Jag har Pak choi i grönsakslandet, fick en påse och sådde några rader. Nu är bara frågan vad jag kan göra med den.
zaaritha
18-08-2006, 23:25
Tja--det är ju en sallad! Så--blanda med tomat o gurka o paprika m m, du kan ju ta i salladslök, gräslök, persilja, m.m.
Pak Choi sallad
Sallad
1 huvud Pak Choy (Pak soi, Bok Choy, sellerikål - det kallas många saker)
50 g babyspenat
50 g rucola
1 st salladslök
1 dl jordnötter, osaltade
1 st gurka
2 dl böngroddar
2 st morötter
1 st rättika
Soja- citrussås
1 tsk japansk soja
2 msk citronsaft
0,5 tsk fisksås
1 tsk rapsolja
1 st röd chili, utan kärnor
1 st rödlök
2 msk färsk koriander, finhackad
Tillagning:
(ca 10 - 12 port)
1. Skölj grönsakerna. Skala och skär rättikan och morötterna i tunna skivor, lägg på ett fat.
2. Finhacka chili, rödlök och korianderblad. Blanda med pressad citronsaft, fisksås, soja och rapsolja, häll blandningen över morötter och rättika och låt dem marineras en stund.
3. Rosta jordnötterna, i en het, torr panna till de får fin färg och börjar dofta, krossa dem i en mortel.
4. Skär gurkan i stavar, pak choibladen i bitar och salladslöken i tunna skivor, blanda med böngroddar, ruccola, babyspenat och med den marinerade rättika och morötter
5. Strö till sist över de rostade, krossade jordnötterna
-----
Pak choi-wok
Ingredienser:
lite olivolja
ca 600 g pak choi (1 stor planta)
100 g torra mungbönsnudlar (tillagas enligt förpackningsanvisningen)
700 g mixade paprikor (gula, röda och orange)
150 g skalad morot (ca 1 stor)
300 g skalad kålrabbi
100 g torra skalade bondbönor
3 msk kycklingfond eller grönsaksfond
ev. salt
Tillagning:
Morot, paprika och kålrabbi skäres i stavar och stekes i olivolja utan att de tar färg tills de mjuknar.
Pak choi skäres i mindre bitar och tillsättes mot slutet, först stjälkarna, sist bladdelarna. Smaksätt med fonden. Vänd ner munbönsnudlarna. Salta.
Servera med dippsåsen.
-----
Hastrad lax med teriyakisås
Lax
800 g laxrygg
salt
1 msk rapsolja
Grönsaker
1 pak choy
1 gul morot
1 dl shiitakesvamp
1 msk olivolja
salt och peppar
Teriyakisås
0,8 dl balsamvinäger
1 dl kycklingbuljong
1 msk soja
1 msk Mirin
(japanskt risvin)
drygt 1 msk strösocker
1 tsk arrowrot
1. Fjälla laxen och bena ur den. Dela den i 4 bitar. Salta på köttsidan och låt stå ca 20 minuter.
2. Sätt ugnen på 125°. Halstra laxen på skinnsidan i olja i en stekpanna tills den får en knaprig yta. Stek klar i ugn ca 5 minuter.
3. Koka upp vatten i en kastrull. Dela pak choyen i 4 bitar. Sjud dem i 1/2 minut. Ta upp och spola genast i iskallt vatten.
4. Skala och strimla moroten. Fräs med shiitakesvampen i olivoljan i en panna. (Moroten ska vara lite krispig.) Smaka av med salt och peppar. Stek pak choyen i lite olivolja i en stekpanna så att den får en gyllene yta. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka ihop alla ingredienser till såsen utom arrowrot i en kastrull. Red med arrowrot utrört i lite vatten.
6. Servera laxen med grönsakerna och teriyakisås. Servera ris, nudlar eller potatis till.
Oj .... för krångligt.
Värm lite olja i en wok- eller stekpanna ... släng i fint hackad chili, vitlök och lök och fräs runt lite ... sänk värmen och häll i en hög med fint strimlad PakChoi och rör runt tills den är mjuk ... häll på lite oystersacue eller soya eller annan god sås, fräs ihop lite bara .... servera med ris.
CITAT (Gurkan @ 23-08-2006, 02:08)
Oj .... för krångligt.
Det tycker inte jag, jag älskar att laga mat och ibland måste det få ta tid. Folk märker om man lagt ner tid och möda på maten eller om det är lite snabbt ihopsvängt.
Bok choi brukar jag iofs bara använda om jag vill bjuda på gäster på något extra och då ska maten vara speciell, lite lyxig.
Jag tycker också om god och vällagad mat och jag älskar att stå i köket och svettas och skapa. Men inte varje dag ... ibland är det skönt med snabbmat.
Får dock hålla med om att ditt recept låter gott.
Min favoritbok med recept är "Mikaku, den japanska kokboken" av mor och dotter (Eiko Duke och Yukiko Duke), och knappt inga av recepten där är enkla eller snabba men de är så underbart goda.
Fast jag är lite japan-ofil tror jag