kass jord :-(( eller snarare torv då.
mollys_matte
21-05-2006, 16:46
Alltså det är inte Samma jord som förra året, den är nytillverkad, och kom ut nu i våras så är ingen ny jord.
Har som sagt pratat med vår säljare från Hasselfors, och framfört det som ni sagt här, och de (och inte vi på jobbet heller) har hört några andra som den inte funkat för. Men kan ju vara olika partier jord, så är det ju alltid. Är samma inehåll som i u-jord som sagt, fast även med lera.
linnea-maria
09-08-2006, 14:56
Tråden var ganska gammal men jag vill dela med mig av mina erfarenheter. När jag skulle plantera om pelargonerna och öppnade påsen så blev jag väldigt besviken över att jag hittade stora barkbitar och tjocka torvbitar i jorden. Sen har den inte fungerat enligt mina förväntningar trots att jag har blandat i chrysan också. När den stora påsen tog slut har jag använt plantjord av samma märke och blandat med kompost och crysan, jag har inte testat att blanda i kompost förut men jag tycker det verkar funka bra, inga sjukdomar än i allafall.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|