Oftast serveras denna heta gryta med en eld under lerkärlet. Underbart god och enkel att göra.

2-3 portioner

Olivolja till stekning
300 g benfritt lammkött (eller nörkött och kyckling)
2 st gula lökar
1 st aubergine
4 st tomater
ev grön paprika
fårost (fetaost går bra)
1st köttbuljongtärning + 1,5 dl vatten
salt o peppar ( gärna turkisk krydda som liknar piri-piri)

ev. 1 msk tomatpuré

Skär köttet och grönsakerna i tärningar. Bryn köttet i stekpanna.
Blanda alla ingredienserna i en lergryta, som legat i vatten en stund.
Ställ grytan i kall ugn. Vrid på värme +225° och låt grytan stå i 1 tim. och 15 min.
Servera med klyftpotatis och ev. bröd till

Jag fuskade och gjorde den här rätten i en gryta på spisen och det gick jättebra. Fräste köttet i lite soja och lite vatten, inget fett alltså. Blandade i resten av ingredienserna, utom tomatpurén, som egentligen inte hör till receptet, men blev pricken över i. Koktiden blev endast 15-20 min.
Serverade kokt råris till.