|
Håller på att experimentera med att göra egna hemgjorda teer i sommar.
De sorter som ligger "på torkning" i skrivande stund är svartvinbär, smultron, temynta, och strax rabarber och rönn.. Tänkte även prova nypon, äpple, hallon, kamomill, pepparmynta, kvanne, och citronmeliss (de fyra sistnämnda har jag sått själv).
Är dock inte helt säker på nypon och äpple.. någon som testat?
Kom gärna med tips på lätt-tillgängliga växter som passar som te. Kanske några egna favoriter!?
mari_tres
18-06-2006, 16:49
Äpple har jag provat (gjorde på skalet som blev efter det att jag skulle göra torkade äppelringar) o det blev gott. hade i en liten bit kanelstång =) Nypon finns ju att köpa som te, så det borde ju vara bra. Är teerna "bara" till för att vara goda eller vill du ha dem till ngt särksilt? (ex lugnande, uppiggande, etc.)
Tips: Kallt myntate är jättegott att göra goda sommardrinkar på!!! Mmmmmm...
Jag brukar plocka blommor av älgört och torka till te. Jättegott i små mängder tillsammans med t.ex. lite mynta  Även älgörtens blad kan användas. De ska i så fall plockas innan blomningen (t.ex. just nu). Fläderblommor (äkta fläder, inte druvfläder!) kan också torkas till te. Jag är inte helt förtjust i smaken, men andra kanske gillar det  Blommorna från både röd- och vitklöver kan användas till te. Vad man tycker om smaken är individuellt där med.
gunnelö
21-06-2006, 20:03
Kul att jag fin syn på den här tråden just nu. Jag som aldrig brukar göra egna örtteer sitter just med en kopp nybryggt te av citronmeliis, svarta vinbärsblad och äppelmynta (som är lite mildare än vanlig mynta och har smak av äpple och citron). Riktigt gott!! Gunnel Ö
Jag har druckit te på olika myntor, citrontimjan, salvia och limebasilika flera dagar i rad nu
Oh, nu fick jag lite tips på fler varianter att prova på. Synd att jag var sen med att plocka tussilago, annars har jag hört att det ska vara bra mot små förkylningar. Däremot har jag sen sist samlat på mig bl.a rödklöver, och en annan dag blir det lingonblad, tall/granbarr, blåbärsblad, och björk, och nypon och äppelskal blir det väl så småningom  Älgört, eller älggräs, har jag faktiskt inte hittat där jag bor (Jämtland). Är osäker på om den finns just här..?? Har trott att jag sett den flera gånger och hajjat (hih, vilket lustigtt ord) till, men sen sett att den ju inte alls liknade den mer än på färgen Vad tror ni om apelsin-te? På skalet då. Är jag ute och cyklar?
Förresten! jag har inte förstått det här med jäsning eller fermentering som jag läste om nånstans. ska allting som torkas för att användas som te fermenteras, varierar det beroende på vad det är, eller är det helt en smaksak?
Hej! Vad jag älskar i tesorter är en blandning av pepparmynat och citronmeliss! Jag brukar torka pepparmynta och citronmeliss tillsammans och sedan smula ner och därefte har jag urgott te hela hösten/vintern! Har dessutom hört att detta är nyttigt och uppiggande!
Österläge
17-07-2006, 18:32
Jag har oxå torkat citronmeliss, men jag tycker inte den luktar nåt? Blir det ändå smak när man gör te på det..?
CITAT (linn @ 13-07-2006, 15:17) Förresten! jag har inte förstått det här med jäsning eller fermentering som jag läste om nånstans. ska allting som torkas för att användas som te fermenteras, varierar det beroende på vad det är, eller är det helt en smaksak?  Fermentering är för det mesta en smaksak, och beror på växten. En del blad smakar ingenting om de inte fermenteras, andra smakar bäst om de bara torkas. Jag brukar skippa dem som inte smakar något utan fermentering, och bara plocka sådant som torkas rakt av
CITAT (linn @ 13-07-2006, 15:13) Oh, nu fick jag lite tips på fler varianter att prova på. Synd att jag var sen med att plocka tussilago, annars har jag hört att det ska vara bra mot små förkylningar. Däremot har jag sen sist samlat på mig bl.a rödklöver, och en annan dag blir det lingonblad, tall/granbarr, blåbärsblad, och björk, och nypon och äppelskal blir det väl så småningom  Älgört, eller älggräs, har jag faktiskt inte hittat där jag bor (Jämtland). Är osäker på om den finns just här..?? Har trott att jag sett den flera gånger och hajjat (hih, vilket lustigtt ord) till, men sen sett att den ju inte alls liknade den mer än på färgen Vad tror ni om apelsin-te? På skalet då. Är jag ute och cyklar?  Jo, men här är det fullt av Älggräs... eller har jag helt missförstått vilken blomma det är? Massor med vita små blommor som bildar "klasar" och lite vedartade stjälkar? Jag bor mellan Åre och Östersund, vart bor du Linn?
CITAT (linn @ 13-07-2006, 15:13) Oh, nu fick jag lite tips på fler varianter att prova på. Synd att jag var sen med att plocka tussilago, annars har jag hört att det ska vara bra mot små förkylningar. Däremot har jag sen sist samlat på mig bl.a rödklöver, och en annan dag blir det lingonblad, tall/granbarr, blåbärsblad, och björk, och nypon och äppelskal blir det väl så småningom  Älgört, eller älggräs, har jag faktiskt inte hittat där jag bor (Jämtland). Är osäker på om den finns just här..?? Har trott att jag sett den flera gånger och hajjat (hih, vilket lustigtt ord) till, men sen sett att den ju inte alls liknade den mer än på färgen Vad tror ni om apelsin-te? På skalet då. Är jag ute och cyklar?  Citrusskal, citron, lime, apelsin m.fl. är gott till mycket (te, brännvinskryddningar m.m.) men försök få tag på KRAV-odlad frukt om du kan, citrusfrukter är ganska mycket besprutade för det mesta. uteplatsen : många växter luktar mest som gammalt "hö" när dom är torkade, men doften/smaken kommer tillbaks när man häller kokande vatten på. Noora kan säkert ge mer råd om hur man torkar och förvarar örter för att att bevara de eteriska oljorna bäst.
Österläge
19-07-2006, 12:32
Gurkan: tack för svaret! Precis, det luktar hö...  Men då vet jag!
Citronmeliss har väldigt tunna blad och tappar smaken väldigt lätt om man låter den ligga framme för länge. Jag brukar göra så här:
Repa av bladen från stjälkarna, lägg bladen i ett tunt lager på flata korgar eller tidningar (lägger man dem på tidningar måste bladen vändas efter en dag eller två) och lägg i rumstemperatur skyddat från ljus. Kolla bladen varje dag, de kan vara torra på bara ett par tre dagar om det är varmt och torrt väder. Så fort de är torra så att man lätt kan smula sönder dem ska man packa bladen i lufttäta burkar och ställa skyddat från ljus.
Samma procedur gäller för de flesta örter, men citronmeliss får man vara lite extra noga med. Vissa år misslyckas jag med att torka citronmeliss, då det är för fuktigt väder för att den ska torka ordentligt (förra året var riktigt hopplöst, då jag var sen med skörden och det plötsligt blev "regnperiod"). En elektrisk torkapparat skulle säkert vara bra att ha i sådana lägen... Den torkade citronmelissen håller smaken i upp till ett år, men sällan så mycket längre än så. Andra örter håller ofta smaken längre.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|