Gaia
Vi flyttade i december i fjol och blev med växthus vare sig vi ville eller inte. En av försöksplantorna i växthuset är en Cayenne-pepparfrukt, och nu börjar det dyka upp röda frukter varje dag. Det jag undrar över är vad man gör med dom? Något så starkt kan man ju inte konsumera bara så där...så vad gör man? Det enda jag har kommit på är att lägga skurna bitar i olivolja i en glasburk. Det borde ju vara konserverande?
rosita
Du kan frysa dem eller torka dem.
Gurkan
Gaia !! Det är väl ändå ett kärt besvär att ha för mycket chili !! smile.gif

Kolla i denna tråd för lite ideér.

Jag har gjort olika inläggningar av cayenne i helgen, kokat dem i en blandning av vinäger och honung sen förslutit i små burkar. Det håller sig hur länge som helst. Har gjort några varianter med vanlig ättikslag också.

Ang. att lägga dem i olja så tror jag inte att dom kommer att hålla så värst länge, iaf. inte om man lägger in färska frukter på det sättet. Förvara hur som helst burken kallt och tänk på att det kan växa till både bakterier och mögel i dem.

Att frysa dem är det allra enklaste. Torka brukar också funka bra.

Imorrn ska jag hämta 144 små burkar som alla skall fyllas med olika chiliinläggningar, chilisåser, sambal-experiment, rökta och torkade chilis, pulver och "flakes" och massa annat smått o gott.
rosita
CITAT (Gurkan @ 06-09-2006, 21:54)
Jag har gjort olika inläggningar av cayenne i helgen, kokat dem i en blandning av vinäger och honung sen förslutit i små burkar. Det håller sig hur länge som helst. Har gjort några varianter med vanlig ättikslag också.



Imorrn ska jag hämta 144 små burkar som alla skall fyllas med olika chiliinläggningar, chilisåser, sambal-experiment, rökta och torkade chilis, pulver och "flakes" och massa annat smått o gott.

Vad du ligger i Gurkan! Jag hejar gärna på! laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Gaia
Stort tack, Gurkan och Rosita! Nu vet jag vad jag ska göra!

Gurkan - javisst är det ett kärt besvär, ja rena lyxen, att ha massor av cayennepepparfrukter. Och så vackra de är dessutom biggrin.gif
tavvas
Hej Gurkan!
Jag önskar Du ville ge recept på Dina olika inläggningar med chili. Mina frukter är starka. Gjorde en paj med en hel chilifrukt i. Den blev oätandes. Vore roligt att göra något mer än att bara torka frukterna.
rosita
Torkade frukter är en väldigt vacker dekoration! Förra året odlade jag chili från frön från en köpechili. Det gör jag inte om, eftersom de inte fick nån stark smak, men de torkades och lades på ett träfat och har varit en fin röd dekoration från jul till i våras! wub.gif
myrtille
Jag är också intresserad av bra tips. Mina cayenneplantor bara fortsätter att sätta frukt. Jag kommer snart att skörda dem för tredje gången i år. Jag har provat göra en stark sås som kan användas som man använder tabasco.

Det gick åt 40 frukter (cayenne long slim som är lite mindre än de vanliga) till drygt 1 dl sås:
Kärna ur och hacka frukterna (använd handskar!). Finhacka dem och lägg i liten kastrull. Häll på lika delar vatten och vinäger (jag använde äppelcidervinäger) så att det täcker fruktköttet. Tillsätt salt och socker (halv tesked av varje). Låt småputtra i ett par timmar (vädra, ångorna är starka). Man kan behöva späda med mer vätska allteftersom. Mixa (jag hade stavmixer) och sen sila genom durkslag. Ställ in i kylen. Låt koka upp igen efter ett par veckor och späd med vinäger tills såsen får lagom konsistens. Man kan antingen låta den vara krämig eller - om man vill ha den mer tabascolik - tunn.

