lisselbo
Tänker speciellt på kantareller.
Brukar frysa men skulle vilja prova på att torka.
brittmarie
Jag lägger svampen på bakplåtspapper och ställer in i ugnen på lite drygt 50 grader. Ugnsluckan ska vara lite på glänt så jag sätter en träslev mellan ugnsluckan och spisen. Låt stå inne tills svampen är alldeles torr ( som fnöske), det tar flera timmar räkna med ca 3-5 tim. beroende på blöt svampen är. Förvara i lufttäta burkar. En del utav svampen mal jag och häller i kryddburk, gott att krydda t.ex. sås och köttfärs med.
Lycka till.
lisselbo
Läste någonstans att det inte blir något bra att torka kantareller (gula).
Att smaken blir lite besk.
Hur är det med det egentligen?
Anki på Öland
CITAT (lisselbo @ 04-09-2006, 23:36)
Läste någonstans att det inte blir något bra att torka kantareller (gula).
Att smaken blir lite besk.
Hur är det med det egentligen?

Just så sa svampexperten som pratade i Nyhetsmorgon i morse.
Anki
KURT
Kantareller, samt de svampar som förvälls är de enda som inte passar att torka. När man torkar är det viktigare med en bra luftcirkulation än värme. Det är alltså bättre att torka med en fläkt än att använda ugnen. Man antingen använda en bordsfläkt eller en kupévärmare. Det är också mycket enkelt att bygga en liten torkanläggning.
Gillan
Himla smart anordning Kurt. Och lätt att göra.

Om man tycker sig ha råd med strömförbrukning kan man också
använda sig av samma princip med trådbackar och myggnät och
använda ett torkskåp. Jag har inte provat själv, men vet att
farbrorn som bodde här före oss använde sig av den principen.

Han sa att det fungerade utmärkt.
Hannele
CITAT (lisselbo @ 04-09-2006, 23:36)
Läste någonstans att det inte blir något bra att torka kantareller (gula).
Att smaken blir lite besk.

Torkade trattkantareller säljs i alla fall i de flesta affärer.

Dottern har torkat kött med gott resultat i varmluftsugn,
perfekt vandringsmat i stället för den frystorkade, som är dyrt.
Hon köper fin rostbiff eller liknande, skär i tunna skivor, kryddar,
ca 7-8 timmar i varmluftsugn, 50° C, riktigt gott faktiskt.
(Torkat kött finns i vanliga affärer också, dyrt och ofta kryddat med glutamat.)
myskmadra
Jag har bara lagt ut mina trattkantareller glest på tidningspapper i ett luftigt rum - och det har funkat bra. Just nu har jag Karl-Johan tunt skivad och uppträdd på tråd hängandes lite varstans.............
Hålla på och trä upp på tråd kan man ju göra när man har små mängder............. smile.gif
Det ska finnas en torkapparat att köpa - har sett en på en mässa.
I den kunde man torka allt möjligt - bär, grönsaker osv. Låter ju toppen om man vill ha egenodlat med sig på fjällvandringen t ex.
KURT
Det finns 2 st torkapparater på den svenska marknaden OBH Nordica utan termostat och Evermat med termostat. Evermat kostar ca 1750 kr och OBH Nordica ca 500 kr. De fungerar bra om man skall torka mat, men skall man torka större mängder svamp så är de inte speciellt användbara.

Även om man torkar svamp på tidningar så underlättar det väldigt mycket om man kan köra med en bordsfläkt bara någon timme för att snabbt få bort fukt.

Det är många fler som får matförgiftning av dåligt hanterad svamp (förvarad varmt i plastpåsar), än de få som blir sjuka av giftiga svampar!
netaave
CITAT (KURT @ 05-09-2006, 12:38)
Det finns 2 st torkapparater på den svenska marknaden OBH Nordica utan termostat och Evermat med termostat. Evermat kostar ca 1750 kr och OBH Nordica ca 500 kr. De fungerar bra om man skall torka mat, men skall man torka större mängder svamp så är de inte speciellt användbara.

Även om man torkar svamp på tidningar så underlättar det väldigt mycket om man kan köra med en bordsfläkt bara någon timme för att snabbt få bort fukt.

Det är många fler som får matförgiftning av dåligt hanterad svamp (förvarad varmt i plastpåsar), än de få som blir sjuka av giftiga svampar!

Den har jag men torkar aldrig svamp i den, får plats så lite, till det har vi gjort ramar med tunn gardin hårt spänt i botten, en liten kloss 2x2 cm i varje hörn för luftcirkulationen skull. Ställer den i stapel i pannrummet, trattisar och trumpetsvamp torkar fort.
Evermaten torkar jag bara kryddor och äppelringar i.
ingrid fuxwall
Hemma hos oss har husse nyligen gjort vår andra torkolla och den går dygnet runt och rymmer mycket, både svamp och annat och är guld värld.

ingrid
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon