Full version: Majs
Nallebjörnis
Har aldrig provat majs förut och tänkte att i år prova något nytt...

Mina är nu komna 15 cm när kan man sätta ut då???
Åsa, mälardalen zon 2
Du kan plantera ut dem när jorden blivit uppvärmd ca +12C och risken för nattfrost är över. Glöm inte avhärda plantorna innan de planteras ut. + Plantera plantorna i grupp inte i rad ifall du vill få en bra pollinering, majs vindpollineras.

http://www.odla.nu/vegt/sockerma.shtml
Pher
Går det att bara plantera ut majsfrönpå på en kolonilott nu eller är det helt fel? Hinner de bli något och kommer de tillbaka nästa år?

Mvh
Åsa, mälardalen zon 2
Det är lite sent att så majsfrön nu det är nog tveksamt om man hinner få mogna kolvar men man kan ju alltid prova. Vem vet vi kanske får en lång odlingssäsong med en varm höst.

http://www.odla.nu/vegt/sockerma.shtml

Majs är ettårig så den övervintrar inte.

Vill du ha grönsaker som är fleråriga så kommer här förslag:

Jordärtskocka (vill du ha den som blommar så är det Bianca)
http://www.odla.nu/vegt/jordarts.shtml

Good King Henry (lungrot)

Rankspenat, kaukasisk spenat

Rabarber

Knölvial

Sparris
http://www.odla.nu/vegt/sparris.shtml


Jag rekommenderar Runåbergs fröer ifall du ska odla grönsaker, deras frökatalog är bra även som odlingsinformation det står mycket utförligt hur man odlar växterna så man kan läsa innan man köper fröerna.
http://www.runabergsfroer.se/
De har frön till rankspenat och good king henry.

Knölvial brukar inte säljas hos fröfirmorna men den brukar finnas hemma hos folk så den kan du nog efterlysa här på forumet eller andra trädgårdsforum + köp/ byt och sälj annonser.
Jordärtskockan Bianca brukar inte så ofta säljas ute i handeln heller men den kan du nog efterlysa på forumet i höst.


Här kan du hitta en del grönsaksinformation:

http://www.odla.nu/vegt/


Det finns mycket du fortfarande hinner så.
Du borde hinna få skörd på ex. bönor ifall du stoppar ner dem ganska snart.

Du borde även kunna så ärtor, sallat, rädisor, spenat, mangold, asiatiska grönsaker, ruccola mm. Vissa av dessa bör inte sås förren tidigast i mitten juli (ex. många asiatiska grönsaker, ibland kan även en tidig sådd på våren fungera när det gäller vissa asiatiska grönsaker) så du har fortfarande tid på dig. +I höst kan du sätta vitlök (använd bra utsäde).
Pher
Åh, tack Åsa!

Jag såg inte att du skrivit så mkt bra info, så ursäkta den redan ställda frågan i ett annat inlägg.

De låter juh bra det där. Asiatiska grönsaker lät spännande!
Är det typ sånt som brukar vara i kinamat, ja jag vet inte riktigt vad de heter, kanske bambuskott?

Jordärtskockan verkar vara lika Kronärtskockan i smak va? Jag tycker väldigt mkt om kronärtskocka, är den relativt lätt att hitta. Jag har varit runt lite i staden jag bor i men inte sett någon kronärtskocka, mer än typ hos ICA.

Knölvial, lungrot, ruccola vet jag inte riktigt hur de smakar??

Och sen en fråga till.. snacka om att ni måste vara trötta på mig
rolleyes.gif
Utsäde nämner ni ofta, är det någon typ av gödsel eller?

Tjarrå så länge, sleep.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Utsäde när det gäller vitlök är vitlökar som man delar och sedan sätter klyftor av, ifrån varje klyfta så blir det sedan en ny vitlök med en massa klyftor. Det finns många olika sorters vitlök och olika sorter fungerar olika bra i olika klimat jordar mm. Man bör köpa vitlöksutsäde (=vitlök med klyftor) som passar för svensk odling + som är friskt, sedan brukar man faktiskt kunna odla fram sitt eget utsäde i framtiden så man måste inte köpa nytt varje år, matbutikens lökar bör man undvika de brukar inte fungera så bra för svensk odling.

Utsäde kan vara frön, knölar, lökar mm. som man sätter ut i trädgården för att odla fram mera av just den växten.

Jordärtskockan påminner lite om kronärtskockan i smaken men det är två helt olika växter, jordärtskockan är nära släkt med solrosorna + där är det de underjordiska knölarna man äter på kronärtskockan är det blomknopparna man äter.
Det går även att odla kronärtskocka i sverige, i zon 1-2 kan man odla den fleråriga kronärtskockan Herrgård, högre upp får man odla kronärtskocka som ettårig men man måste så dem tidigt på säsongen inomhus (jan-feb). Jordärtskocka går det att ta utsäde från i matbutiken, hittar man fasta fina jordärtskocksknölar kan man plantera dessa, jordärtskockor har just inga sjukdomar men det brukar inte bli några blommor på denna art av jordärtskocka.

Asiatiska grönsaker vi odlar i sverige är främst bladväxter med mild kålsmak som ex. Pac choi(Pak choi), tatsoi, mizuna m. fl. Runåbergs fröer som jag tipsade om har en del olika sorter




Även fröfirman Impecta har en hel del fröer till asiatiska grönsaker, tyvärr är inte odlingsinformationen lika bra som Runåbergs:
http://www.impecta.se/

Ruccola är lite pepprig och god att blanda i salladen, brukar finnas i matbutiken bland sallatssorterna ofta i plastlåda.
Kana
Jag som också är helt grön på det här med att odla vill tipsa om en jättebra bok med massor av bra information om att just odla grönsaker, nämligen Lena Isrealssons Handbok för Kökstrådgården! Jag köpte den på bokrean, men den finns också som erbjudande på Bokklubben Hem & Trädgård via Odlas hemsida. Fast man måste köpa en bok till... men den är verkligen toppenbra den boken! biggrin.gif

K.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon