Full version: Mjölksyrade pickels
rosita
Mjölksyrade grönsaker är nyttigt!

Mjölksyrade pickels:
till en 1,5 liters glasburk behövs:
ca 0,5 - 1 kg blandade grönsaker, t ex små gurkor, tomater, blomkål, paprika och lök
2 skalade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk koriander
1 tsk senapsfrön
dillkronor
1 dl vassla

Skölj och ansa grönsakerna. Lägg in dem hela eller delade i stora bitar.
Gurkorna ska vara hela. Stick några hål i gurkorna med en sticka, annars blir de lätt mjuka inuti.
Varva grönsakerna med kryddorna. Packa samman dem och fyll på avsvalnat kokt vatten (med 2 msk salt per liter vatten) samt vassla.
Låt burken stå i rumstemperatur 18-20 grader i 10 dagar. Är det varmare än 20 grader räcker 6-8 dagar. Ställ sedan burken svalt för eftermogning i 2-3 veckor 0-8 grader.
Gurkan
Tack för tips. Det låter otroligt enkelt !

Men ... hur är det med hållbarheten sen ? Går det bra att förvara det hela ett tag i kylen utan att det utvecklas vidare "alltför mycket" ?
rosita
Jag gjorde gurkor förra sommaren och de håller ännu. Jag brukar lägga i skalad pepparrot i bitar, det gör så att det inte möglar så lätt (pepparrot har den egenskapen).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon