Full version: lingon
råse-marie
jag behöver rensa frysen och har lite lingon kvar vad kan jag göra ???
Castea
KLAPPGRÖT!!!

wub.gif wub.gif wub.gif wub.gif wub.gif

Sååå gott är det!!!

Se till att du har stativ till vispen, dock, eller någon som avlöser dig.

Visptid: 30 minuter. Fluffigt ska det va´!
Biggan_
Det är ju inte aktuellt med köttgrytor nu i denna värmen, men annars är det jättegott om man lägger i en näve frusna lingon i köttgryta man gjort på nötkött och svamp t.ex
Grytan skall vara färdiglagad, så lingonen skall bara koka upp på slutet.
Margith
Klappgröt är ett kanon-förslag, åhh det var länge sen jag åt det wub.gif
Annars blir mina förslag:
1. Koka lingonsylt och sätt burken i kylen, den klarar sig länge.
2. Gör en sockerkaks-smet och lägg i en näve frusna lingon i smeten innan du sätter in formen i ugnen. Det här blir en kaka som passar bäst för vuxna, den blir ganska syrlig. Servera den gärna som efterrätt med en klick grädde smile.gif
3. Rårör lingonen med lite socker och använd det i stället för gelé.
4. Någonstans här i huset har jag ett recept på Lingon-sorbet... vansinnigt surt och vansinnigt gott biggrin.gif
linaloviza
Jag gjorde en kaka som bestod av en "småkakebotten" (vet inte hur man förklarar men typ vanlig traditionell kakdeg alltså), lingon eller lingonsylt i ett lager och sedan ett lager med "strössel" gjort av havregryn, socker och smör som blev som ett knäckigt täcke.

Skars i fyrkanter och dögott med lite pudrad kanel på...

Annars skulle jag göra sylt - det är ju också jättegott och går att använda till så många saker.
KURT
Rårörd lingonsylt:

Ingredienser Cirka 1 kg:
1 kg lingon, rensade och sköljda
500 g strösocker


Så här gör du:
Rör bär och socker tills sockret löst sig, man kan också använda matbererdare, assistent eller elvisp. Den här sylten bör ätas upp ganska snart eller frysas!
Gillan
Vet inte om jag redan berättat om förra årets lingonskörd sleep.gif

Jag tillhör de där människorna som kan gå i skogen i " timtal ".
All denna tid går ut på attt hitta svamp.

Men bär!.................förstår ni, ................det ramlar inte ens
ner i korgen av misstag sleep.gif

Men, min make och jag åkte till Stockholm en helg i slutet
av hösten förra året.

Och vad kom jag hem med blink.gif , om inte fem kilo
värmländska lingon blink.gif laugh.gif laugh.gif , rensade och
klara för grytan. Det mesta blev till sylt wub.gif

Tack för många goda tips. Trots att det inte var jag som
ställde frågan wub.gif
Gåsis
Lite lingondricka så här i sommartider kanske.

1 kg lingon
5 dl vatten
1 tsk citroncyra
4 dl socker

Mosa bären lite. Blanda med vatten och citronsyra. Vattnet behöver inte vara kokt. Låt stå cirka ett dygn. Sila och sockra.

/Åsa
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon