Full version: Rabarber
Tant Ester
Hej allihop!
Från att ha varit fönsterbrädeodlare har jag "ärvt" en outstanding trädgård med ett köksträdgårdsland som brer ut sig som en mindre åker! wub.gif Lyckan är fullständig, men grusas dock av smärre motgångar. T ex har det visat sig att ogräset kommer tillbaka efter att man har rensat bort det! Visste ni det!? Självklart drabbas vi även glada överraskningar - hallonen var inte alls döda, de vita pinnarna kallas fjolårsskott och ska klippas bort! Trädgården är ett under!

Nu till frågan:
Rabarber växer i stora mängder i bortre hörnet av åkern. Jag har kokat kräm och lagat smältrabarber och en paj står i ugnen. Men hur ska man kunna ta tillvara alla dessa stjälkar? Fryser man in dem som de är? Eller måste man baka 50 pajer och frysa in? Tips, snälla!

GrönaVågaren Ester tongue.gif
Betty
Hej och välkommen Tant Ester!
Jag skalar och skär mina rabarber i 2-3 cm's bitar, sätter dem i fryspåse och fryser in dem.
Trädgårdsmannen
Men, var du tvungen att skörda allt innan du hann ta hand om det? Det borde väl gå att frysa stjälkarna - men de kanske inte blir sitt sanna jag efteråt?
yvonne i Bohuslän
Hej!

Jag brukar koka en härlig rabarbersaft när jag har tid. Den är fin att ta fram när snön yr i luften.
yvonne rolleyes.gif
Betty
CITAT (Trädgårdsmannen @ 20-05-2003, 12:13)
Det borde väl gå att frysa stjälkarna - men de kanske inte blir sitt sanna jag efteråt?

Jo, både i kräm, pajer m.m. blir de lika bra som om man hade använt dem färska.
Tant Ester
Ok! Göra saft av vissa och frysa in andra och låta några vara kvar! Tack för tipsen! (Och, nä, Trädgårdsman, jag har förstås inte kapat av hela beståndet... Men det står i min vältummade handbok att de ska skördas när de är runt 30-40 cm och det är dom nu! Och dom växer det så det knakar)! tongue.gif
L8 B.
Inlagda rabarber gjorde min farfarssyster i Jämtland, ungefärs som rödbetor. Underbart god speciellt till söndagssteken (eller portersteken), men är även delikata till vegetariska rätter.
Glada hälsningar
nilla
CITAT (L8 B. @ 20-05-2003, 14:23)
Inlagda rabarber gjorde min farfarssyster i Jämtland, ungefärs som rödbetor. Underbart god speciellt till söndagssteken (eller portersteken), men är även delikata till vegetariska rätter.

Oj, vad gott det lät! Har du receptet?
Jag älskar rabarber i alla former, har tyvärr inte några plantor på min splitternya lott än så jag får köpa på torget som vanligt... men till nästa år! tongue.gif

Gunilla
Gunvor Nilsson
Frys in rabarber och när jordgubbarna blir mogna så köp om du inte har egna. Ta fram rabarbern och gör rabarber-jordgubbssaft. Supergod saft! wub.gif
/Gunvor
Eva St
Låter kanongott Gunvor. Kan du inte skriva in det på recept så vi också får njuta av det i sommar.
Eva St
Palsternackan
Hej,

Har själv nyligen blivit ägare till en halvt förvildad trädgård - med sanslösa mängder rabarber! (Förra ägarna kan inte ha gjort annat än ätit rabarber... tongue.gif )

Jag har skurit i mindre bitar och fyllt frysen och bjudit vänner och bekanta på paj efter paj... Och så gjorde jag en chutney med rabarber och kanel! Ganska söt, men funkar ändå bra till en bit grillat kött. Finns på ICA tillsammans med en massa andra bra recept!
eml
Hur sent brukar man kunna skörda rabarbern innan syran blir för stark (vilket jag tror mig ha hört att den blir), eller finns det inga direkta anledningar att inte kunna skörda hela sommaren?
Eva i Skåne
För sura för att använda har jag aldrig hört. Vi använder alla.

Jordgubbar och rabarber passar mycket bra ihopa. Min svärmor gör någon passerad sylt/marmelad av dem ihopa och den är mycket god.

En rabarberkräm blir extra god om man blandar i en påse frysta jordgubbar tongue.gif
Betty
CITAT (eml @ 05-06-2003, 17:52)
Hur sent brukar man kunna skörda rabarbern innan syran blir för stark (vilket jag tror mig ha hört att den blir), eller finns det inga direkta anledningar att inte kunna skörda hela sommaren?

Jag har hört nånstans att rabarberna är saftigare före midsommar. Jag skördar visserligen efter midsommar åxå, men jag vet inte om jag inbillar mej men nog känns de träigare efter... wink.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon