Här en fråga till alla er som odlar ätbart på balkongen.
Jag har länge funderat på hur nyttigt det egentligen är att äta det som man odlar på sin balkong i en storstad/småstad. Hur förhåller ni andra balkongodlare till det?
Man läser hela tiden här på odla om folk som har kryddor, tomater, bär och annat på balkongen, men ingen säger något om alla avgaser och annat som måste hamna på allt det man äter.
Själv har jag enstaka kryddor, tomater och smultron på min stadsbalkong som dels är på andra våningen (ganska lågt ner med andra ord) och dels nära om inte direkt vid, en mycket trafikerad gata.
Problemet har aktualiserats i och med att min sambo absolut inte vill äta något som jag odlar på balkongen, vilket har fått mig att fundera.
Min mamma odlar, och äter, tomater på balkongen i centrala Stockholm. Hur gör ni? Bor ni alla ruralt i höghus med balkong?
Undrar en tveksam balkongodlare
redigerat stavfel
catlady
21-06-2006, 13:01
Jag har kryddor och tomat på balkongen, men med tanke på vad vi får i oss bara genom att bo i staden (t.ex. har vi balkongdörren öppen hela dagarna på sommaren) så tror jag inte att en liten tomat eller ett par blad salvia då och då gör varken till eller från!
Jag har resonerat som du tidigare catlady. Nämligen just att vi får i oss så mycket ändå genom att bara bo i stan. Vi har också balkongdörren och fönster öppna dygnet runt på sommaren. Och andas gör man ju hela tiden!
Men min sambo tänker att det är värre när det samlas tungmetaller och sådant på grönsakerna/bären och i också för den delen. Men jag vet inte riktigt. En hel del av det vi köper i butiken är säkert odlat nära vägar och motorvägar och dessutom besprutat med ett och annat.
catlady
21-06-2006, 13:17
Ja, om vi bara visste vad de sprutar på det vi köper i affärerna! Jag tänker inte bry mig i år, men jag planerar att bo på landet långt från trafik en dag.
Men om du känner dig osäker så kan du säkert leta upp lite info om avgasers påverkan på nätet.
Nu har jag kollat runt lite på nätet och det som rekommenderas (av naturvårdsverket och livsmedelsverket) är att man inte odlar storbladiga grönsaker närmare än 25 meter från starkt trafikerade vägar (dvs fler än 3000 fordon per dygn) och att man sköljer alla grönsaker och skalar all frukt som odlas nära vägar.
Länkar:
Odla utan gifterRåd och rön
Om du läser lena Israelssons bok "cityodling", så vill jag minnas att hon hänvisar till någon undersökning om innehållet i grönsaker som odlats i staden. nu när inte bensinen längre innehåller bly så innehåller inte växter som odlats i staden så mycket gifter. Men framförallt odlar man så små mängder själv av det totala mat intaget att det är ointressant vad det innehåller egentligen!
Tack för era svar! Det är ungefär så jag själv har resonerat också. Att det måste vara försumbart vad man får i sig av den ynkliga balkongodlingen. En annan femma vore det om jag odlade allt jag åt på balkongen!
Det där om att det inte är så mycket tungmetaller i avgaserna längre visste jag faktiskt inte om tidigare, så det var intressant att läsa om.
Jill-Ulrika
26-06-2006, 12:10
CITAT (KURT @ 21-06-2006, 14:35)
Om du läser lena Israelssons bok "cityodling", så vill jag minnas att hon hänvisar till någon undersökning om innehållet i grönsaker som odlats i staden. nu när inte bensinen längre innehåller bly så innehåller inte växter som odlats i staden så mycket gifter. Men framförallt odlar man så små mängder själv av det totala mat intaget att det är ointressant vad det innehåller egentligen!
Hade också tänkt tipsa om Lena Israelssons bok Cityodling i den här frågan
En mycket bra och inspirerande bok!
Hav tröst, det var faktiskt värre förr.
För 20 år sen så fick trädgårdsmöblerna ett tunt lager av svart sot efter att bara ha stått ute en vecka. (bor i centrala umeå).
Strök man handflatan över bordet så blev den svart... Nu märker jag inget av det längre.
Måste ju bero på avgasrening och miljöförbättringar. Här finns inga industrier- bara bilar.
En bekant till mig hade miljöfunderingar för några år sen. Han ansåg sig inte kunna köpa ett påskris på torget då kunde ju ha fastnat avgaser på kvistarna som skulle skada barnen om riset stod innomhus under påskhelgen
Här gäller det ju att inte falla i farstun för den värsta okontrollerade hysterin
Jill-Ulrika
30-06-2006, 14:06
CITAT (Linc @ 28-06-2006, 11:58)
En bekant till mig hade miljöfunderingar för några år sen. Han ansåg sig inte kunna köpa ett påskris på torget då kunde ju ha fastnat avgaser på kvistarna som skulle skada barnen om riset stod innomhus under påskhelgen


Då är det nog värre med allergenet i påskriset/björkriset
RE: Jill-Ullrika.
Ett gammalt och kanonsäkert antiallergitips här är ju att strunta i att hälla vatten i påskrisvasen
Jill-Ulrika
02-07-2006, 20:08
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.