Symtomen liknar egentligen inte mitt mjöldagg; detta ser ut som det låter, matta vita fläckar ungefär som rimfrost. På mina vinrankor kan det uppträda överallt på bladen. Men är det ändå mjöldagg, finns det bot. Ber att få citera mig själv:
Mot mjöldagg rekommenderar vinodlarsajterna bikarbonat, bakpulver och Atamon (liksom givetvis yrkesodlarnas favorit, svavel). Själv har jag med viss framgång prövat den senaste innovationen – vanlig mjölk. Forskare i Sydamerika kom på att ”mejeribiprodukter”, dvs kärnmjölk, tog bort mjöldagg på zucchini.
http://www.pioneerthinking.com/tv-mildew.htmlEn del mjölk och nio delar vatten, en 10-procentig lösning, sprutas på bladen med blomspruta. Och det är inte fettet som är verksamt, kärn- eller skummjölk går lika bra. Skulle lösningen bli alltför koncentrerad, över 30 %, blir resultatet tvärtom sämre. (Dessutom luktar sur och härsknande mjölk inget vidare.)