Det är troligtvis inte samma djur på alla växter de flesta skadegörare går bara på ett eller ett fåtal växtslag ex. hål på bladen på tomat och basilika brukar innebära grönsaksfly och de gröna fjärilslarverna kan vara ursvåra att se när de kläcks är de bara någon milimeter men de växer snabbt till runt 3-4cm och även då kan de vara svåra att se de har bra kamoflagefärg.
Grönsaksflybilder (ju större hål på bladen du hittar desto större larv kan du förvänta dig att hitta)

De små grönsaksflylarverna sitter gärna längs nerverna på undersidan av bladen och är de ganska nyfödda kan det vara svårt att se dem.


Larver kan man bekämpa på plantor ex. genom att skaka ner dem och döda dem eller så kan man vända på bladen och mosa alla man ser.
De svarta djuren gissar jag inte har ett skvatt med hålen att göra, små svarta saker på de växtslag du beskriver brukar vara svarta bladlöss och bladlöss har inga tuggande mundelar och kan således inte göra några hål. Det finns dock även en hel del larver som går på dessa växter som också kan vara svåra att se + sniglar och tvestjärtar kan också göra hål i bladen och de är nattaktiva.
Ligusterhäcken behöver du inte bry dig om den klarar löss utan problem och skulle någon Ligustersvärmare vara där och knapra så gör de heller ingenting vedartade växter kan ju t.o.m klara upprepade kalätningar de dör inte i första taget.
Ev. löss på svartöga kan man ju klämma för hand eller använda sånt som såpvatten som man brukar använda mot löss + jag tycker det fungerar utmärkt att leta nyckelpigelarver och placera dem bland luskolonier de brukar vara effektiva men använder du nyckelpigelarver ska du inte spruta med såpa(eller andra medel) samtidigt då tar man ju även död på dem.
Är det stora hål i tomatbladen kan det finnas stora larver skaka på plantorna och se ofta trillar det ner någon/några och då vet man att det bara är att börja söka efter flera och detta får man göra regelbundet under odlingssäsongen.
Även basilikan måste undersökas och larver dödas så snabbt som möjligt.