Full version: kirskålspaj
yla
Recept:
Kirskålspaj
Plocka 5l späda kirskålblad
Förväll dem i 2-3 minuter och låt dem svalna. Hacka dem grovt.


Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 gr margarin
Lite vatten.
Grädda det i 200grader i ca 10 minuter


Fyllning:
3 ägg
2,5 de mjölk
3 hg riven ost
Salt och peppar


Lägg Kirskålen i pajskalet och häll över fyllningen. Grädda i ugnen.
super gott,, o sen rätt va det är så har man utrotat dom unsure.gif rolleyes.gif
Sylvia_nn
CITAT (oldwolfie @ 10-11-2002, 18:55)
Recept:
Kirskålspaj
Plocka 5l späda kirskålblad
Förväll dem i 2-3 minuter och låt dem svalna. Hacka dem grovt.


Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 gr margarin
Lite vatten.
Grädda det i 200grader i ca 10 minuter


Fyllning:
3 ägg
2,5 de mjölk
3 hg riven ost
Salt och peppar


Lägg Kirskålen i pajskalet och häll över fyllningen. Grädda i ugnen.
super gott,, o sen rätt va det är så har man utrotat dom unsure.gif  :rolleyes:

Apropå Kirskål,
så läste jag, att hela växten är giftig när blommorna kommit, i alla fall för marsvin. Vet inte hur det förhåller sig för oss människor, men det är kanske något att tänka på wacko.gif
Posse
CITAT
Apropå Kirskål,
så läste jag, att hela växten är giftig när blommorna kommit...


Var har du läst det?

Vad jag hörde när jag var barn så var kirskål, som de vuxna i talspråk kallade "kärrsch", en växt som tidigare odlats som avsedd till människoföda. unsure.gif
yla
CITAT (Posse @ 02-12-2002, 15:49)
CITAT
Apropå Kirskål,
så läste jag, att hela växten är giftig när blommorna kommit...


Var har du läst det?

Vad jag hörde när jag var barn så var kirskål, som de vuxna i talspråk kallade "kärrsch", en växt som tidigare odlats som avsedd till människoföda. unsure.gif

de enda jag kan säga att jag har ätit ett antal kirskålspajer o de e JÄTTEGOTT
o jag lever rolleyes.gif tongue.gif biggrin.gif
jag tror banne mej att även marsvin skulle överleva men de vet jag ju inte förstås wub.gif
kram
pröva en kirskålspaj i vår
apropå de förresten så åt jag en nässelsoppa häromdan rolleyes.gif tongue.gif från frysen MMMMMMMMMMMMMMMM
Ann-Christin Lindberg zon II
Ojojoj, oldwolfie, vad sugen jag blev på NÄSSELSOPPA! wub.gif Tänk, till våren, när solen sticker till så där gôtt - då ska jag gå upp i backen bakom garaget, rota runt lite i det vintertorra gräset - och OJOJOJ små, små, små NÄSSELBLADSBEBISAR!! wub.gif wub.gif

Tänk på alla VÅRKÄNSLOR som det framkallar! laugh.gif

Kirskål har jag INGEN ALLS! biggrin.gif Men jag har bekanta som har gott om det, så jag ska allt prova den där pajen! LITA PÅ DET! rolleyes.gif
Posse
Jag blev nyfiken på huruvida det är med giftigheten och har gjort lite research.

Enda stället jag fann där det påstås att kirskål är giftig var på marsvinssidan:

-------------

http://home.swipnet.se/~w-77537/mmatvaxt.htm

"..då blomstjälken kommer är hela växten giftig." blink.gif

-------------

Här är några andra citat från webben:

-------------

http://www.nba.fi/MUSEUMS/KUUSKART/histsve.htm

"På gårdsplanen blomstrar stora bestånd av kirskål. Den här gamla medicinalväxten användes för att lindra gikt och matsmältningsbesvär. Om våren är dess blad också utmärkta som ingrediens i sallader." smile.gif

-------------

http://www.esperanto.se/html/krizo.html


"Den lär vara införd i vårt land som grönsak av medeltida katolska munkar. ( - - - ) Smaken av kirskål är sådan att man blir mätt redan efter en tugga."
huh.gif
-------------

http://www.abo.fi/~kpurasjo/natur.htm

"Kirskålen är bäst tidigt på våren. Då är dess blad ljust gröna och en aning skrynkliga. Senare då kirskålen fått släta, mörkt gröna blad, är den hård och smakar beskt."

-------------

OM den verkligen kan vara giftig vore det ganska praktiskt att veta.... unsure.gif

Ina
Båda mina marsvin äter kirskål hela sommaren, blad och blomstänglar verkar vara lika goda. De marsvin jag har haft tidigare har också fått kirskål hela somrarna utan att må dåligt. Själv äter jag också kirs hela somrarna, gärna i botten på fiskgratäng eller som salladsgrönsak, och jag har inte märkt att det skulle vara onyttigt, ännu mindre giftigt.
Berith
Virtuella floran skriver så här om kirskål och det står inget om att den skulle vara giftig, inte nån del på den. Och den har ju tydligen används i matlagning lääänge så det är nog bara att äta på. rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon