|
Full version: Saftiga recept
Fizzgigg
29-08-2006, 21:11
Idag införskaffade jag en saftmaja (eller saftkokare som de fantasilöst nog kallar den på kartongen) men manualen erbjöd inte speciellt mycket ifråga om tips och trix med "recept". Det enda som stor i fråga om proportioner var 2 liter vatten, bär och socker. Inte hur mycket bär och inte hur mycket socker.
Är det någon med erfarenhet som kan dela med sig av sina proportioner så vore jag väldigt tacksam. Det som vi främst tänkte löpa amok med i manicken är vinbär i de flesta färger och aronia.
Kan man göra något med äpplen i en saftmaja?
Vi har har en massa slånbär och det blir ju underbar saft men det ska ju kokas och blandas med bären flera gånger när man gör som vanligt. Kan man göra slånbärssaft i en saftmaja?
Välkommen till Odla, raring Tyvärr har jag inget vettigt svar på din fråga, men det visste du ju redan.
Fizzgigg
29-08-2006, 22:43
CITAT (LadyG @ 29-08-2006, 23:34) Välkommen till Odla, raring Tyvärr har jag inget vettigt svar på din fråga, men det visste du ju redan. Hej grynet. Jag kände till det (men nu har vi redan hamnat off topic).
Det här är den normala proceduren när man gör slånbärssaft : SlånbärssaftSaftmajan funkar inte till detta så vitt jag vet ... men det är ju ganska mycket jag inte vet. Har tyvärr inte nåt mer att tillägga angående hur du ska använda din saftmaja ...
lisselbo
01-09-2006, 06:36
Ca 4 dl socker per kg bär. Har själv bara gjort saft på svarta vinbär. Det tråkiga med Saftmaja är att saften blir inte lika koncentrerad som när man kokar på spisen och sedan silar.
Fizzgigg
01-09-2006, 08:35
Det måste jag prova, vi har svarta vinbär "på ingående" om man säger så. Jag har provat att göra på aronia och då blev det bra med 2,5 liter bär och 5 dl socker.
Är du säker på det där med koncentrationen? Jag trodde att det var tvärtom och aroniasaften jag gjorde igår blev så koncentrerad att den är i princip trödflytande. 1 del saft till 6 delar vatten har varit lagom för att göra det drickbart.
"Saftcentrifuger har ofta för liten kapacitet, saften får för mycket luft (oxideras), och man får inte heller riktigt det utbyte man önskar. Man har faktiskt större glädje av en ångsaftare typ "Saftmaja". Tappas saften direkt på öl eller läskflaskor och omedelbart kapsyleras med ölkapsyler så är saften pasteuriserad och kan sparas för senare vinbryggningar." Vinboken-online.seSka väl tillägga (det glömde jag) att jag tror att saftens styrka nog beror en del på hur många gånger man hälller tillbaka den i saftkärldet. Eftersom bären ångkokas och en del vatten försvinner den vägen måste det ju förr eller sneare bli koncentrerat, eller? Jag har egentligen ingen aning, men jag gissar ganska bra
Hur mycket kostar en sån där saft-maja? Jag funderar på om det är värt att skaffa det eller om jag bara ska köpa ett sånt där filter av tyg på en ställning...vad sjutton heter en sån förresten? Det skulle nog räcka för mig. Jag ska antingen koka saft och frysa in eller så frysa in bären och koka lite i taget. Jag har tänkt att ha så lite socker som möjligt och inga konserveringsmedel nämligen.
Fizzgigg
01-09-2006, 22:51
Jag hittade en på Coop och den kostade 399 kronor. Aluminium och helt maskindiskbar. Väldigt smidig och betydligt mindre slaskande än att använda silduk. Om du sedan tycker att det är värt pengarna överlåter jag till dig att avgöra.
CITAT (Fizzgigg @ 01-09-2006, 23:51) Jag hittade en på Coop och den kostade 399 kronor. Aluminium och helt maskindiskbar. Väldigt smidig och betydligt mindre slaskande än att använda silduk. Om du sedan tycker att det är värt pengarna överlåter jag till dig att avgöra.  Jag skickade gubben till Coop idag för att köpa silduk men han hade inte hittat nån. Ska nog åka ner dit själv imorgon och köpa en saft-maja istället. 399:- är ju inte så mycket...
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 01-09-2006, 23:35) ..Jag funderar på om det är värt att skaffa det eller om jag bara ska köpa ett sånt där filter av tyg på en ställning...vad sjutton heter en sån förresten?... Tror de heter Jonas..?  Eller om det är märket. Men jag köpte en i fjol. Blev god saft med sådan också!  /suddis
Har testat både och, och saften blir väl lika god med båda metoderna. Fast saft-majan är otroligt mycket smidigare att hantera än silduk, imho.
gröna tummen
09-09-2006, 11:22
Apropå var man kan köpa saftmajor så har garanterat alla lite större loppisar ett gäng i nån hörna till salu för en spottstyver. Jag annonserade i ett medlemsblad som min lokala trädgårdsförening har och FICK en av en rar dam. Tilläggas kan att jag inte använt den än....... Men nån dag när jag får nån gnutta tid över så, då, då ! Men det lär inte bli före 2010....... Ha det gott !
CITAT (gröna tummen @ 09-09-2006, 13:22) Apropå var man kan köpa saftmajor så har garanterat alla lite större loppisar ett gäng i nån hörna till salu för en spottstyver. Jag annonserade i ett medlemsblad som min lokala trädgårdsförening har och FICK en av en rar dam. Tilläggas kan att jag inte använt den än....... Men nån dag när jag får nån gnutta tid över så, då, då ! Men det lär inte bli före 2010....... Ha det gott !  Men passa på när du ändå gör något annat i hemmet, en saft-maja sköter sig själv i stort sett  Det är perfet om man håller på att damma, städa, baka eller något annat som tar lite tid för då är man sysselsatt medan majan kokar ur bären. Det enda som är slafsigt är att tappa upp det på flaska, det är vansinnigt hett! Hoppas du hittar tid en dag, det finns inget så gott som egen saft
Fizzgigg
09-09-2006, 12:11
CITAT (LadyG @ 09-09-2006, 12:47) Det enda som är slafsigt är att tappa upp det på flaska, det är vansinnigt hett! Oja, framför allt om man är klumpig som jag och häller kokande saft över vänsterhanden. Vilken skillnad mot innan.
CITAT (Fizzgigg @ 09-09-2006, 14:11) CITAT (LadyG @ 09-09-2006, 12:47) Det enda som är slafsigt är att tappa upp det på flaska, det är vansinnigt hett! Oja, framför allt om man är klumpig som jag och häller kokande saft över vänsterhanden. Vilken skillnad mot innan.   Din stackare, det var inte roligt alls. Men nu är det väl bättre? Saften blev hur som helst god
Fizzgigg
09-09-2006, 12:27
Isbitar och en natts god sömn så var det mesta tillbaka till utgångsläget igen.
Johan.S
09-09-2006, 17:56
Tyvärr hittar jag inget recept för just slånbärssaft i såkallad saftmaja. Det finns annars gott om recept i äldre kokböcker. Den process man använder sig av i saftmajorna är i princip densamma som man förr kallade "Ångkokning", "ångning", eller "bären ångade". Förr hade man en ställning med silduk man ställde ner i konserveringsgrytan, med en skål på botten av grytan.
CITAT (Johan.S @ 09-09-2006, 19:56) Tyvärr hittar jag inget recept för just slånbärssaft i såkallad saftmaja. Det finns annars gott om recept i äldre kokböcker. Den process man använder sig av i saftmajorna är i princip densamma som man förr kallade "Ångkokning", "ångning", eller "bären ångade". Förr hade man en ställning med silduk man ställde ner i konserveringsgrytan, med en skål på botten av grytan.
Där ser man, det hade jag ingen aning om. Slånbär innehåller väl frön som är lite giftiga, så det kanske är därför man ska sila den då?
Johan.S
09-09-2006, 20:08
CITAT (LadyG @ 09-09-2006, 19:23) CITAT (Johan.S @ 09-09-2006, 19:56) Tyvärr hittar jag inget recept för just slånbärssaft i såkallad saftmaja. Det finns annars gott om recept i äldre kokböcker. Den process man använder sig av i saftmajorna är i princip densamma som man förr kallade "Ångkokning", "ångning", eller "bären ångade". Förr hade man en ställning med silduk man ställde ner i konserveringsgrytan, med en skål på botten av grytan.
Där ser man, det hade jag ingen aning om. Slånbär innehåller väl frön som är lite giftiga, så det kanske är därför man ska sila den då? Slånbär är ganska nära släkt med plommon. De flesta kärnor av det slaget innehåller blåsyra (även bittermandlar du köper i affären), i den meningen är de giftiga. Att slånbärskärnor skulle vara ovanligt giftiga har jag aldrig hört talas om. Det finns nog en annan förklaring i det här fallet.
Tänk om det är så att det "bara" är hävd och tradition, bara för att man alltid gjort så? ...egentligen borde jag ju testa majan på slånbären bara för det, om inte annat för att få klarhet i vad som gäller
lisselbo
10-09-2006, 07:14
CITAT (Fizzgigg @ 09-09-2006, 13:11) CITAT (LadyG @ 09-09-2006, 12:47) Det enda som är slafsigt är att tappa upp det på flaska, det är vansinnigt hett! Oja, framför allt om man är klumpig som jag och häller kokande saft över vänsterhanden. Vilken skillnad mot innan.  Jag brukar ställa ner flaskan i en kanna med handtag när jag tappar upp saften. Då riskerar man inte att bränna sig.
CITAT (lisselbo @ 10-09-2006, 08:14)  Oja, framför allt om man är klumpig som jag och häller kokande saft över vänsterhanden. Vilken skillnad mot innan.  Jag brukar ställa ner flaskan i en kanna med handtag när jag tappar upp saften. Då riskerar man inte att bränna sig. Ja vilken smart idé
Fågelvägen
21-07-2009, 19:51
CITAT (Fizzgigg @ 01-09-2006, 23:51)  Jag hittade en på Coop och den kostade 399 kronor. Aluminium och helt maskindiskbar. Väldigt smidig och betydligt mindre slaskande än att använda silduk. Om du sedan tycker att det är värt pengarna överlåter jag till dig att avgöra.  Aluminium är väl inte så bra med tanke på att syran i bären kan lösa upp aluminium? Tänk på att rabarber används för att rengöra aluminiumkärl så de blir blanka och fina inuti. (Då äter man inte rabarbern!) De ursprungliga saftmajorna var emaljerade, tror jag.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|