Jag gillar cayenne som jag tycker har lagom styrka. Jag har också odlat red habanero men har svårt att hitta någon bra användning för den. Jag vet att den är mångas favorit men förutom att jag tycker den är för het så är jag inte så förtjust i smaken. Jag har läst att man kan ta udden av styrkan genom att lägga in dem utan frö (dvs man skivar dem) och sedan byter ut inläggningsvätskan ett par gånger.
sudden
jag köpte igår en av chiliplantorna på jobbet men jag är inte säker p vad det är för sort och tänkte att någon här inne kanske kan komma med ett namn smile.gif

på den lilla lappen står det capsicum annuum men det gör det även på de andra fem sorterna som vi fick in från leverantören (de är lite dåliga på det där med märkningen)

bladen är mörkgröna och frukterna blir gröna, sen mörklila och därefter röda. det jag vet är att när frukterna är lila är de hiskligt starka men att de blir mildare när de blir röda.

någon som vet vad plantan heter?
myrtille
Sudden: Det finns jättemånga olika sorters capsicum annuum så det är nästan omöjligt att säga på bara en beskrivning. Det bästa är om du kan ta reda på vad leverantören har i sitt sortiment och sen leta i någon databas. Här är en länk till en bra: UK Chile-Head
sudden
CITAT (myrtille @ 09-09-2006, 13:45)
Sudden: Det finns jättemånga olika sorters capsicum annuum så det är nästan omöjligt att säga på bara en beskrivning. Det bästa är om du kan ta reda på vad leverantören har i sitt sortiment och sen leta i någon databas. Här är en länk till en bra: UK Chile-Head

tack för länken!! hittade direkt!!

den jag har heter då Centennial Rainbow biggrin.gif
kellysblues
Vad jag blir avundsjuk. smile.gif Vet inte varför men tycker det är himla kul att odla just chili. Kanske för att det blir så vackra och goda frukter. Bara en av tre plantor överlevde vintern och den stackaren lyckades bara producera en enda frukt. Men jag har ett rum fullt av småplantor, så man får väl hoppas på bättre skörd nästa år. smile.gif
Gurkan
CITAT (myrtille @ 09-09-2006, 10:09)
.....

Jag har provat göra en stark sås som kan användas som man använder tabasco.

Det gick åt 40 frukter (cayenne long slim som är lite mindre än de vanliga) till drygt 1 dl sås:
Kärna ur och hacka frukterna (använd handskar!). Finhacka dem och lägg i liten kastrull. Häll på lika delar vatten och vinäger (jag använde äppelcidervinäger) så att det täcker fruktköttet. Tillsätt salt och socker (halv tesked av varje). Låt småputtra i ett par timmar (vädra, ångorna är starka). Man kan behöva späda med mer vätska allteftersom. Mixa (jag hade stavmixer) och sen sila genom durkslag. Ställ in i kylen. Låt koka upp igen efter ett par veckor och späd med vinäger tills såsen får lagom konsistens. Man kan antingen låta den vara krämig eller - om man vill ha den mer tabascolik - tunn.
....

Jag provade att göra en sås liknande denna du tipsar om och det blev jättebra.

0,7kg (ca 100 frukter) Cayelle Long Slim, 70 cl äppelcidervinäger, två msk salt, 2 msk honung. Hackade chilin (inkl kärnor o allt) och kokade allt ca 1 timme, körde i mixern och passerade genom en sil. Kokade upp med ännu mer vinäger och buteljerade i små söta flaskor.

Såsen blev väldigt röd och vacker och lagom het. Konsistens som Tabasco ungefär. Kunde haft i lite mer salt, annars mycket bra.
Gurkan
Före :



Efter :



biggrin.gif
Gurkan
Inlagd Chili, Jalapeno i botten sen röd och gul Cayenne.



Jag har kokat dem några minuter i en blandning av äppelcidervinäger, honung och lite salt sen förslutit dem i steriliserade burkar.

Fasansfullt mycket chili här i huset just nu ... munnen helt bortdomnad ... laugh.gif
Gurkan
Mer chili !!!! ohmy.gif

Hot Lemon (till vänster) och Lemon Drop (till höger). Inte så lätt att se skillnad kanske ... wink.gif



Dessa tillredde jag genom att hacka dem och koka dem i en blandning av rivet citronskal, vitlök, vinäger, honung och salt. Mixade och hermetiserade i små burkar.



Vände några torskfilér i denna chiliblandning idag och stekte lite snabbt ... mums !!!
Maria i Helsingborg
WHAO - en syn för gudarna, Gurkan/Anders. Vad jag längtar till nästa säsong, min första "riktiga" chili-odlar säsong! smile.gif
myrtille
Mums, vilken massa smaskens. Nu fick jag flera nya idéer på vad man kan göra.

Dina cayenne long slim ser annorlunda ut än mina som är mindre, mer långsmala och räfflade huh.gif, mer lika dina gulingar. Fyrtio hackade utan kärnor vägde 84 gram.
Maria i Helsingborg
Fin bild, Myrtille smile.gif
Gurkan
CITAT (myrtille @ 10-09-2006, 18:46)
Mums, vilken massa smaskens. Nu fick jag flera nya idéer på vad man kan göra.

Dina cayenne long slim ser annorlunda ut än mina som är mindre, mer långsmala och räfflade huh.gif, mer lika dina gulingar. Fyrtio hackade utan kärnor vägde 84 gram.

Håller med, de ser inte alls ut som bilden på fröpåsen heller (det gör däremot dina). Nån luras med mig ...

Jag har en gul variant som ser ut precis som dina i form & storlek, Golden Cayenne heter den, men dom är gula då ... dom har jag gjort en liknande sås på idag, tillsammans med några läckert orangea Aji Crystal, som också blev god. Och STARK !! blink.gif

Citon-chiliblandningen hade jag i en fiskgratäng idag och det blev mycket gott, som en Janssons ungefär fast med citronchili+torksfilé istf. ansjovis. Hade ingen mjölk hemma så det blev ren vispgrädde ist. ... laugh.gif ... inte svårt att få det gott då !

PS. Jag vägde ju mina med stjälk och kärnor ... lite fusk. DS
Mia, zon 3
Va' duktiga ni är.....
Gurkan - det blev en söt liten planta av 'Lemon Drop', som jag fick frö av från dig. Den har inte hunnit blomma än, men jag hoppas den klarar vintervistet nu, så blir det nog fart sedan. Har du kunnat se skillnaderna mellan 'Lemon Drop' och 'Hot Lemon' nu?
(Hoppas plantorna jag skickade till dig klarade sig?)
noora
CITAT (Gurkan @ 10-09-2006, 23:37)
Jag har en gul variant som ser ut precis som dina i form & storlek, Golden Cayenne heter den, men dom är gula då ... dom har jag gjort en liknande sås på idag, tillsammans med några läckert orangea Aji Crystal, som också blev god. Och STARK !! blink.gif
ärnor ... lite fusk. DS

Jag odlade Golden Cayenne förra året. Fick exakt två frukter. Jag tror inte riktigt att jag har listat ut trickte med chiliodling än... eller så behöver jag ett växthus rolleyes.gif

Dom enda som ger mycket frukt är bolivian rainbow och korean hot. Dom gör massor med pytte-frukter. Resten av plantorna har legat lite på latsidan tycker jag.
Gaia
Wow - vilka inspirerande bilder ni har lagt in! Mums så gott det ser ut!
sudden
är det någon som har smakat eller använt Centennial Rainbow någon gång?? jag köpte en planta för några dagar sen men jag har ingen aning om hur jag ska använda frukterna..... kan man göra som med vanlig chili - skära ner i småbitar och ha den i maten? eller blir det för starkt?? smakar den annorlunda mot "vanlig" chili som man köper för att ha i maten? tänk att man kommer på allt sånt här efter man köpt plantan tongue.gif
Maria i Helsingborg
Saxat från nätet:

Centennial Rainbow Suitable for growing in containers. Compact green leafed plant with white pods turning to purple when slightly sunburnt. Heat level is 7.



Kolla länken vad level 7 (out of what?) innebär.....

Databas
Palma
CITAT (Gaia @ 06-09-2006, 21:20)
Vi flyttade i december i fjol och blev med växthus vare sig vi ville eller inte. En av försöksplantorna i växthuset är en Cayenne-pepparfrukt, och nu börjar det dyka upp röda frukter varje dag. Det jag undrar över är vad man gör med dom? Något så starkt kan man ju inte konsumera bara så där...så vad gör man? Det enda jag har kommit på är att lägga skurna bitar i olivolja i en glasburk. Det borde ju vara konserverande?

Hej!!
Jag håller med gurkan ganska mycket men jag tycker även att det finns miljoner andra aspekter på ämnet chili....Tex så finns det böcker om chili. tror att det finns en gjord av Jarl Borséns son. Mycket bra bok. Hursomhelst. Att lägga in chili är kanon, men att använda vinäger!! är för mig att använda vilken slags olja/vinäger till en sallad tex. Vad jag vill säga är att Tabasco smakar bara vinäger och man måste vara väldigt försiktig och våga exprimentera med vinäger. I Mexico och andra central amerikanska länder använder man ofta en lokal vinäger och i Sverige så är vi ganska bortskämda med hur många olika sorter vi kan få tag i. Jag skulle personligen prova mig fram med en mild sherryvinäger för att framhäva chilismaken utan att låta den ta över, görna med en klick honung som GURKAN använder. En åldrad hallonvinäger kan komma på sin spets. Blanda i en skvätt senapspulver ger en fin smak. Blanda ut med en annan chili som är mildare....Det finns så många varianter, men om du gillar styrka kan jag rekomendera att du tittar åt Mexico. Om du letar efter speciella smaker, kombinationer så hjälper jag gärna till...Ha det bäst
sudden
CITAT (Maria i Helsingborg @ 13-09-2006, 17:44)
Saxat från nätet:

Centennial Rainbow Suitable for growing in containers. Compact green leafed plant with white pods turning to purple when slightly sunburnt. Heat level is 7.



Kolla länken vad level 7 (out of what?) innebär.....

Databas

mjo jag kollade runt på sidan men hittar inte mer än så..... styrka 7 av... 10? men vad innebär det då... vad har "vanlig" affärschili för styrka?? man blir ju alldeles vimsig.... wacko.gif
Gurkan
Sudden : 7 av 10 (som jag också antar att det betyder) är nog ganska starkt. Men styrkan kan variera beroende på många olika saker och alla har vi olika smak vad det gäller styrkan. Prova dig fram, börja med lite om du är känslig. Angående "vanlig affärschili" ... dom varierar en hel del, från ganska mild till ganska het.

CITAT (Palma @ 13-09-2006, 18:48)
Hej!!
Jag håller med gurkan ganska mycket men jag tycker även att det finns miljoner andra aspekter på ämnet chili....Tex så finns det böcker om chili. tror att det finns en gjord av Jarl Borséns son. Mycket bra bok. Hursomhelst. Att lägga in chili är kanon, men att använda vinäger!! är för mig att använda vilken slags olja/vinäger till en sallad tex. Vad jag vill säga är att Tabasco smakar bara vinäger och man måste vara väldigt försiktig och våga exprimentera med vinäger. I Mexico och andra central amerikanska länder använder man ofta en lokal vinäger och i Sverige så är vi ganska bortskämda med hur många olika sorter vi kan få tag i. Jag skulle personligen prova mig fram med en mild sherryvinäger för att framhäva chilismaken utan att låta den ta över, görna med en klick honung som GURKAN använder.  En åldrad hallonvinäger kan komma på sin spets. Blanda i en skvätt senapspulver ger en fin smak. Blanda ut med en annan chili som är mildare....Det finns så många varianter, men om du gillar styrka kan jag rekomendera att du tittar åt Mexico. Om du letar efter speciella smaker, kombinationer så hjälper jag gärna till...Ha det bäst


Palma ! Kul att se dig här äntligen. Jag håller på att experimentera fram olika varianter men det blir ju mycket vinäger i dem, främst för hållbarhetens skull.

Igår gjorde jag en laddning sås enl. en ny ide, pressade saften av 4 apelsiner, 4 citroner i detta kokade jag ca 20 (gula) Hot Lemon och 5 (röda) De Cayenne hackade i småbitar. Mixade och passerade och kokade sen upp med en rejäl dos socker (ca 2,5 dl), 3dl äppelcidervinäger och 2 msk salt. Totalt blev det ca 8dl sås. God, mycket apelsin/citrussmak och lagom söt-sur, stark, borde vara grym att marinera kyckling i !!

