Mjölksyrade grönsaker är nyttigt!
Mjölksyrade pickels:
till en 1,5 liters glasburk behövs:
ca 0,5 - 1 kg blandade grönsaker, t ex små gurkor, tomater, blomkål, paprika och lök
2 skalade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk koriander
1 tsk senapsfrön
dillkronor
1 dl vassla
Skölj och ansa grönsakerna. Lägg in dem hela eller delade i stora bitar.
Gurkorna ska vara hela. Stick några hål i gurkorna med en sticka, annars blir de lätt mjuka inuti.
Varva grönsakerna med kryddorna. Packa samman dem och fyll på avsvalnat kokt vatten (med 2 msk salt per liter vatten) samt vassla.
Låt burken stå i rumstemperatur 18-20 grader i 10 dagar. Är det varmare än 20 grader räcker 6-8 dagar. Ställ sedan burken svalt för eftermogning i 2-3 veckor 0-8 grader.