Full version: Okra
Blomstersmurfen
Provar att odla okra i år, vilket går mycket bra.

Har läst i tidigare inlägg att man skall skörda tidigt, annars blir de träiga i smaken. Så min fråga är helt enkelt, när skall jag skörda???

Vissa av frukterna (eller vad man kallar dem?) är över 10 cm nu. Dom både blommar och ger frukt samtidigt.

Min halvgambianska kompis gör så goda rätter med okra i, så jag tänkte att hon skulle "få" dem så att jag får goda middagar när vi träffas!

Hur förvarar jag okran på bästa sätt efter skörd? Hjälp!!!
Tesa
Jag vet inte nåt av det du undrar men skulle gärna vilja veta själv...föreslår att du kanske kan fråga din kompis om du inte får några svar här...och sen delge mig..
Har själv haft bekymmer med okran tills jag kom på att den inte tyckte om att bli omplanterad så jag odlar den en o en från början..
Blomstersmurfen
Nu har jag pratat med henne, och hon säger att den är bäst ca 10-12 cm lång.

Fryses in direkt som de är i frysen (inte skölja av i vatten innan).

Dags att skörda!
Tesa
Tackar...precis vad jag ville veta!! laugh.gif
silbergskan
Hej!

Så nyfiken jag blir, var får ni tag på frön? Växthus eller friland?

Mvh
Linda
Blomstersmurfen
Jag köpte två olika sorters frön från Impecta.

Okra vill ha det så varmt som möjligt, gärna i överhettat växthus i stekhet sol. Bara att passa med vattning förstås

I afrika växer de på friland förstås, och där är det så varmt så jag skulle aldrig palla att stå och skörda hela dagarna i hettan. Men jag har tittat på dem stackare som gjorde det, från insidan på en bil med ac... ohmy.gif
Tesa
Jag köpte sorten "Burgundy" från Impecta i år för den skall klara lite svalare läge...och så får vi en stekhet sommar istället för kallt och regnigt..
Har dom också i växthuset men mina resultat är det lika bra att ta med en stor nypa salt eftersom jag aldrig får gjort saker och ting i tid..varken sådd eller utplantering i rätt tid i år.. rolleyes.gif
Christa
Intressant! Det måste jag prova någon gång. Hur många frukter blir på varje planta ungefär? Smakar de starkt eller vad kan man jämföra med?
Blomstersmurfen
Hej igen!

Smaken är mycket egen, och när min kompis tillagar okra skär hon ner de i små små bitar, så att man slipper känna konsistensen (som ofta uppfattas som lite "slimig"), men ändå får smaken.

Jag kan faktiskt inte riktigt beskriva smaken i ord, men att laga samma maträtt med respektive utan okra (när vi inte lyckats fått tag på den i affären) gör iallafall stor skillnad. Den med okra är klart godast.

Mina gav ungefär tio frukter per planta, men de drabbades i slutet av sommaren av spinn, så jag slängde ut dem i kylan och då lade de av helt att sätta frukt.

De var väldigt lätta att så, så jag kastade dem och får börja på nytt i vår.
emmapemma
Hej blomstersmurften!

Menar du att du skördar okra NU?

I vilken typ av rätter lägger man okra - i vanliga grytor, eller ska det vara någon typ av särskild kryddblandning som framhäver okra (om det är typiskt afrikansk, kan jag tänka mig sötare kryddblandning med aprikoser t.ex.)

/Emma
Blomstersmurfen
Nej nej, inte nu, det var för ett antal månader sedan!

Jag hade bara inte sett Christa´s inlägg förrän nu!

Man brukar använda okra i afrikanska grytor, ofta tillsammans med jordnötssmör, har jag för mig (det var ett antal middagar med kompisen sen sist som jag åt okra).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon