CITAT (evelina @ 27-03-2006, 09:46)
Tjälknöl
10 Portioner
2 kg Nötstek
Lag
7 1/2 dl Vatten
1 1/4 dl Salt
1 ts Socker
15 Enbär; krossade, (viktigt -för vilt! och "knölen")
Tillaga steken i 100 grader 10-12 timmar. Den skall vara djupfryst då den sätts in! När den är tillräckligt tinad sätts termometer i. För rödare kött, 75 C innan steken tas ut, mer vällagat, 80 C. (Min "vanliga" rostbiff tar jag vid max 65 C, men det är en smaksak..)
Lägg den varma steken i plastpåse (tjock) och häll över lagen. Låt ligga i rumstemp. minst 5 timmar. Vänd påsen då och då.
Låt sedan steken vila i kylen (håller sig flera dagar..)
Tack!
Detta liknar det recept som jag använt tidigare.
Köttet står redan i ugnen så nu vill det till att jag inte somnar tidigt i kväll.
ingrid