Limeblossom
14-03-2006, 15:02
Hallå!
Jag skulle vilja veta/få förslag på växter som är perenna typ rabarber och gräslök. Har ett jordgubbsland där det även växer en rabarber i kanten och nu tänkte jag utöka med sparris som jag får gräva upp hos svärfar. Något annat? Kan inte komma på någonting nämligen

Jo...pepparrot och det ogräset vill jag inte ha!
Kanske ska tala om att jag bor i Dalarna...zon 5 tror jag.
Eva 33c
14-03-2006, 15:55
Jag bor också i Dalarna, Falun närmare bestämt. I min perenna del av kökslandet har jag:
Rabarber
Sparris
Piplök
Luftlök
Gräslök
Rankspenat
Smultron
Jordgubbar
Libbsticka
Grekisk oregano (övervintrar oftast)
Timjan (övervintrar ibland och ibland inte)
Pepparmynta
Ja listan är inte precis jättelång. Löken är nog den jag använder mest.
Ingrid på Västkusten
15-03-2006, 09:02
Hallon,
I min perenna del har jag även Good King Henry (Chenopodium bonus-henricus)och så andra löksläktingar då lök är någe jag experimenterar hejvilt med.
Sedan har jag en konstig perenn krassesläkting ifårn Ruhlemanns i Tyskland, vars blad smakar lite pepprigt och är gott å blanda i salladen. Den är väldans härdig och att döma av blommorna släkt med pepparroten, men det är alltså bladen som är goda. Den har också gjort god tjänst som 'fångstgröda' för kålmaskar :-)
Olika sorters oregano gillar jag också - och så asiatisk/kinesisk gräslök, dne är väldigt härdig i motsats till vad som står i böckerna bara den har väldränerat. Odalr den i upphöjd bädd.
Kajplök/backlök är en annen favvis - lite osäker på härdigheten hos Dig.
Vissa saker är itne perenna men låter Du dem så sig så har man dem :-) en av dessa är röd målla Atriplex hortensis. Smakar inte mkt men ack så avcker å piffa upp sallader med. Jag låter dne så sig till viss del sedan drar jag upp allt jag itne vill ha - det går lätt. Den är däremot väldigt nyttig flera gånger nyttigare än sallad ( som ju faktiskt komemr långt nerpå listan över nyttiga grönsaker)
Rankspenat har jag med! Den gilla rjag :-)
Hälsar Ingrid
Eva 33c
15-03-2006, 09:25
Tack för påminnelsen om Good King Henry- den har jag ju haft för många år sedan men "tappat bort" på något vis. Den ska jag skaffa igen. Det finns ju fröer att köpa.
Jag hade också en Träsgårdssyra, Rumex patientia, men den försvann efter något år. Kinesisk gräslök har jag inte lyckats övervintra. Men jag har lerjord i landen så kanske ska jag prova igen och göra som du sa. Den röda mållan har jag också, men man vet aldrig var den dyker upp nästa gång. Förra året stod några plantor mitt bland smultronen. Den är vacker både på landet och i salladen.
Vet du vad din "tyska krasse släkting" har för vetenskapligt namn? Den lät intressant.
Ingrid på Västkusten
15-03-2006, 09:33
Jag är lite 'ilsken' på Rumex patentia tills jag hittade varianten 'profusion' den blomamr itne ock är helt ok jämnt. Nått blad då och då tillsammans med fisk är jättegott.
Lepidium latifolium heter den enligt Ruhlemanns - de har emellanåt hemskt fel på sina namn :-)
https://www.kraeuter-und-duftpflanzen.deSök på 'kress'. Gav den till goda vänner i norska fjällvärlden och den har övervintrat ett par år nu :-)
Detta ställe rekommenderas f ö som himla kul å besöka!
Eva 33c
15-03-2006, 09:42
Du har möjligen inte samlat några frön från din Lepidium latifolium?
Ingrid på Västkusten
15-03-2006, 12:36
Tyvåärr -men hör av Dig längre fram i vår när den kommitupp så finns det säkert någe skott. Den sprider sig väl i god jord :-)
Eva 33c
15-03-2006, 13:09
Tack vad snällt! Det gör jag gärna!
Limeblossom
15-03-2006, 15:51
Tack för svaren! Får fundera på vad jag vill ha....
Åsa, mälardalen zon 2
19-03-2006, 16:45
Perenn ruccola(sandsenap) växer som ogräs hos mig vet dock inte hurpass härdig den är men en fröpåse är inte speciellt dyr så man kan ju alltid prova och den var ganska lättsådd. Mina plantor sitter i en upphöjd bädd.
Birgitta i Mora
19-03-2006, 22:39
Den perenna ruccolan är härdig här i zon 5-6. Också här växer den som ogräs. Den tycker jag absolut du ska ha!
Limeblossom
20-03-2006, 08:28
Sandsenap....det lät inget vidare

Är den verkligen god?
Eva 33c
20-03-2006, 10:38
Ja om man gillar ruccolasmaken. Jag har odlat den här tidigt i växthuset för några år sedan. Jag hade ingen aning om att den var perenn! Vilken miss!
Måste prova den igen, kanske hittar jag den på mässan. Tack för upplysningen!
Sandsenap är perenn i en väldigt "havsnära" tomt i z 5 (Högakusten, Ångermanland) men tyvärr hårt drabbad av jordloppor.
Jättegod!!!
/Anki
Vad gör jordloppor och hur ser dom ut? Det var en massa små svartbruna insekter som flög/hoppade runt under fiberduken och åt massor av små hål på min mizunakål i somras. Är det jordloppor?
Susanne i Linköping
21-03-2006, 11:55
Låter precis som jordloppor, ja. Det sägs att man kan minska angreppen genom att bl a strö lite aska på bladen, vattna flitigt eller ha fiberduk. Själv har jag inte haft så stora problem att jag gjort något åt det. Fast växterna ser förstås inte så fräscha ut med en massa hål i.
Fiberduk hade jag från första dagen, det kändes som att lopporna stortrivdes därunder

Jag vattnade däremot inte landet speciellt mycket, eftersom jorden är lerig och aldrig torkade.
Jag tyckte ändå inte om mizunakålen, så lopporna fick smaska i sig den bäst dom ville
Ingrid på Västkusten
23-03-2006, 09:20
Ja usch vilket fult nanm som 'de' givit ruccolan! Den självsår sig bra och är perenn i min upphöjda bädd förutsatt att den växer i kanten mellan jorden och sargen :-) för hos mig blir de som små buskar med vedartad stam, och det är itne alltid just de omegastora ruccolabuskarna övervintrar.
Mizuna kål är lätt att få dålig smak på vid vårsådd. Den skall helst växa snabbt och skördas flitigt annars blir den läderartad och menlös, som papper.
Första året jag ahde den grunnade jag också en del på dess upphåsade fördelar ;-) men överhuvudtaget är asiater bäst vid sådd mitt i sommaren och sensommaren.
Hälsar Ingrid
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.