Har för första gången plockat Karl-Johansvamp och nu undrar jag hur man bäst tar tillvara den. Går den lika bra att torka (varmluftsugn) som kantareller?
Åsa, mälardalen zon 2
31-08-2006, 16:38
Jag skär ner den i bitar och fryser den rå och tar fram och steker allteftersom jag behöver den, den smakar nästan som nyplockad då.
Det går utmärkt att torka karl johan, skär i tunna skivor och torka. Det är viktigare med god luftcirkulation än värme (definitivt inte över 50 grader). Man kan alltså lika gärna använda en bordsfläkt eller en kupévärmare. Har man större mängder svamp så kan man torka i plastbackar, t ex brödbackar eller blå champinjonlådor av plast. Man staplar lådorna ovanpå varandra och sätter fläkten under. De flesta soppar blir godare om man torkar dem.
Förövrigt passar torkning mycket bra för de flesta svampar, undantaget de som behöver förvällas (skarpa riskor) samt kantareller, som lätt blir beska om man torkar.