Jag har en granne som inte sköter om sin häck. Den är full med mjöldagg, kan ju inte vara något annat så här års.
Vi har nu satt upp skydd framför, då växthus och annan odling är i närheten av deras förb. häck.
Våra pumpor, squash ser litet mystiska ut nu med fläckar på bladen, så jag misstänker att mjöldaggen spridit sig.
Läste om att man kan blanda Bikarbonat i vattnet, men sen så skall det vara ett vätningsmedel eller penetreringsolja i blandningen.
Vad skall jag använda där?
MVH
Kenneth
RibesRubusVitis
13-07-2006, 20:03
Prova med mjölk:
http://www.pioneerthinking.com/tv-mildew.htmlDu hittar en massa liknande länkar genom att Googla på
milk mildew
mjölk mjöldagg
mælk meldug
Milch Mehltau
Har läst Lantbruksuniversitetets forskning. Det är en gammal metod med bikarbonat och jag vill veta vilket vätmedel man skall använda.
Man kan tydligen använda någon form av olja, men det kanske kan vara bra med en kombination av bikarbonat och 10% mjölk plus resten vatten
Åsa, mälardalen zon 2
13-07-2006, 21:23
Du behöver inte vara orolig för spridning från grannens häck det finns många mjöldaggsarter och de är sortberoende ex. gurkmjöldagg går bara på sådant som gurka, squash och pumpa som hör till samma familj. Risken för att mjöldaggen på en häck som torde vara av något vedartat växtslag skulle sprida sig till de växter du odlar är praktiskt taget ickexisterande.
Och mjöldagg beror INTE på att man inte sköter växterna (ibland kan det faktiskt vara tvärtom vissa växter får lättare mjöldagg om man varit generös med gödning), det beror på en svamp som trivs vid varm och torr väderlek. Gissar att din granne kanske har häckkaragan (=sibirisk ärtbuske) den drabbas av en speciell mjöldaggsart som bara går på det släktet, mjöldaggen gör häcken mycket ful. Det är en ganska aggressiv svamp som förökar upp sig snabbt den har blivit mer och mer vanlig under senare år och är orsaken till varför man ofta slutat rekommendera häckkaragan.
Pumpor, squash mm. har ofta vita fläckar på bladen det är normalt och utseendet skiljer mellan olika sorter, gurkmjöldaggen brukar inte ta sig upp från Europa till stockholmstrakten förren i slutet av augusti- september normalt sett. Ja så långt färdas faktiskt gurkmjöldaggen den kan inte övervintra i sverige så den färdas ganska långt varje år med hjälp av vinden ett litet uppbyggt skydd hjälper inte för att skydda sig från svampsporer.
Man ska kunna förebygga angrepp från ex. gurkmjöldaggen något genom att spruta plantorna med mjölkvatten med jämna mellanrum men jag tycker de brukar få mjöldaggen till slut ändå, men säsongen är nästan slut när de får mjöldagg.
Irene_L
13-07-2006, 21:26
Jag har läst att man kan göra en blandning av 1,5 dl bikarbonat, 0,5 dl flytande såpa, allt uppblandat i 10 liter degvarmt vatten. Detta sprutas sen på växterna. Ett annat recept är att lösa upp 1 tsk bakpulver i 1 liter varmt vatten och blanda med 1 dl grönsåpa och sen spraya.
Jag har själv inte provat något av dessa recept så jag vet inte hur effektiva dom är.
mvh
Irene
Men de här recepten kanske inte passar på grönsaker. De kanske smakar såpa då??
Åsa, mälardalen zon 2
13-07-2006, 21:34
Som jag skrev i mitt tidigare inlägg är riskerna för angrepp från häcken ickeexisterande + jag vill också göra en liten varning jag har sett hur det ser ut när man sprutat med bikarbonat i ett växthus och man använde det som var den rekommenderade högre dosen, bikarbonat är frätande och gurkbladen är tunna det såg ut som någon hade släppt en ogräsbomb därinne det var ganska brunt så ska man experimentera med bikabonat/bakpulver på gurka ska man vara mycket försiktig.
RibesRubusVitis
13-07-2006, 21:43
Flera utländska sajter talar om att bikarbonatet eller bakpulvret kan fixeras på växternas blad med tillsats av ”horticultural oil”, ”summer oil” och liknande. Det tycks inte vara en bestämd sort, utan helt enkelt starkt raffinerad mineralolja. Motsvarande effekt kan man alltså även få med såpa, som ökar vidhäftningen.
I andra fall är själva oljan svampdödande; då används ”tea tree oil” eller ”stylet oil”. (Hittar ingen svensk term för sådana oljor.)
Men som sagt, mjölk i vatten fungerar bra. Atamon torde också vara riskfritt, eftersom jag kan hälla det i min pannkakssylt.
Får allt ta mig en ny titt på fläckarna på pumporna. Hade bara tänkt mig att i så fall spruta utanför växthusen. Men jag tror att jag nu lugnar ner mig i alla fall. I vilket fall som helst så har denna tråd varit givande med bra information
Tack
Kenneth
Åsa, mälardalen zon 2
13-07-2006, 22:42
Kom på att jag har lite bilder i mitt album
Såhär kan normala fläckar se ut, många pumpa och squashsorter har lite vitsilvriga fläckar på bladen det är helt normalt.

Gurkmjöldagg ser ut såhär då blir det vita mjöliga fläckar, och man kan dra bort en del av mjölet med fingrarna.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.