Japp Åke, stadsmiljön är påfrestande - inte bara för träd utan också för oss människor... Och för att göra den lite mindre påfrestande väljer de flesta stora och små städer att behålla och plantera träd i gatumiljöerna. Också stora träd som kan vara med och forma rumsmiljön bland de stora byggnaderna, de öppna gatumiljöerna, för att minska bullret, ta upp damm, skänka skugga etc.
CITAT
Marken i en stad genomkorsas av elkablar, telekablar, vattenrör, avloppsrör mm. Dessa behöver underhåll och ibland också kompetteras. Står ett träd då illa till kommer det givetvis att skadas men vad f-n skall man göra?
Stadsplanerare har i alla tider haft planering för detta - bra och dåliga sådana. De mer moderna som idag används i bl a Malmö, Linköping, Uppsala och delar av Stockholm innebär att man lägger kablar på ett ställe i gatorna och inte som tidigare på alla möjliga ställen där träd sedan förväntas växa.
CITAT
Sen är det ofrånkomligt att gator och trottoarer måste ha olika former av beläggning. Grusvägar i städernas centrum? Och grusade gångar? Nej tack!
Idag använder man i högre grad luftade skelettjordar för att också kunna ha hårdgjorda ytor kring träden. Man tänker också kring växtbäddar på annat sätt än fyrkantiga lådor. Dessutom gör man fixerade grusytor mellan träden där det är möjligt. Många hårdgjorda ytor mellan träd i stadsmiljöer är helt onödiga. Flera kommuner satsar idag t ex på skelettjordar med genomsläppliga plattor och hårdpackat grus, och kan på så sätt ha välmående träd också i parkeringsmiljöer.
CITAT
Jag tycker att man borde ta sig en ordentlig funderare på var träd kan stå respektive inte stå och inte bara lyssna på trädkramare.

Man tar sig ordentliga funderare i stort sett varje dag i svenska städer och även sådana som du kanske kallar trädkramare har synpunkter på var träd ska stå. Det är ofta okunskap som gör att träd i stadsmiljöer placeras illa.
CITAT
Fram för mer parker och mindre träd i gatumiljön.
Helt klart en idé värd att fundera över, men det är svårt att etablera nya parker i städer som redan existerar. Dessutom vill fortfarande många i städerna att det ska återplanteras träd i gatumiljöer där idag de äldre träden måste tas bort.
CITAT
Och givetvis hålla noggrann koll på alla träd som redan finns. Jag tror inte riktigt på att undersöka ett träd från utsidan eller borra hål för att kolla ev röta i stammen. Fin grogrund för rötangrepp? Man ser ändå inte om rötterna är skadade eller har du andra uppgifter Cilla?
Det finns idag både kunskap och teknik för att kontrollera rötskador, sprickor mm i trädens ovanjordiska delar liksom underjordiska - men det kostar liksom det kostar att gräva upp gatorna för kolla och byta ledningar mm.
Billigaste sättet att hålla träd rötfria är att
- plantera dem i tillräckligt stora växtbäddar
- planera grävningar i närheten av dem också tillsammans med parkcheferna i kommunen
- välja sorter som har rätt storlek och täthet så att de inte behöver storkapas
- uppbyggnadsbeskära i början, inte glömma bort träden i fem-tio år och sedan komma med sågen
CITAT
Bättre då att utrusta en kraftig grävmaskin med en madrasserad gripklo och sen försöka bryta ner trädet. Ett friskt träd klarar det men inte ett rötskadat.
Kan man kanske göra också, men det säger inte allt om trädets förmåga att under en annan säsong kunna ta samma tryck. Man måste kolla stadsträd på olika vis för att kunna bedöma dem - men framför allt behandla dem som de biologiskt levande existenser de är och inte som om de vore lyktstolpar...
Och helt klart - kan eller vill man inte behandla dem med kunskap om att de t ex också måste få behålla sina rötter och få syre till dem - då ska man inte ha dem heller!