|
Vad gör ni för något med keso? Använder ni det till något öht eller är det bara jag som har svårt att komma på roliga saker man skulle kunna göra?
Ett kul recept jag fått av min svärmors syster är detta:
2dl Keso 1 litet pkt fetaost 1 kruka basilika vitlök (så mycket man gillar) en lite skvätt olivolja
Mixa med matberedar till en slät smet och använd som smörgåspålägg.
Supergott.
Det där lär gott. Själv är jag så bekväm att jag äter keson med sked direkt ur burken. Som mellanmål ibland
marskattan
28-06-2006, 07:14
Jag kanske är lite konstig i smaken men detta är något jag älskar: keso bres ut på bröd (gärna hårt) och sedan krasse på det och till sist salta lite. Låter helknäppt men är gott!
En bytta smaksatt Keso (t ex Keso Chili, Keso FetaOliv) tycker jag är gott att röra ner i en bytta nykokt pasta!
En aningens mer jobb än att bara plocka fram en sked men mycket godare. Smörgåsrulle med kesofyllningSmält 125 g margarin i en kastrull. Ta av kastrullen och vispa ner 2,5 dl vetemjöl, 3 dl mjölk samt 4 ägg. Häll smeten i en långpanna med smort smörpapper. Grädda kakan i 225 grader 15-25 minuter (kanske mer) tills den fått fin färg. Öppna inte ugnsluckan förrän efter minst 15 minuter. Det ska bli som en ugnspannkaka - ser kanske mer ut som ett månlandskap - och risken finns att den sjunker ihop om man smäller igen luckan. När kakan har kallnat fyller man den med en röra av 3 dl vispad grädde, 200 g keso naturell, massor med räkor, krabba och dill. Smaksätt med riven pepparrot, svartpeppar och salt. Rulla ihop kakan som en rulltårta, skär i ganska breda skivor och servera med sallad och tomater.
gammelnalle
28-06-2006, 09:42
NU FÅR NI SLUTA!!!! jag blir så hungrig!!! Jag använder OFTAST keso direkt på brödet... mjukt eller knäcke... och vill jag ha det festligt kan jag blanda in "kaviar" (typ Kalles) .. krasse är inte heller alls dumt... (så marskattan: din smak är inte konstig....) b
Jag gör i pricip bara 2 saker med keso: - till fruktsallad iställetr för glass - i lasagne istället för ostsås. Bägge varianterna är goda.
Se där så många goda idéer, i dubbel bemärkelse  Jag kom på att jag brukar byta ut majonäsen i smörgåstårta mot keso, annars lyckas jag inte göra så mycket med keso men det ska det bli ändring på nu!
lisselbo
28-06-2006, 12:38
Brukar blanda keso, makrill i tomatsås och hackad röd lök. Brer ut det på ett tunnbröd och rullar ihop. Lagom mellanmål.
Rapchic
28-06-2006, 13:42
bönsallad... keso...rölök.. valfria kryddor.. oliver.. och nåra grönsaker (tex paprika i olika färger)
obs höll på å glömma....bönor (helst kidney)
Bönsallad lät gott, ska bönorna vara kalla eller värmer du dem?
Rapchic
28-06-2006, 14:14
oftast är dom kalla... men ibland gör jag potatis sallad av det och då är potatisen varm så då passar det nog med varma bönor
Whiskuchi
28-06-2006, 14:28
CITAT (LadyG @ 28-06-2006, 06:39) Vad gör ni för något med keso? Använder ni det till något öht eller är det bara jag som har svårt att komma på roliga saker man skulle kunna göra?
Ett kul recept jag fått av min svärmors syster är detta:
2dl Keso 1 litet pkt fetaost 1 kruka basilika vitlök (så mycket man gillar) en lite skvätt olivolja
Mixa med matberedar till en slät smet och använd som smörgåspålägg.
Supergott. Mmmm, låter riktigt gott! Själv brukar jag ha det i lasagne, varvar den med färssås och lasagneplattorna
Till spaghetti med tomatsås.
Till vegetarisk risotto.
Med eller utan vitlök i på mackan.
I delad avocado med en klick löjrom på.
Man kan alltid klicka i det i lasagnen, det brukar jag göra om jag har någon halv burk stående.
Diabolique
28-06-2006, 15:29
Blanda tonfisk, keso, hackad rödlök, svarta oliver (+ev pressad vitlök), efter smak. Tag en protion kall pasta och blanda med önskad mängd av geggan så har du snabbt en god tonfisk-pastasallad. Det brukar jag ha som lunchlåda.
Blandad Keso Naturell & Bostongurka är också mums....
myskmadra
29-06-2006, 19:43
Enkla mackan: Gärna grovt bröd eller knäcke. Först keso, sedan ost och sist banan i skivor. Någon gång när jag hade många småbitar av ost rev jag ned dem i keson som smörgåspålägg med lite kryddor. Helt ok.
*Felix matte*
29-06-2006, 21:29
Keso naturell på mjukmacka... ibland med klippt gräslök på... Mummmmms
Keso = bas för magra proteinrika huvud- och efterrätter för laktovegetarianer. Ostkaka, fruktefterrätt, smörgåspålägg osv.
Igår kväll improviserade jag en nästan-sorbet (fast lite mer mättande) av frysta blåbär och svartvinbär, en gnutta socker och några matskedar keso. Körde till mos i matberedaren och det blev så gott så.
Mitt ostkaksrecept är en burk (200g) keso, en burk (200 g) kesella, två ägg, 1/2 dl socker, 2 1/2 dl mjölk, 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och lite mandelessens. Alltihop körs till en slät blandning i matberedare, blandas med russin och hackad mandel efter smak och gräddas i 200 grader 40-45 minuter.
Utan socker och med t.ex. lite riven lagrad ost och ett par teskedar fransk senap som smaksättning har man en salt ostkaka somfungerar bra som huvudrätt.
netaave
03-07-2006, 12:06
Till ostkaka som pålägg med gräslök, tomater eller paprika på i grekisk sallad är det gott att ha keso tillsammans med fetaosten
Kjellepelle
03-07-2006, 16:27
Keso blandad med lingonsylt är en höjdare att ha på pannkakor. Fin färg blir det också på blandningen.
CITAT (Kjellepelle @ 03-07-2006, 17:27) Keso blandad med lingonsylt är en höjdare att på pannkakor. Fin färg blir det också på blandningen. eller på blodpudding!
Whiskuchi
03-07-2006, 16:49
CITAT (Bessie @ 30-06-2006, 16:08) Keso = bas för magra proteinrika huvud- och efterrätter för laktovegetarianer. Dock får man tänka på att Keso vanligtvis innehåller löpe, som vegetarianer (bör) undvika. Valios Cottage Cheese är fri från löpe.
CITAT (Bessie @ 30-06-2006, 17:08) Keso = bas för magra proteinrika huvud- och efterrätter för laktovegetarianer. Ostkaka, fruktefterrätt, smörgåspålägg osv.
Igår kväll improviserade jag en nästan-sorbet (fast lite mer mättande) av frysta blåbär och svartvinbär, en gnutta socker och några matskedar keso. Körde till mos i matberedaren och det blev så gott så.
Mitt ostkaksrecept är en burk (200g) keso, en burk (200 g) kesella, två ägg, 1/2 dl socker, 2 1/2 dl mjölk, 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker och lite mandelessens. Alltihop körs till en slät blandning i matberedare, blandas med russin och hackad mandel efter smak och gräddas i 200 grader 40-45 minuter.
Utan socker och med t.ex. lite riven lagrad ost och ett par teskedar fransk senap som smaksättning har man en salt ostkaka somfungerar bra som huvudrätt. Tack Bessie, det receptet låter jättetrevligt. Egen ostkaka, fräckt  Jag har redan sparat undan flera av era förslag, så jag får en veritabel keso-kokbok snart. Underbart  Keso verkar betydligt mer användbart än jag först trodde.
Jeanette/västra götaland
13-07-2006, 09:13
Jag tar kokta makaroner, en burk majs och keso. Blandar o kryddar med salt o svartpeppar. Lägger i en ugnsfast form, på med skivade tomater och sedan riven ost. In i ugnen tills det blivit brunt och keson börjat smälta.
Jättegott och enkelt.
netaave
31-07-2006, 15:29
Färskost
2,5 dl mjölk 1,5 dl socker 1 l 3% fil eller bollnäsfil 2 msk vetemjöl 1 ägg
Blanda och koka upp mjölk och socker Vispa ihop fil, vetemjöl och ägg Tillsätt det i mjölk - sockerblandningen under försiktig omrörning Låt stå en kvart Sila av ev vassla Servera med sylt
Kesokaka
500 gr keso 4 ägg 2,5 dl mjölk 2,5 msk socker 1 1/4 dl mald mandel
Sätt ugnen på 225 gr Vispa ägg och socker Tillsätt mjölk och keso under omrörning Rör till sist i mandeln Grädda 25 min
Jag älskar ädelost, men tycker det är lite fett på mackan, så jag brukar mixa keso med ädelost 50/50.
Vitlöksost: keso, vitlök, persilja, salt, peppar.
Dessert: keso med hemlagad jordgubbssylt.
Ibland tar jag keso i stället för grädde i janssons frestelse och i potatisgratäng.
Heléne_Hbg
02-08-2006, 13:22
Keso chili och Keso oliv är sanslöst gott (säkert nyttigt också) som smörgåspålägg men jag kan bara inte med utseendet, särskilt inte om vi ska börja prata om att blanda (naturell!) med sylt, hu! Men om man mixar/passerar keson rejält så är det bara smaskigt och ser inte lika äckligt ut. Enklare att bre på mackorna också.
CITAT (netaave @ 31-07-2006, 17:29) Färskost
2,5 dl mjölk 1,5 dl socker 1 l 3% fil eller bollnäsfil 2 msk vetemjöl 1 ägg
Blanda och koka upp mjölk och socker Vispa ihop fil, vetemjöl och ägg Tillsätt det i mjölk - sockerblandningen under försiktig omrörning Låt stå en kvart Sila av ev vassla Servera med sylt Neta, färskosten ... ska den vara lite lös i konsistensen, bredbar i allra högsta grad. Eller lät jag den rinna av för lite?
evarina
03-08-2006, 19:32
Kesoplättar!!
Återkommer med recept imorgon, hinner inte leta rätt på det nu. :-)
Kycklingtortillas är gott.
2 kycklingfiléer 1 röd lök 2 hg färska champinjoner 1 burk salsa (jag brukar ta medium) 1 burk keso 6 tortillabröd
Fräs kyckling, svamp och lök. Blanda keso och salsa med fräset. Bred ut på tortillabröd, rulla ihop och gratinera i ugnen. Mums med sallad och lite creme fraich.
/Åsa
netaave
07-08-2006, 11:05
CITAT (LadyG @ 02-08-2006, 23:20) CITAT (netaave @ 31-07-2006, 17:29) Färskost
2,5 dl mjölk 1,5 dl socker 1 l 3% fil eller bollnäsfil 2 msk vetemjöl 1 ägg
Blanda och koka upp mjölk och socker Vispa ihop fil, vetemjöl och ägg Tillsätt det i mjölk - sockerblandningen under försiktig omrörning Låt stå en kvart Sila av ev vassla Servera med sylt Neta, färskosten ... ska den vara lite lös i konsistensen, bredbar i allra högsta grad. Eller lät jag den rinna av för lite? Det bestämmer du ju själv, ju längre den rinner desto fastare blir den. Jag brukar låta den rinna över natten då blir den som bra keso. Den blir inte som ostkaka om du trodde det.
lindastina
09-08-2006, 07:16
Blanda lite frukt i keson och några blad mynta. Mums!!!
CITAT (netaave @ 07-08-2006, 13:05) CITAT (LadyG @ 02-08-2006, 23:20) CITAT (netaave @ 31-07-2006, 17:29) Färskost
2,5 dl mjölk 1,5 dl socker 1 l 3% fil eller bollnäsfil 2 msk vetemjöl 1 ägg
Blanda och koka upp mjölk och socker Vispa ihop fil, vetemjöl och ägg Tillsätt det i mjölk - sockerblandningen under försiktig omrörning Låt stå en kvart Sila av ev vassla Servera med sylt Neta, färskosten ... ska den vara lite lös i konsistensen, bredbar i allra högsta grad. Eller lät jag den rinna av för lite? Det bestämmer du ju själv, ju längre den rinner desto fastare blir den. Jag brukar låta den rinna över natten då blir den som bra keso. Den blir inte som ostkaka om du trodde det. Oj, över natten! Ja då förstår jag vad jag gjorde för fel  Jag var för ivrig helt enkelt  Gör om, gör rätt
Ophelia
14-08-2006, 19:38
Nyponsoppa (iskall) med en klick (eller flera) keso i
netaave
14-08-2006, 20:59
CITAT (Ophelia @ 14-08-2006, 20:38) Nyponsoppa (iskall) med en klick (eller flera) keso i  Dagismellis
Patrik, Lkpg
16-08-2006, 12:16
Brukar blanda keso naturell med grovt hackad soltorkad tomat och svartpeppar, smaskens som röra till bakad potatis eller kokt nypotatis eller på mackan...
*Felix matte*
16-08-2006, 15:20
CITAT (Patrik @ Lkpg,16-08-2006, 13:16) Brukar blanda keso naturell med grovt hackad soltorkad tomat och svartpeppar, smaskens som röra till bakad potatis eller kokt nypotatis eller på mackan... Nu blev jag sugen på bakad potatis ska testa å köra några färskpotatisar i micron...bättre än ingenting.
netaave
17-08-2006, 10:25
CITAT (Felix matte @ 16-08-2006, 16:20) CITAT (Patrik @ Lkpg,16-08-2006, 13:16) Brukar blanda keso naturell med grovt hackad soltorkad tomat och svartpeppar, smaskens som röra till bakad potatis eller kokt nypotatis eller på mackan... Nu blev jag sugen på bakad potatis ska testa å köra några färskpotatisar i micron...bättre än ingenting.  Varför inte koka dom som vanligt och äta med röran?
Upptäckte just en ny keso-sort som ni kanske känt till länge, Keso med lök, och den var så god! Vilket pålägg!
Jättegott!!
Rapchic
07-09-2006, 18:56
kom på va pappa brukar göra... keso på hårdmacka och sen strö på purjulök och grovmalen svartpeppar
CITAT (Rapchic @ 07-09-2006, 20:56) kom på va pappa brukar göra... keso på hårdmacka och sen strö på purjulök och grovmalen svartpeppar Det där lät jättegott, purjo och keso måste ju funka jättebra ihop! Det finns en keso mini som är godare än naturell förresten. Mini är fräschare i smaken på något vis, och lite fastare i konsistensen. Den är jag förtjust i, i synnerhet tillsammans med Arlas fetaost med bara 3% fett.
2dl Keso 1 litet pkt fetaost 1 - 2 msk chilipasta (så mycket man gillar) vitlök (så mycket man gillar) en lite skvätt olivolja (om det blir för segt)
Jättegott smörgåspålägg.
CITAT (Rapchic @ 07-09-2006, 18:56) kom på va pappa brukar göra... keso på hårdmacka och sen strö på purjulök och grovmalen svartpeppar Mmmm.... En klassiker som är jättegod på rostat bröd också. Keso passar bra till pesto och pasta.
*Stintan*
21-11-2006, 09:04
Det låter jättegott och ser inte så svårt ut att göra.
Vad är det för skillnad på sojamjöl och vetemjöl?
*Stintan*
21-11-2006, 11:55
Äsch jag använder sojamjöl (väldigt lite) därför att jag kör med LowCarb det går säker lika bra med vetemjöl
Ok, jag trodde det var något jättekemiskt eller avancerat
CITAT (LadyG @ 21-11-2006, 12:01) Ok, jag trodde det var något jättekemiskt eller avancerat :rolleyes: :P Olika mjölsorter.
CITAT (askar @ 21-11-2006, 12:03) CITAT (LadyG @ 21-11-2006, 12:01) Ok, jag trodde det var något jättekemiskt eller avancerat  Olika mjölsorter.  Aaah, tack - exakt en sån sida jag behövt länge  Mycket intressant på den länken, den hamnar bland bokmärkena.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|