|
lisselbo
30-08-2006, 13:43
Är dom ätliga tro? Och isåfall, hur gör jag med dom? Har knäppt några kort, så jag länkar. Svamp
*Felix matte*
30-08-2006, 13:54
Jag kan absolut inget om svampar... äter bara champinjoner men i morse på TV sa en expert att man ALDRIG ska plocka Vita svampar med Vita skivor Bruna svampar med Bruna skivor Bruna svampar med röda skivor och hon varnade också för att ens smaka av någon man inte var helt säker på.. men det visste du
Farbror Blå
30-08-2006, 14:03
Att det är soppar är det ingen tvekan om, Karl Johan tror jag. Sopparna är svåra att skilja åt bara genom att se dom, man måste följa beskrivningarna i nån bättre svampbok om lukt, smak och sånt.
Rören kan se annorlunda ut, hatten kan vara klibbig ieller inte, vissa soppaar ( blåsopp och sandsopp bl a) blir blå i köttet om man bryter dom, andra blir svagt rosafärgade.
Regeln angående soppar är enkel: det finns två arter giftiga soppar, stinksopp och gallsopp och dom luktar och smakar båda enligt uppgift så att man inte kan ta miste på dom.
Titta gärna här: Svampguiden online
lisselbo
30-08-2006, 14:14
Jättebra länk, tackar för den. Har beställt en ny svampbok på nätet, hittar inte den gamla jag har. Men å andra sidan kan det vara bra att ha en nyare bok.
Visst är det Karl Johan med släkt. Bild nr 5 blev jag lite osäker på. Men precis som Farbror Blå säger så finns det bara två st oätliga soppar. Och svampguiden brukar ha riktigt bra bilder. För övrigt är sopparna en delikat svamp Och jag blir riktigt avis  . Men i morgon ska jag också äntligen ut på svampjakt Så håll tummarna. Oj då. Du hade visst redan tittat på länken.
Piccante
30-08-2006, 14:38
Håller med om att det är stensopp/Karl Johan. Soppar kan aldrig bli riktigt fel som tur är, de giftiga brukar se giftiga och otäcka ut. Jag skulle nog rensa och hacka för att sedan smörsteka dem. Ta bort rören på gamla soppar, de har koncistens som tvättsvamp tycker jag. På små exemplar däremot kan man hacka ned hela hatten.
Ophelia
30-08-2006, 15:52
Den enda soppen som är garanterat giftig är djävulssoppen och den är klar och tydlig. Den bör inte ätas då den är ganska sällsynt och finns inte på så många platser. Sedan finns det några som är direkt oätliga (som exempelvis gallsoppen). Resterande soppar smakar mer gott än andra.
lisselbo
30-08-2006, 15:54
När jag förvällde så var det nå´n som blev grönaktig i hattdelen. Vad beror det på?
Ophelia
30-08-2006, 16:57
Icke den blekaste....någon kemisk reaktion. Har för mig att det kan bli så när man förväller vissa soppar.
netaave
30-08-2006, 17:03
Har du hittat svamp "här" eller varit iväg någonstans?
Grönaktig kan hatten bli om svampen varit lite gammal. Fräs Kalle utan smör eller annat, den släpper mycket eget spad. Kycklingfilé Röd lök Kycklingbuljongtärning Grädde Rosmarin Karl Johanssvamp Bryn kycklingen, slå på resten och så skjuts in i ugnen. Mums /Åsa
Björken
30-08-2006, 18:54
Det finns ingen svamp som är så god som Karl Johan, men jag är också lite osäker på om alla verkligen är Karl Johan. Tips bryt en liten bit och smaka, kan vara gallsopp nämnligen och den smakar galla, medan Karl Johan smakar mandel. Jag brukar ta små fina hattar av dem dubbelpanera och steka i smör, smaskens.
lisselbo
30-08-2006, 19:23
CITAT (netaave @ 30-08-2006, 18:03) Har du hittat svamp "här" eller varit iväg någonstans? Har hittat dom "här"
Det är många soppar som blir mörka (blå-gröna) när man bryter dem. Det har ingen betydelse.
CITAT (Björken @ 30-08-2006, 19:54) Det finns ingen svamp som är så god som Karl Johan, men jag är också lite osäker på om alla verkligen är Karl Johan. Tips bryt en liten bit och smaka, kan vara gallsopp nämnligen och den smakar galla, medan Karl Johan smakar mandel. Jag brukar ta små fina hattar av dem dubbelpanera och steka i smör, smaskens. Menar du att du inte ens " kokar ur vattnet " först? Innan du steker dem alltså? Låter som om det skulle bli väldigt " svampigt "
CITAT (lisselbo @ 30-08-2006, 16:54) När jag förvällde så var det nå´n som blev grönaktig i hattdelen. Vad beror det på? Det verkar vara flera som upplevt samma sak i år.
Svante, zon 1
31-08-2006, 09:25
Det finns flera snarlika soppar (som alla är ätliga och goda) som kan vara svåra att skilja åt på bild. Jag skulle gissa på rödbrun stensopp, men stensopp/Karljohan och brunsopp är också möjliga alternativ. Svampen på bild nr 5 i albumet verkar vara angripen av svampsnylting, en parasitsvamp. Dessa skall man kasta.
De riktiga svampexperterna hänger på forumet på www.svampguiden.com, där brukar man få snabba och bra svar.
Björken
31-08-2006, 10:38
Nej, ingen avkokning, men det gäller att ta små nätta hattar, de bör inte vara större än 5-6 cm i diameter och de blir inte "svampiga" blir som en god hamburgare.
CITAT (Björken @ 31-08-2006, 11:38) Nej, ingen avkokning, men det gäller att ta små nätta hattar, de bör inte vara större än 5-6 cm i diameter och de blir inte "svampiga" blir som en god hamburgare. Annars blir de flesta soppar godare om man torkar dem först, smaken koncentreras . Endel, t ex sandsopp, måste torkas eftersom den annars har hopplöst seg konsistens.
Håller med om att " sopparna " blir godast om de torkas först. Vi hade en helt underbar dag i skogen igår. Det var jag , sonen och Naemi 5 1/2 månad som var ute. Tjejen är ju bara för underbar! Hon " pratade " med allt som gick att prata med  , grenar, kvistar, svampar, mig eller pappa, det fanns ingen urskillning alls Tyvärr, kanske man ska säga, så fann vi inte många kantareller. Men vi vart så nöjda ändå. Hela 12 kg ( inte liter ) rensad och färdig sopp, fann vi. Vad vi fann var: Grågul stensopp, kopparfärgad stensopp och Karl Johan. 12 kg, blev det, rensad och klar
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|