Micke
Har gjort en observation angående några av husbolagets otaliga fullvuxna vårtbjörkar. Plötsligt, bara på ett par år, har några förändrat utseende: nedre grenarna börjar dö, bladen blir färre och de blad som är kvar är 3-4 gånger större än normalt och får dessutom en blågrön skiftning i färgen (i jämförelse med grannträden, samtliga har ca 35-40 år på nacken). Helt klart mår de inte bra och det ser ut som klara fall för motorsågen inom ett par år (inget problem i och för sig eftersom vi har för många björkar...), det man ändå undrar över är vad som hänt med dem. Någon som har en aning om det? Någon som stött på motsvarande fenomen? Som sagt inget problem i sig (nu kanske vi får plats för några lindar i stället...), är bara nyfiken på vad det kunde bero på.

Micke
Big Gardener
Om något sådant sker att många björkar på samma yta får liknande symptom kan man ofta sluta sig till att någonting i deras rotmiljö har förändrats till det sämre för träden.

Handlar det om tidigare friska och obeskurna björkar är troliga orsaker markomläggningar, dränering, sänkning av grundvatten eller avgrävning av rötterna eller liknande förändring av markmiljön.

Det finns inte direkt några sjukdommar eller skadedjur som jag änner till som så snabbt och så totalt förändrar ett tidigare friskt träd utan annan påverkan.
Cilla
Jag tror detsamma - något i rotmiljön har förändrats. På björk syns det snabbt och inom fem år kan en frisk björk vara färdig för motorsågen, som du skriver.

Slutsatsen är att om man vill behålla vuxna björkar måste man skydda rötterna vid markarbeten, vägläggningar, dräneringar mm. En annan slutsats är att om man attraheras av reklam för nybyggen där vuxna björkar ingår, får man ofta tänka bort björkarna och ta ställning till om miljön är fin ändå. Få nybyggnationer sker med rotskydd för björkarna, och efter några år måste de fällas.
Micke
Tack för svaren, det stöder nog mina egna funderingar. Även om vi inte direkt har grävt vid björkarna och deras rotmiljö har vi förbättrat ytavrinningen i området för snabbare upptorkning efter snösmältning (speciellt) och regn. Det är antagligen det som drabbat björkarna - vattenmagasinet i marken har minskat när vattnet avleds snabbare, tidigare har området fungerat ungefär som en (rätt ineffektiv) infiltreringsbädd med törstiga björkar som extra dränerare.

Micke
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon