ester
Varje åt brukar jag plantera ett par pumpor på min gödselhög för att bladen ska täcka så att det inte blir ogräs och flugor. Tidigare år har pumporna inte hunnit mogna innan frosten, men i år är de tidiga och börjar redan att bli orange.
Frågan är om man kan äta dem? De är enorma! Jag natar att man behöver ta loss dem och torka av dem från jord så att de inte blir fula på den sida de ligger på, men jag orkar bara lyfta den minsta. De andra kommer jag att behöva skottkärra för att kunna flytta. Blir inte köttet träigt när de är så stora? Och kommer de att ta smak av gödselhögen? blink.gif Det är hyfsat brunnen stallgödsel, torvblandad.
Eaglewood
Smaken beror mest på vilken sort det är. De blir inte sämre för att de är stora. Ät av någon av de mindre och spara någon stor till hallowen.
Och nej, de tar inte smak av stallgödseln.
/Lars
catlady
Ojdå! Om du har tillgång till skottkärra, bil och inte bor för långt ifrån en större stad, så kör in och sälj dem på torget om en månads tid. Du kan få mellan 2-500 per pumpa (beroende på storlek och utseende) i Malmö, Göteborg, Stockholm i alla fall! smile.gif
Christa
Jag är själv nybörjare men jag har läst på flera ställen att man skall låta pumporna sitta kvar på rankan tills fästet torkat och de verkligen är mogna. Sedan skall man ta in dem och torka dem. Det har också stått att de blir godare ju längre de lagras. Inom rimliga gränser förståss men en väl mogen och torkad pumpa skall hålla sig minst ett halvår. Jag brukar göra marmelad och sylt med ingefära och citron i. Den är jättegod.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon