Full version: Skördade pumpor
Christa
Jag har skördat 3 pumpor varav en inte är så hård i skalet. Nu ligger de på varsin pall i köket för beskådan. Hur länge kan jag spara den utan att riskera att de blir dåliga? Finns det några tecken man skall vara observant på som indikerar att de är på väg att bli dåliga?
Åsa, mälardalen zon 2
Är det inte lite tidigt att skörda pumpa, här brukar de skördas strax innan frosten???

Är pumpor väl mogna och har fått sitta länge på plantan och få hårt skal så kan man lägga dem varmt och torrt ex. på ett galler i runt 2 veckor sedan kan man lagra dem svalt, luftigt och torrt då kan de hålla något år eller så.

Var pumporna inte helt färdiga så förkortar det hållbarheten men ett par månader tror jag nog de håller åtminstone så länge som det är luft runt pumporna (blir det lite fuktigt ex. i botten ifall man har dem på ett fat el. dyl så brukar de börja ruttna). Börjar de ruttna så både ser man och känner det på lukten.
Christa
Tack för svar! Ingen panik med andra ord. Den första skördade jag eftersom den slutat växa och jag var rädd att den skulle bli dålig. Den har hårt skal och vägde 21 kg. Den andra skördade jag eftersom den höll på att knäcka rankan. Skulle försökt lossa rankan från jorden men då hade det redan blivit ett veck på den så jag vågade inte försöka. Dessutom är huvudrankan där pumpan satt väldigt tjock och där finns också tjocka sidorankor som sitter fast i marken och är insnärjda i gräs och så kommer det rankor från pumpaplantan brevid och korsar den. Jag våndades inför beslutet men den vägde 20 kg och de blir så ohanterliga om de blir större. När jag burit in den och såg vilken jättetjock stjälk den hade så ångrade jag mig lite. Den hade nog kunnat bli en 50-kilos. Dock hade vi då inte kunnat bära in den i huset. Är de lika goda hur stora de än blir eller finns det någon optimal storlek? Nu hoppas jag på en pumpa till på den plantan istället. Jag har satt 3 plantor lite för tätt så de har inte orkat föda mer än en pumpa var.
Christa
Nu har jag fått reda på att man skall låta pumpor sitta kvar tills skaftet vissnar så att de är riktigt mogna. Man kan tydligen inte lita på allt som står under "fakta" på odla.nu Där står att man kan skörda pumpor efterhand från juli och att det gynnar fruktsättningen.
http://www.odla.nu/vegt/pumpa.shtml
Eaglewood
pumpor är lite som potatis när det gäller mognad. Dvs de smakar ungefär likadant små som stora. Däremot måste de vara mogna för att stå sig länge.
Lena N
Jag odlar matpumpa "Long White Bush". De skördar jag efterhand som de blir 15-30 cm långa. En stor del konsumerar jag efterhand som jag skördar.

Nyskördade små med mjukt skal och mjuka frön kan ätas som råkost utan att skalas.

De större får rejält hårt skal sedan de legat några veckor och de flesta frö blir alltför träiga för att ätas även efter tillagning. Ju längre de får mogna på plantan desto längre kan de lagras.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon