Full version: Rönnblad
Wargen
Nu samlar jag riktigt späda blad från rönn. Torkar en del, de behåller aromen upp till två år. Men om man kokar dem färska till te får man en vaniljdoftande och neongrön dryck. Använder dem även färska till min egen likör. Om man kör färska blad med socker till mos i en mixer, så kan man frysa in moset för senare användning till likören. En del ingredienser (växter) är ju inte färdiga att skörda förrän senare. Likörens recept håller jag hemligt men det smakar ung. som Jägermeister när den dragit tillräckligt länge. Blir mörkt brungrön i färgen. En tillfälligheternas upptäckt. Jag glömde en burk med likörblandning (inkl. sprit) längst in i kylen. Hittade den efter ett halvår och då var den en Superstar! wub.gif laugh.gif
yla
hallå Wargen

så du använder rönnbärsbladen till the,,,, ska man koka dem eller bara låta dom dra i kokt vatten .låter som en blivande favorit kan du ge lite bättre instruktioner o hur mycket till en kopp o så

i mina böcker står det bara att man använder frukterna o blommorna
o gör en infusion av dessa 2 tsk till en kopp vatten som ska dra 10 min bra mot menstruationssmärtor , förstoppning , reumatiska smärtor o njurbesvär.
Wargen
Lite svårt med måttangivelser....men jag brukar ta en rätt stor näve wink.gif till en liten kastrull. (Ung. 10 - 20 blad beroende på storlek.) (Ung. en liter vatten.)
Jag brukar koka upp det hela och sen får det stå och dra i ca 5 min.
Alltså inte koka bladen för länge. Jag hittade ursprunget till detta i en liten häftad bok som heter "Örtagubbens 25 underbara läkeörter". Den boken är fantastiskt, står massor med saker som inte är så allmänt kända om olika örter (även lök!) unsure.gif
Den kan gå att få tag i boken i hälsokostaffärer.
Hoppas du blev lite klokare av detta svar. wacko.gif Det blir ju gärna så (iallafall med mig) att man tar en näve av det och en nypa av det osv.... rolleyes.gif
Iallafalll kan jag rekommendera att plocka bladen när de har växt ut till ca halva sin slutliga storlek. Om man väntar för länge brukar det bli svårt att hitta blad utan insektsangrepp tyvärr.
yla
jepp nu blev jag jätteklok biggrin.gif ,en nypa o en näve e bra angivelser tycker jag,så imorrn ska jag testa rönnbladsthe o ta o plocka lite för burkarna i skåpet om de e gött
o de e de nog om de doftar som du sa
tackar
mynta
Jag med! smile.gif wub.gif
mynta
Vad gott rönnbladen luktar!!! wub.gif biggrin.gif wub.gif De ligger nu på smörpapper i mitt kök & sprider en stark doft av blomma..! Mmmmm! wub.gif
KURT
CITAT (mynta @ 12-05-2003, 08:03)
Vad gott rönnbladen luktar!!! wub.gif biggrin.gif wub.gif De ligger nu på smörpapper i mitt kök & sprider en stark doft av blomma..! Mmmmm! wub.gif

De luktar mandel, d v s bittermandel. Ett smakämne för oss, men ett skydd mot betande djur för rönnen! Förövrigt så håller rönnen på att utrotas som friväxande skogsträd i Sverige, Älg och Rådjur betar ner dem alla. Det får naturligtvis också konsekvenser för alla fåglar som lever på rönnbär.
Erika zon 4
Provade att göra teet igår och det luktade och smakade bittermandel tyckte jag också, lite svagt.
Ella
Så gott det var! wub.gif tongue.gif sleep.gif

Det blir till att jaga rönnblad i skogen kan ju inte skala dem här i bostadsområdet wink.gif Suck ,dubbelsuck!
Nette
CITAT (KURT @ 12-05-2003, 08:08)
De luktar mandel, d v s bittermandel. Ett smakämne för oss, men ett skydd mot betande djur för rönnen! Förövrigt så håller rönnen på att utrotas som friväxande skogsträd i Sverige, Älg och Rådjur betar ner dem alla.

Lite motsägelsefullt, först är smakämnet ett skydd för rönnen sen så äter ändå djuren upp dem. Jag tror att minskningen beror på att bönder och skogsägare gallrar den så kallade slyn för hårt, då den inte har något ekonomiskt värde för dem. Att gynna lövskog är inte intressant utan enbart barrskog för massaindustrin.
Gunvor Nilsson
Det där med att rönnar skulle vara godis för älgar och rådjur är nog en sanning med modifikation. Vi har mycket av både rönnar och rådjur på "min ö" men aldrig att det försvunnit ett endaste litet sly i min trädgård. Inte heller för en fem-sex år sen när skogen "vimlade" av älg och mitt maglemerträd fick sej en avhyvling så stod rönnarna orörda i täppan!
/Gunvor

Oj det här var ju en receptavdelning! Som blev en diskussionstråd huh.gif
Wargen
OK, åter till recepten då... rolleyes.gif
Har ni provat att krossa fullmogna korianderfrön i teblandningar? Rätt gott tycker jag, de har ju en apelsinliknande smak.
Ibland joxar jag ihop rönnblad, körvelblad och korianderfrön till te. Nu kommer jag inte ihåg om det är dansk eller spansk körvel jag har. Stora plantor, en av de tidigaste att grönska och blomma....ni vet nog. smile.gif
Måste tillägga att det brukar finnas en del rönnar på kalhyggen. Men jag har inte heller märkt att älgarna är speciellt förtjusta i dem. wink.gif
mynta
Spansk körvel är perenn, den andra är ettårig. smile.gif Wargen, har du möjligtvis lyckats med konststycket att torka frö & blad från just den förstnämda, så att de behåller smak & doft? Jag lyckas inte, fatta´r inte varför det inte går... unsure.gif sad.gif
Wargen
Då är det SPANSK körvel som jag har.... wink.gif Har för mig att jag provade att torka för länge sedan, men det måste väl inte ha gått så bra eftersom jag glömt det ohmy.gif
Däremot tror jag att den skulle kunna gå att frysa in. Antingen hel eller i mosad form. Jag tycker att det ger mer smak om blad o blom är mosade när de fryses, alltså senare vid tillagningen, däremot skall man ju inte sönderdela torkade blad förrän de skall användas. Elementärt, käre Watson. laugh.gif ( Alltså= onödig förklaring till en örtagumma...) biggrin.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon