Full version: Sniglar
Halli
Hej,

jag har sett flera trådar om mördarsniglar, men ingenstans har jag hittat hur ni egentligen gör för att ta kål på dem (förutom elstängslet då....). Jag har läst om kokande vatten, snigelgift och nåt med salt.... men hur går det egentligen till?

Vi bor närmast skogen och grannarna säger att damen som bodde här förut stod i spetsen för snigelkriget. Hm, kul att få ta över den rollen.... Nån sa att hon la sniglarna i frysen(!). Blä.

Jag har idag hittat mina första tre svarta ex (är det skogssniglar då?). Glad i hågen kastade jag tillbaka dem över häcken ut i skogen (smart va?). I morgon behöver jag nog en ny metod. Vad ska jag börja med? Vad kan jag testa? Jag har små barn - funkar det med gift då?
ohmy.gif
ingrid fuxwall
Du får säkert en massa bättre tips än dem jag kan ge.

Salt torkar ut sniglarna men det fungerar ju inte att hälla salt på växtlighet.

Själv bor jag nära en kyrkogård och är ganska säker på att ohyran kommer därifrån - alla växter, så jag tar askan från pannan och häller längst staketet och viss verkan har askan.

Ölfällor lär ska vara bra men det har jag aldrig testat, ska göra det i år.

Det enda jag gör är att gå runt och klippa odjuren. Husse har tillverkat en mojäng med hjälp av en liten sekatör men på skaft och den är bra. När de är isärklippta ligger de och torkar sönder. En del äter fåglarna bort och andra drar till sig artfränder och jag går mina varv och fångar upp de som kommer för att kalasa på sin artfränd och klipper även dem.

Man får nog aldrig bort sniglar men genom att hålla efter dem har vi hittills lyckats hålla det på en någorlunda vettig nivå, fast det finns en mängd växter vi inte kan ha - man lär sig med tiden och här har vi slutat med bla. tagetes och en speciell eternell.

Sedan är jag extra noga att går runt bland sallad, gurka och dyl. och klippa ofta.

ingrid
Halli
Tack för ditt svar!

Jag kan inte låta de döda sniglarna ligga kvar i trädgården eftersom jag har en tvååring och en fyraåring som härjar runt där (och som dessutom samlar på sniglar... fast de har inte upptäckt de här bjässarna än).

Några fler tips?
noora
Man kan lägga sniglarna i en hink och hälla kokande vatten på dem. Det ser inte gosigt ut efteråt, så det är inget för folk med svaga magar... Sen får man göra sig av med sörjan på nåt vis. Jag har aldrig gjort detta själv, och eftersom jag tillhör dem som helst inte befattar sig med snigelgeggan så frågade jag aldrig vad man gör med den efteråt när jag hjälpte en släkting med att avrätta sniglar på detta vis.
Whiskuchi
Jag köper SnigelEffekt (tror jag att det heter, gult paket med bild på snigel iaf) och strör ut. Helst där inte fåglarna kommer åt - de gillar det och det är helt ofarligt för dem, men billigare fågelmat finns ju wink.gif
Sniglarna äter det, kryper ner i sina hålor och dör.
snuffe
Senaste numret av Allt om Trädgård har en bra genomgång om sniglar och olika bekämpningsmetoder ; speciellt tänkvärt om gifter.

Dessutom finns ett uppslag om sorkar ; också intressant.
Mia, zon 3
"Snigel-i-frysen"-konceptet kör min faster också, för att slippa klippa varenda snigel. Hon går varje kväll och samlar dem i en glasslåda som hon ställer in i frysen. Sedan tömmer hon den nästa kväll innan hon går nästa runda. (Har inte frågat om hon tömmer den i komposten eller i soporna?)
zaaritha
Mördarsniglar är inte svarta! Döda nu inte alla sniglar, ta reda på hur de s k mördarsniglarna ser ut!
rosita
Man kan förebygga snigelangrepp genom att hålla utkik efter äggsamlingar. Förra året i augusti/september hittade jag äggsamlingar under hushållskomposten (säkert 1000 st!) och under palsternacksblastenkanske 40 - 50 st). De lägger äggen i skugga närma maten, tydligen! mad.gif Fast de måste ju också se om sina små så de har att äta, så de kan växa upp!... wub.gif
Elisabet
Hej. Bor i skärgården och har mycke t sniglar. Jag har köpt in 50 kg vägsalt. Varje morgon (tidig när daggen finns kvar) och kväll /sent))tar jag en hink med en plastpå se med salt i och en grillpincett och plockar alla jag ser. Sniglarna dör direkt och jag kastar sedan påsen en soporna väl tillsluten. Om du låter döda snilgar ligga kvar kommer nya sniglar och äter de döda sniglarna , därvav namnet skulle jag tro. Därutöver har vi lagt ut snigeleffekt vid land och ställen där vi vet att det finns många sniglar. Antalet sniglar har minskat betydligt. Elisabet
rosita
Jag har en tom glassburk med lite grovt salt i och tättslutande lock. Varje dag tar jag en runda, morgon eller kväll, plockar alla sniglar jag ser med en f d stektång och stoppar ner dem i burken. Sörjan som blir ser inte så trevlig ut, den luktar inte så gott heller, men det får man stå ut med wub.gif
Jag har även en inköpt snigelfälla som består av en liten fyrkantig låda av plast med 3 små hålor som ska fyllas med öl, för det älskar de små liven... huh.gif , sen lägger man på locket som har små håligheter där sniglarna söker sig in i jakten på ölet och sen drunknar de där... unsure.gif Det händer också att de ligger redlösa vid sidan om eller halvvägs i ölhålorna... laugh.gif Snigelfällan är dock inte alls lika effektiv som saltburken! sleep.gif
Gurkan
CITAT (rosita @ 14-08-2006, 18:30)
.....
Jag har även en inköpt snigelfälla som består av en liten fyrkantig låda av plast med 3 små hålor som ska fyllas med öl, för det älskar de små liven... huh.gif
....

Har funderat på såna fällor men är rädd att själv fastna i dem .... unsure.gif laugh.gif

Tack o lov har jag inga snigelproblem i min trädgård (ta-i-trä)... men såg en veritabel snigelarme på vägen längs min tomt härom kvällen i regnet, ett par hundra bruna sniglar med en liten orange "läpp" längst ner runt hela kanten, 10-12 cm långa. Kan det varit nån variant av skogssnigel ? Hade det varit spanska mördare borde dom gått åt mina grönsaker för länge sen.

Min tomt omges av sädesfält om det kan vara nån ledtråd.

??
Susanne i Linköping
Och jag gör som vanligt reklam för min plums-metod för avlivning, nämligen i en burk med såpvatten (har jag ingen såpa tar jag flytande tvål, schampoo eller vad som finns till hands). Inga sniglar tar sig upp, de verkar drunkna väldigt fort och geggan häller jag i komposten (som tur är brukar jag bara ha miljövänliga tvålvaror på kolonilotten).

Och så strör jag ut snigelmedel förstås.
Gossen Ruda
För min del är det sekatör eller stamp som gäller. Och snigelgift.
Susanne i Linköping
Både sekatör- och stampmetoden är för kladdiga för mig. Slemmet är ju nästan omöjligt att få bort! Nä, ett rejält maskrosblad om snigeln, alternativt (om det är många) två pinnar a la ätpinnar och så plocka och plumsa. När bladet blir för kladdigt eller går sönder tar jag ett nytt, pinnarna vispar jag runt i äckelvattnet med så löser slemmet upp sig lite så att det inte samlas för mycket.

Ooops, nu säger jag emot Ruda igen, ajaj. ohmy.gif Fast snigelgiftet är vi ense om, om det är typ Snigelfritt det gäller (hörde om en kolonist som använde DDT häromåret).
uno
Förutom mitt elstängsel, se inlägg om detta, använder jag snigelfritt inköpt i Tyskland för 75:-/ kg. Bra pris eller hur. Kan inte förstå varför det skall kosta 100:-/kg mer i Sverige.
christian_w
På odla.nu hittar man (skrivet 1998):


CITAT
Lövhögar bannlyses av expertisen. Kontrollera innan dessa tages bort att de inte innehåller igelkottar. Igelkottar borde vara en naturlig fiende till sniglarna. De är ju dessutom nattdjur precis som snigeln.


Igelkottar gillar sniglar
En vän som bor på en lågtrafikerad återvändsgata gav följande tips:
Om huset inte ligger nära en väl trafikerad väg bör man dock överväga att se till att det finns en lövhög nära en skyddande buske. Då kan man hoppas på att en igelkottfamilj väjler denna som boplats.
Tyvärr ligger vårt hus nära en större gata, det var 10 år sedan vår tomt hyste en snigel ...

Exemplar av mördarsnigel:


De senaste dagarna klippte jag sönder ca 10 mördarsniglar per dag. Av dessa 50 sniglar var det
1 (endast!) som fanns på en växt (vinbärsbuske)
6 på altanens stenlattor eller den asfalterade garageuppfatren
4 på gräsmatten
9 på komposten
31 på marken kring buskarr eller jordgubbsland

Fördelningen påverkas givetvis av att det är lättare att se de bruna elakingarna på marken än under bladen eller inne i buskar


Jag jagar mördarsniglarna successivt

Men ändå en fråga:
Är mördarsniglarna helt av ondo? Eller äter de de små trädgårdssniglarna som så ivrigt tycks mumsa på jorgubbar och rabarberblad?


Grannen på andra sidan gatan har inte jagat de sista åren. Jag dödade på hans tomt inom 2 meters radie inom 10 minuter 35 mördarsniglar. Så nu ver han vad han bör göra ..
pialotta
CITAT (Gurkan @ 15-08-2006, 01:34)
Tack o lov har jag inga snigelproblem i min trädgård (ta-i-trä)... men såg en veritabel snigelarme på vägen längs min tomt härom kvällen i regnet, ett par hundra bruna sniglar med en liten orange "läpp" längst ner runt hela kanten, 10-12 cm långa. Kan det varit nån variant av skogssnigel ? Hade det varit spanska mördare borde dom gått åt mina grönsaker för länge sen.


??

de där med orange läpp är mycket riktigt en variant av skogssnigel - nämligen den spanska - så akta dig snart anfaller den! De kanske hade tillräckligt att äta där på vägkanten

Å de är så äckliga. jag har fått in dem i min trädgård i år och jag jagar dem varje morgon och kväll. Ni som har varit med ett tag; lönar det sig att försöka hålla efter dem?
Jag får mer och mer avsmak för dem ju fler jag plockar. Kan man bli av med dem?

Nu har de ätit upp mina fina gul/brunrandiga tagetes också jag blir så ledsen

wacko.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon