Hur får man morrötterna sådär stora och fina som i affären?
Vilken slags jord vill de ha? Hur mycket gödsel?
Hur ska de skötas?
Jag får aldrig annat än pickels-morrötter

Goda men för små.
Åsa, mälardalen zon 2
29-07-2006, 23:10
Lagringsmorötter (det finns olika sorters morot) tycker jag brukar bli större än de tidiga sommarmorotssorterna.
Den optimala jorden brukar vara näringsrik mullrik sandjord med högt pH.
+ Man måste gallra ordentligt + vattna ifall man vill ha stora rötter samt man bör ha växtföljd.
Hur mycket gödsel är alltid svårt att säga det beror ju på om du har en näringsfattig eller näringsrik jord att börja med men har du varit snål med gödning kan du ju gödsla upp jorden med ex, brunnen ko eller hästgödsel (köpt kogödsel kan du hälla ut ganska mycket av den är inte så stark.) Ser de ut att växa dåligt sedan under säsongen och du misstänker att du varit något för snål så kan du ju ge lite mera gödning ex. genom gräsklipp eller näringsvattningar.
Christa
30-07-2006, 19:09
Där jag bodde tidigare hade jag världens uslaste jord. Mager sandjord som aldrig behöll någon näring. Morötterna blev dock alltid stora och fina. Det är viktigt att så glest och gallra tidigt. Det är också viktigt att de får tillräckligt med vatten och att jorden inte är för hård. Om du gödslar med naturgödsel så att jorden blir mullrik och sår glest och vattnar tillräckligt så borde du få fina morötter. Jag brukade ha odlingsväv över för att undvika krussjuka, morotsflugor och rådjur. Jag har för mig att väven fick ligga kvar under hela odlingssäsongen. Jag brukad sätta nantes eller något liknande. Det står att det är en sommarmorot som inte är lämplig för lagring men jag brukade lägga dem i 5-liters plasthinkar med locket liggande löst på. Jag ställde dem utomhus tills det blev frost och sedan i matkällaren och hade fina morötter ända till och med mars året därpå.
Åsa, mälardalen zon 2
31-07-2006, 23:11
Växtföljd = man flyttar grödorna så man inte odlar samma sak år ut och år in på samma plats då förökas sjukdomar mm. upp, många sjukdomar och skadedjur är specialiserade på ett växtslag. Optimal är om man kan låta det gå 4-5år innan man odlar morötter på samma plats.
Åh, du menar skiftesbruk
anna_rispan
02-08-2006, 09:11
mm, jag fick lära miga tt man får ut samma antal kilo på en viss yta. SEn om man har tätt mellan morötterna blir de små, har man glest så blir det större. Men säkert spelar alla andra saker in som hur hård joden är o gödsel o så.
Kämpar på med min lilla odling. Hoppas att de blir bättre i år än förra året...
shaman958
15-08-2006, 23:22
jag har fått stora morötter men dom är rett så spetsiga....tror jorden har varit för hård. dom största är typ 8cm i diameter på toppen och endast 12-13cm långa:-)
det som är lite konstigt är att morötterna har en veldig stor kärna och lite "kött"....och som man vet så är det köttet som smakar.
nån som vet hur man kan få liten kärna och mycket kött??
nästa år odlar jag med odlingsremsa och i en sandfåra med några cm jord på toppen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.