Skördade 5 kg squash i dag, varav den ena vägde 2½ kg! Den blir köttfärsfylld och gratinerad till middag för 6 personer i morgon!
ullislerum
20-08-2006, 19:35
Jag har gjort lasagne idag på en squash som vägde.. TRE kilo!! Det blev rätt mycket lasagne..
Jag har inte vägt mina bautasquasch men flera har varit så stora att de i stort sett är ihåliga. Då passar de ju fint att fylla med köttfärs..gott blir det också.
Åsa, mälardalen zon 2
21-08-2006, 08:34
Jag dumpar de där förväxta squasharna i komposten direkt jag, jag har så mycket squash att jag inte behöver ta tillvara på de om blivit för stora. Vanlig avlång squash bör inte vara större än 3hg när man skördar dem.
Christa
21-08-2006, 12:54
Den största fördelen med stor squash är att man kan spara den länge. Jag har haft stora liggande till januari ibland.
CITAT (Christa @ 21-08-2006, 13:54)
Den största fördelen med stor squash är att man kan spara den länge. Jag har haft stora liggande till januari ibland.
Menar du att vanlig sommarsquash går att lagra när den blivit större?
Christa
22-08-2006, 06:12
Ja det går bra. Även de mindre går att spara ganska länge. De skall förvaras i rumstemperatur. De jag sparade länge brukade jag ha i tvättstugan och där var något svalare men jag glömde en stor rackare som jag lagt bakom soffan och den var lika fin så rumstemp är ok. (Jag brukar ha 19-20 inne.) Nu i sommar har det ju varit varmt och de har hållit sig i köket också och där är det 24 grader.
När jag skördat squashen får den ligga och torka till först. Sedan lägger jag dem en och en i plastpåsar. Det går bra om det är jämn temperatur. Svänger temperaturen så blir det kondens i påsarna och det är inte bra. Då brukar fnuppen längst fram mögla och då luktar det mögel i hela påsen. Det var egentligen det främsta skälet till att ha dem i källare eftersom det är jämnare temperatur där. De riktigt stora kan ligga utan plastpåse ganska länge. Det är först om de börjar mjukna som man behöver stoppa dem i en påse och då brukar jag låta stjälkänden sticka ut och så sätter jag ett gummiband om.
Nu har jag upptäckt ett annat sätt för små squash som verkar lovande. Jag har en plastback i genomskinlig polyetenplast med lock till. Jag skördade 8 squash häromdagen. Tvättade dem försiktigt. Torkade av dem med en ren handduk och lade dem i plastbacken. Om jag ser kondens i den så lägger jag locket med en springa öppet till kondenset försvunnit. Med små menar jag sådana som fortfarande har mjukt skal och inga riktiga kärnor.
Okej, det låter nästan för bra för att vara sant!

jag dristar mig till att fråga ännu en gång: ÄR DET VERKLIGEN VANLIG SOMMARSQUASH DU MENAR?
Christa
22-08-2006, 20:07
Jaa, fast det kanske kan skilja lite på olika sorter men jag har haft flera olika sådana där vanliga gröna.
Christa
22-08-2006, 20:11
Man får ju ha lite koll på dem förståss och de största håller sig längst. I kylskåpet håller de sig dock inget vidare.
Gurka, tomater, squash, bananer och bröd trivs bäst i rumstemperatur.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.