Min kaprifol Serotina som ska blomma under juli-augusti var full med knopp och jag gnuggade förtjust händerna.
Men alla blomknoppar lossade från blomställningen, förutom en som har slagit ut. Bara fästena till knopparna blev kvar.
Vad beror detta på? Jag har vattnat den ordentligt och har inte hittat några kryp...
Gossen Ruda
02-08-2006, 19:52
Larverna är små, mycket små. Kaprifolfjädermott heter förklaringen. Sök på det namnet, här eller på nätet.
Aha...
Men när man ser att blompiggarna trillar av är det väl för sent? De såg helt normala (?) ut förutom att de lossade i drivor från själva ställningen. De var ca 1 cm långa då.
Får väl försöka med Provado i förebyggande nästa år då?
Gossen Ruda
03-08-2006, 10:40
Aldrig provado utomhus!!!! Då dör även blombesökarna eftersom nektarn är giftig.
Argh.... Men vad gör jag då? Jag brukar annar spruta såpa/T-sprit vatten men det hjälper väl kanske inte. Den där basiliskus någonting verkar vara lite över min horisont....
Gossen Ruda
03-08-2006, 11:36
Ofta brukar kaprifolen komma med nya knoppar och få en senare blomning, så gör min. Visst tycker jag att det är synd när knopparna trillar av men jag accepterar det som ett faktum eftersom det inte går att göra så mycket åt.
Attans också....
Men jag håller med....
Jag har inte behandlat kaprifolfjädermotten, men visst förpuppar sig dessa främst i jorden? Då borde man kunna minska antalet genom att luckra jorden i september och kanske en gång till på tidiga vårkanten.
Hittade en liten notis i Vi i Villa som fick mig att tänka att det med biologiska bekämpningsmedel ofta finns en så stor osäkerhet och krav på att de ska skötas väl. Bra är väl det, men samma känslighet är det ju med de konventionella växtgifterna. Bacillus thuringensis är inte svårare att använda än något annat medel även om det inte fått ett slagkraftigt kommersiellt namn än. Använder man pyretriner är det inte heller att bara spruta på hur osm helst som man kan få uppfattningen av.
Från Vi i Villa:
"Troligen är det kaprifolfjädermott,som äter ur knopparna. Spruta med pyrethrum flera gånger från det att bladen börjar slå ut till strax innan
blomning. Följ anvisningar på förpackningen, välj helst ett naturligt KRAV-godkänt pyrethrumpreparat och spruta inte vid solsken.
Alternativt kan man pröva biologisk bekämpning med Bacillus thuringensis under vår och försommar. Det beställer/köper du i välsorterad fackhandel och följer anvisningarna mycket noga. Det är levande baciller så man måste göra precis rätt för att det skall fungera men då fungerar det mycket bra. "
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.