Fröis
Har lite frågor om krusbär.
När ska man plocka av dem?
Kan man frysa in dem? Styckfryser man då eller vad är bäst?
Finns det några tips på vad man kan göra av frysta krusbär?

huh.gif huh.gif huh.gif
Merlin
Koka sylt av dem eller varför inte en härlig krusbärspaj?
Fröis
ja, har hört att man kan göra det. Har du nåt bra recept?
Maria i Helsingborg
Krusbär är en förfärlig liten frukt - min uppfattning - och lämpar sig bara till en sak - saft rolleyes.gif

2 liter saft:

2 l. krusbär
6 dl vatten
4 dl packade myntablad
6 dl socker

Koka frukt och myntan i vatten ca 10 min.
Mosa bären.
Sila ifrån saften, som kokas i ren gryta med socker i ca 5 min.
Skumma av.

Voila!
KURT
De passar mycket bra att passera till mos, då blir man också av med skalen. Man kan också koka sylt eller chutney på dem.
Margith
Det går alldeles utmärkt att frysa dem, jag sätter dem bara i en plastpåse och in i frysen.
Jag tycker att krusbär bara passar till en sak: krusbärskräm!!
Det kokar jag mitt i vintern av mina frysta krusbär smile.gif
Betty
Gammaldags krusbärskompott att njuta direkt eller spara på burk.
1 kg krusbär
½ kg socker
1½ dl vatten
1 tsk vaniljsocker
Ansa och skölj bären, koka upp socker och vatten. Dra grytan från värmen och låt bären stå och dra i 15 minuter.
Låt koka upp och ta sedan upp bären med en hålslev och lägg dem i serveringsskål eller burkar.
Koka ihop lagen i 3 minuter, skumma av och smaksätt med vaniljsockret.
Häll lagen över bären. Tillslut genast om de hälls på burk.
(Man kan skölja burkarna med natriumbensoat om man ska spara dem en längre tid.)
Betty
Jag hittade en sida fylld med krusbärsrecept på nätet.
LÄNK smile.gif
myskmadra
CITAT (Betty @ 01-08-2006, 11:24)
Jag hittade en sida fylld med krusbärsrecept på nätet.
LÄNK  :)

Den ska jag kolla in och inspireras av - om jag får kvar några krusbär att
laga till! Jag älskar nämligen krusbär och äter de flesta direkt från busken.
Anki V
CITAT (myskmadra @ 01-08-2006, 20:03)
Jag älskar nämligen krusbär och äter de flesta direkt från busken.

Enl. min uppfattning så är det enda sättet att ta hand om krusbär......äta direkt från busken.

/Anki
Eva i Skåne
Jag äter också helst krusbären direkt från buskarna smile.gif
Kräm är inget som går hem i min familj sad.gif och krusbärssaft brukar bara bli tjock och klumpa sig wacko.gif men kanske just därför är de väldigt bra att koka gele på wub.gif Den ser inte så kul ut i färgen, blir lite gulbrun (men kan piffas till om man blandar i lite vinbär i koket), men krusbärsgele är vår favorit framför andra tongue.gif
mulle
Jag brukar lägga krusbären tillsammans med syrliga röda vinbär eller äppel i saftmajan.
Mulle
anna_rispan
Vilken bra tråd!

jag brukar lägga krusbär i muffins. Blir mumsigt värrre. Det lite syrliga friska mot sockersöta muffins!!
Eva i Skåne
Jag såg just nu att frågan även gällde NÄR man ska plocka krusbären.

Jag har lärt mig att man ska plocka dem medan de ännu är hårda. Då blir skalen inte sega när man kokar dem eller tillagar på annat sätt.
LadyG
Sylt måste man ju såklart göra imho biggrin.gif

Ungefär samma recept som till annan sylt på syrliga bär, har det i någon kokbok nånstans, och sen äter man det på nybakat bröd... *dregel*

Det är nästan syndigt gott smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon