Full version: Örtvin - Dessertvin
Eva St
Här kommer receptet på det sötare dessertvinet jag lovade skriva.

Ett stort durkslag ca 1½ L Citronmeliss och Salvia mest Citronmeliss

5 L Kokande vatten
10 dl Okokt ris
2 st Apelsiner i klyftor med skalet på
1 kg Farinsocker
2 kg Socker
50 gr Jäst

Skölj örterna. Lägg dem i en stor hink. Häll kokande vatten över. Låt stå och dra 1 dygn. Sila bort örterna tillsätt ris, apelsinklyftor, socker o farin. Smula ner jästen. Rör runt tills jästen löst sig. Låt jäsa under handduk i 14 dagar. Sila ner i en damajeanne eller hink och låt stå 2 - 3 veckor. Slanga upp på flaskor så bottensatsen ej följer med.

Vinet är klart att drickas men blir godare om det får lagras några månader. Vill man ha något strävare vin byt ut apelsiner mot citroner.
Hälsningar Eva St
Hasse_h
Spännande...man kanske skulle damma av damejeannen och prova... smile.gif
Eva St
Tycker jag du ska göra. Både detta sötare Örtvin-dessertvin och det friskare Fläderblomsvinet som jag skrivit ner tidigare är inte helt fel att svalka sig med i sommarvärmen som vi väl får hoppas kommer snart.
Lycka Till
Eva St
Wargen
Det här skall jag prova! Köpte en "Ett-dygn-vin" förpackning för några månader sedan, som fortfarande ligger i skåpet för det verkar så himla krångligt att göra. Nej, tacka vet jag gamla hederliga... rolleyes.gif
För länge sedan gjorde jag ett vin på nypon med ungefär samma ingredienser. Tappat receptet, men det kanske funkar med detta wink.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon