Det var ju synd. Här är en bild på hallonen

Det ser ju ut som att det skulle vara väldigt nyttigt att äta vissa bär etc.
tex
CITAT
Cancer hämmas av nypon och havtorn
Ämnen i extrakt av frukt och bär påverkar hastigheten som cancerceller delar sig på. I samarbete med Lunds universitet har Marie Olsson vid SLU i Alnarp studerat hur tio slag av frukter och bär hämmar delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller.
Det visade sig att cancercellerna hämmades mer av mer koncentrerade extrakt än av svaga. Tjocktarmscancerceller hämmades mest av nypon, blåbär och havtorn medan bröstcancerceller påverkades starkast av nypon, svarta vinbär och havtorn. En rad olika antioxidanter i extrakten analyserades.
De extrakt som innehöll mycket vitamin C visade sig vara de som hämmade celldelningen mest, men effekten av bara askorbinsyra (vitamin C) uppvisade inte samma mönster och var mestadels obefintlig eller marginell. Detta pekar på att vitamin C samverkar med andra ämnen i bärextrakten. En förutsättning för att effekten ska uppnås är också att ämnena tas upp av kroppen och kan transporteras, åtminstone för verkan på bröstcancercellerna. Om man kan ta reda på vilka substanser det rör sig om, så finns det en möjlighet att man i framtiden ska kunna tillverka läkemedel av dem.
Text: Nora Adelsköld
eller om svarta hallon
CITAT
Health Benefits-
The king of berries in terms of health benefits.
Has an extremely high overall level of phenolic compounds compared to other berries. Phenolic
compounds such as ellagic acid, gallic acid and rutin contribute to the health benefits of black
raspberries.
Contains high levels of anthocyanins, which give them their rich, dark color. Anthocyanins work as
antioxidants that help fight free radical damage in the body. The anthocyanin level of black raspberries
is 214-589 mg/100g.
Antioxidant levels of food is sometimes measured as ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity).
The ORAC level of black raspberries is 77 µmoles /TE/g, about three times higher than blueberries, a
very powerful antioxidant.
Black raspberries are rich in ellagic acid. Ellagic acid is a phenolic compound known to be a potent anticarcinogen,
anti-viral and anti-bacterial. The ellagic acid level of black raspberries is 5.37 mg/g of dry
weight.
University studies are underway to determine black raspberries’ ability to slow the growth of certain
cancers. In vitro studies show that extracts of raspberries and blackberries may slow or reverse the
growth of breast, cervical, colon, oral and esophageal cancers.
Studies at Ohio State University showed a 60 –80 % reduction in colon tumors in rats fed a diet with
black raspberries added.
Studies at Ohio State University showed an 80% reduction in esophageal cancers in mice fed a 5-10%
diet of black raspberries
Scientists from Ohio State University are now conducting human clinical trials into the effects of black
raspberries on colon and esophageal cancer in humans.
Black raspberries continue to generate a high level of interest from research scientists due to their potent
antioxidant and anti-cancer properties.