Lemonne
Jag är lite nyfiken på vad ni har för sorters jordgubbar i era land. Fungerar de bra? Ger de god skörd? Vad har ni för problem - insekter, svampangrepp?
Vilken zon odlar ni jordgubbarna i, och vad har ni för slags jord? Blir "gubbarna" söta, sura, små, stora? Färg? Ge mig allt! smile.gif
Vicke
Här har vi flera, men få av varje smile.gif

Polka - plantorna gjorde ivrigt nya, goda bär.
Korona - ny för i år, ser väldigt lovande ut! Växer bra, har många kartar och verkar friskast av de jag har! Har hört gott om Korona av folk här på forumet.
Alba - vita jordgubbar, fick inga bär förra sommaren..
Solprins - helt OK, men inte så mycket bär.
Honeoye - ny för i år, tyckte inte de smakade så bra en gång när jag köpte på torget, men har köpt en planta och den är tidig, ett bär är redan rött då alla andra plantor bara har vita kartar.
Bounty - ny för i år, få se hur det går.
ingrid fuxwall
Själv har jag inte en aning men revorna har jag stulit av en släkting som hade odling på 80 talet och har aldrig varit missnöjd.

Satte ett nytt land i våras av revor och har många kart men inser att det inte kommer ett täcka ett års behov så en självplock får jag uppsöka
Åsa, mälardalen zon 2
Det var en jordgubbsodlare på tv4 för ett par veckor sedan och han sade att såna sorter som Zefyr var en smakupplevelse och att åtminstone några såna borde man ha som hobbyodlare, detta var en sort som han som jordgubbsodlare inte kunde ha p.g.a att den inte klarade av hanteringen men han sade att den hade den bästa smaken men att den skulle ätas direkt från landet. Ska dock vara något mottaglig mot mjöldagg.
inglan
Har haft Korona i flera år och tycker den är oslagbart godast!!! rolleyes.gif Är ljusröda i färgen, förra året satte jag nya plantor och vilka bamsestora gubbar, som ett mindre äpple en del!
Zephyr är väl lite tidigare men inte lika söt.
Sengana är väldigt bra om man ska koka sylt, också lite syrligare, men mer mottaglig för diverse sjukdomar har jag för mig.
Honeoye tyckte jag om när jag åt hos min syster, men på ett annat håll var den inte alls så god, annan jord, mer sol???
Mycket spelar in när det handlar om jordgubbar, dessutom är ju smaken som baken! biggrin.gif

Hälsningar Inglan zon 3 smile.gif
l8p8
Oh, det här var en tråd i min smak...
Vi har ganska styv och kalkhaltig lera (pH över sju). Alltså tvärt emot den lätta småsura (pH 3-4) jord som sägs vara optimalt för jordgubbar.
Jag tror dock det är därför våra jordgubbar smakar extra mycket... wink.gif wub.gif
Dessutom behöver man inte vara lika snabb ut med bevattning - det värsta jordgubbar vet är torka!

Sorter:
Honeoye (H) - otroligt vackra, glansiga klarröda, stora (iaf första året) och tidiga. Smakar bra till jättebra om de bara är riktigt mogna. Den vita toppen hänger dock med länge så man får vara lite tålmodig. Efter de första plocken blir den lite vattnigare, tycker jag... Kan det bero på att de bären mognat fortare när det blivit varmare? Eller på att de tappar smaken när de börjar bli lite övermogna? Har hört att just H varierar mycket i smaken beroende på jordmån.

Polka - Lite mörkare röda, mattare i färgen , lite fler och lite mindre än H. Sötare men egentligen inte godare. Mognar en knapp vecka efter H (som vi har plockat sen innan midsommar.) Lite jordgubbsvivel tror jag vi haft på denna (avbitna knoppar) men förhoppningsvis blir det som kartgallring så att de kvarvarande bären blir större..!? Tänker nog avveckla Polkalandet eftersom de krockar med H och jag faktiskt gillar H bättre. Brukar vara mycket mögel i det landet också.

Korona - Vackra, godast!!! Ytterligare senare än Polka (har fortfarande inte mognat).
Får lusten till jordgubbar att blomma upp precis när man börjar tänka "nej, idag hoppar jag över jordgubbarna till frukost.." Har hört att K trivs på lera och att den tills skillnad från övriga inte har något emot att torka upp mellan vattningarna.

Pegasus - fina, stora, goda. Ännu senare. Lite "otur" att komma efter Koronan som ju slår allt.

Florence - ny sort i år. Ska också vara sen och god. Lite mörk i färgen så den kan se övermogen ut fastän den är perfekt. Tydligen blir plantorna så buskiga att man ska hugga en tredjedel till halva plantan efter skörd.


Är det inte fler som kan berätta lite om jordmån - skulle vara kul att veta eftersom smaken på Honeoye sägs variera med den!

Lotta, i skrivartagen...
Lemonne
Jag och min sambo är jordgubbsodlare sedan 4 år tillbaka (jag i alla fall - han har varit det i hela sitt liv). Vi är en av de få jordgubbsodlare som har Zefyr fortfarande, men som tidigare nämnts klarar den inte mycket hantering och är känslig mot mjöldagg och andra svampsjukdomar. Vi har också Korona, som är söt, mer tålig, men rådjuren och hararna älskar den.

Anledningen till att jag startade tråden är att vi vill utöka och prova nya sorter. Vi har provat Polka, Dania och Honeoye, men är lite nyfikna på de nya sorterna som kommit de senaste åren.

Bounty - är det någon som har någon erfarenhet av den?
Inga från Närke
Har tyvärr ingen aning om vad jag har för sort. De fanns där när vi köpte huset och sedan har jag bara förnyat med egna revplantor.

Första skörden gjorde jag nu den 31 juni ca 1 liter men igår 1 juli plockade jag 3 liter. Ska ut kolla idag igen om det finns några.

Kan man se på bladen och blomman vad man har för sort?
Lady Hamilton
Jag har olika sorter i växthus och "sandlåda" har inga namn på dem. Men i år testade jag en ny sort som heter "Fresca" det är en sort som ej skall vara revbildande. Jag sådde dem 2/12-05 Och plantorna 7st har jag planterat i en "smultron kruka" och idag ser de ut så här

Bild 1
Bild 2
Jag har hunnit skörda och ätit ett bär än så länge smile.gif Och det var väldigt god smak på själva bäret
Lemonne
CITAT (Inga från Närke @ 02-07-2006, 14:10)
Har tyvärr ingen aning om vad jag har för sort. De fanns där när vi köpte huset och sedan har jag bara förnyat med egna revplantor.

Första skörden gjorde jag nu den 31 juni ca 1 liter men igår 1 juli plockade jag 3 liter. Ska ut kolla idag igen om det finns några.

Kan man se på bladen och blomman vad man har för sort?

Har du ingen bild med stroppen på? Den hjälper till + bild på plantan i sig. Bären ser ut att kunna vara Kent eller Korona. Får jag smaka kan jag nog identifiera sorten! biggrin.gif
Yin o Yang
Vi har en jättebra sort som ger många, stora söta bär. Har fått revor av en god vän och tror det är Senga Sengana smile.gif . I år är det mer kart än någonsin, så på våra få plantor (2 korta rader) har vi redan plockat av flera liter wub.gif
Vicke
Läste idag att sorterna Pavena, Korona och Cavendish har bäst cancermotverkande egenskaper biggrin.gif

(älskar sina Koronaplantor)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon