Dels så blir ju vindruvan lite vildvuxen (vissa av vinrankorna börjar konkurrera ut allt i sin väg) + tar man bort lite gröna växtdelar så kommer det in luft i växten + ljus. Man tittar på rankorna där det sitter klasar så klipper man av rankan 1-2blad efter den sista klasen, de rankor som inte har klasar kan man korta in så runt 4 blad återstår.
Sommarpincering är det som också brukar kallas sommarbeskärning.
Vindruvsbladen man klipper bort går utmärkt att göra vinbladsdolmar av + tydligen ska man kunna blanda ner de allra minsta bladen i sallad, de är lite syrliga (men jag tyckte inte de var sådär supergoda att äta råa). Även staketvindruvornas blad kan man göra vinbladsdolmar av, men som sagt det är ganska pilligt och jobbigt att rulla vinbladsdolmar.
Din vinranka låter ju fortfarande ganska ung så jag antar att den fortfarande är ganska liten men den kommer bli större och då kan de ofta behöva någon/några sommarpinceringar.
Såhär kandet se ut innan pincering

Och såhär efter