Visst är dom ätliga, det är ju samma art (Curcubita pepo) som vanliga ätpumpor men dom är väl framavlade för att vara snygga snarare än goda (men kan mycket väl vara goda för det). Hur dom smakar vet du först när du smakat !!
Citat från Runåbergs :
CITAT
Pumpan är en kraftig, slingrande växt som botaniskt klassas till samma art som sommarsquash, men den har ett hårdare skal och kan förvaras betydligt längre. Några enstaka sorter har klassificerats som C. maxima (vintersquash). Frukterna är oftast blekgula till orange och kan bli mycket stora. Rekorden på frukter över 100 kg är många. Här har vi dock mest odlat de avlånga ljusgula formerna i mer hanterbara storlekar. Pumpan är inte fullt lika värmekrävande som squash eller gurka, men odlas på samma sätt.
SÅDD: Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Pumpa har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen
AVSTÅND: Pumpan kan bli mycket storväxt, så ge den ordentligt utrymme. Se vintersquash.
SKÖRD: Skörda innan frosten skadar frukterna. Pumpan kan lagras i flera månader utan samma värmebehandling som vintersquash. (Med undantag av maximapumpor). Den används till allt ifrån soppor och grytor till pajer, desserter, marmelad och inläggningar.
Runåbergs om pumpor