Jag har hittils genomgående använt äppelcidervinäger (Wihlborgs) för att jag tycker den är fräch och god (och hyfsat billig i stora flaskor) men jag borde kanske prova lite abdra varianter.

Jag tar med ett urval av mitt sortiment när vi kommer ner till Palma så får du hjälpa mig med "produktutvecklingen" !!

Snart ska jag skörda Habanero, 4 olika sorter, det ska bli spännande. Du får hjälpa mig med lite sås och konserveringsideer !

Hämtade min nya kvarn på posten idag så jag ska prova att mala pulver av några olika sorters cayenne, "Rumänsk Chili", Aji Crystal (otroligt vacker färg torkad) och klassiska milda superröda Anaheim (Carlifornian).
Gurkan
Snubben med chiliböckerna heter Jonas Borssén. *Googla*

Han har skrivt en receptbok som heter "Eat the Heat" och en kombinerad recept/odlingsbok tillsammans med legendariske trädgårdsmästaren Phillippe Plönninge som heter "Het Trädgård". Plönninge har också skrivit en bok som heter "Chili" kort och gott och handlar om odling och sorter.
Gurkan
Länktips med lite inspiration.
Maria i Helsingborg
Bra länk, Gurkan.
Plönninges bok rekommenderar jag verkligen! (Den har jag dessutom signerad, efter ett trevligt möte på Fredriksdal. Ovidkommande info)
Han finns till mångas glädje numera här i stan smile.gif

Kvarnen - vad är det för en?
Gurkan
Jag har beställt nin kvarn hos Kvarnspecialisten.

Kolla under handvevade sädeskvarnar, modellen heter Porkert 150 med stålmalverk.

Ska mala lite av varje på den, paprika, chili, kryddor, torkade grönsaker ... och säd så klart ... har ju en baktokig fjälla här i huset. Ser fram emot bröd på helt nymalt mjöl ...
Micke32
Var får man tag i lemon drop och hot lemon har kollat runt men hittar inget, blir snart knasig biggrin.gif Har slarvat lite med mina chilisorter, har tagit in frukterna men inte gjort nåt mer sen. har ni nåra enkla tips på vad man kan göra så man slipper slänga.
Gurkan
Hallå Micke !

Jag köpte mina frön till Hot Lemon hos Rockdala men dom har tydligen lagt ner/bytt ägare eller hur det nu var. Hittar inget när jag söker på deras hemsida.

Hur som helst, deras frösortiment var från Engelska Plants of Distinction men dom verkar inte har mycket info på sin sida, bara en katalogbeställning.

Har du överskott på chilis så kan du slänga in dem i frysen tills du behöver dem, de flesta går också bra att torka. Om du inte vill prova nåt av recepten som finns här i tråden eller i massa andra trådar här på Odla.
sudden
kom på en sak... de allra flesta här odlar chili i växthus vad jag har förstått... går det lika bra i köket?? jag är alldeles ny på ämnet chili nämligen och bara antog att plantorna skulle klara sig utmärkt i mitt köksfönster.... rolleyes.gif
Gurkan
CITAT (sudden @ 13-09-2006, 23:59)
kom på en sak... de allra flesta här odlar chili i växthus vad jag har förstått... går det lika bra i köket?? jag är alldeles ny på ämnet chili nämligen och bara antog att plantorna skulle klara sig utmärkt i mitt köksfönster....  :rolleyes:

Är det soligt och ljust i ditt fönster så ska det gå bra.

Men, i vårt klimat är ljuset dåligt på vintern hur som helst och till våren är det stor risk att plantan ser lite risig ut. Klipp då ner den ordentligt så sätter den nya friska skott och börjar om på nytt.

De flesta som odlar chili här slänger plantorna på hösten och börjar med nya frön tidigt på våren. Har man plats och möjlighet att övervintra sina chiliplantor är det en stor fördel inför nästa års skörd, den blir både större och tidigare än på nya fröplantor.

Att klippa ner sin plantor inför den nya säsongen kan kännas hårt och grymt men är värt smärtan. Dom börjar om på ny kula snabbt och blir friska och välväxta.

Lagom klippta plantor.
Magdis
Tack för bilden Gurkan! Ska man alltså klippa SÅ mycket? Och den ska inte klippas nu utan i vår?
Jag tänker spara mina chiliplantor till nästa år, det är ju ändå bara tre stycken. Paprikorna tänker jag också spara.
Gurkan
Du kan göra en "halv-klippning" senare i höst eller i vinter om det ser för eländigt ut men det är ingen ide att klippa dem hårt nu för då börjar dom bara skjuta nya små skott som blir för klena i vintersolen.

Bilden ser riktigt grym ut men stammen och rotsystemet finns kvar där, redo att bära nästa års skörd.

Ska du bara övervintra dem kan dom stå svalt och halvljust, ska du fortsätta att driva dem för att avsluta skörden måste dom stå i ditt bästa fönster.

Samma för paprikorna.
sudden
tack för svaret smile.gif

jag tänkte spara denna till nästa år och sätta nya frön.. men de ska alltså sättas tidigt på våren och inte nu..?
tänkte att jag skulle använda kärnor från de frukter som jag får nu. hur ska jag förvara dem till i vår för bästa resultat??
AndreasBlomquist
CITAT (sudden @ 14-09-2006, 01:49)
tack för svaret smile.gif

jag tänkte spara denna till nästa år och sätta nya frön.. men de ska alltså sättas tidigt på våren och inte nu..?
tänkte att jag skulle använda kärnor från de frukter som jag får nu. hur ska jag förvara dem till i vår för bästa resultat??

Jo, alltså det normala är väl att man sår chiliplantorna i januari eller senaste februari. De ska ju ha relativt varmt vid groning. Jag hade mina i en GroWarm "inkubator" eller miniväxthus med undervärme inställd på 25 grader och alla mina 40 chilifröer tog sig.
Du bör nästan ha någon slags belysning också, som en lysrörsramp. Vanliga lampor funkar inte.

Du kan förvara dina kärnor i ett kaffefilter på en sval, torr och mörk plats tills det är dags att så dem.
sudden
CITAT (AndreasBlomquist @ 14-09-2006, 06:42)
CITAT (sudden @ 14-09-2006, 01:49)
tack för svaret  :)

jag tänkte spara denna till nästa år och sätta nya frön.. men de ska alltså sättas tidigt på våren och inte nu..?
tänkte att jag skulle använda kärnor från de frukter som jag får nu. hur ska jag förvara dem till i vår för bästa resultat??

Jo, alltså det normala är väl att man sår chiliplantorna i januari eller senaste februari. De ska ju ha relativt varmt vid groning. Jag hade mina i en GroWarm "inkubator" eller miniväxthus med undervärme inställd på 25 grader och alla mina 40 chilifröer tog sig.
Du bör nästan ha någon slags belysning också, som en lysrörsramp. Vanliga lampor funkar inte.

Du kan förvara dina kärnor i ett kaffefilter på en sval, torr och mörk plats tills det är dags att så dem.

jaha oki inte riktigt vår då smile.gif

finns det någon liten lampa (på fot helst) som man kan hitta nånstans och använda? eller kan man kanske använda en vanlig skrivbordslampa men byta till nån speciell glödlampa? sånt här har jag aldrig gjort förut (det är som sagt karln som håller plantorna vid liv tongue.gif )

då borde det ju räcka att ställa krukorna med frön i ovanför elementet? hur många frön hade du i varje kruka? ett eller flera?

gud vad jag frågar massa tongue.gif
AndreasBlomquist
Alltså, jag använde mig av massvis med lysrör men jag vet att på Trädgårdsblogg.se finns det en kille som heter Chilihead. Han odlade under kontorslampor men han hade speciallampor till dem.

Länk till hans blogg där han visar lamporna!

Jag körde med endast 1 frö per kruka.

Philippe Plöninge i video om sådd av chilisar
Gurkan
Vanlig lågenergilampa funkar ganska bra men lyser bara upp ett litet område eftersom lampan måste vara nära plantorna.

En lysrörsarmatur över fönsterbräda är annars perfekt om man kan stå ut med det och har plats för det nån månad under våren.

Har man dålig belysning kan det vara bättre att vänta lite med sådden, kanske fram till mars istf. att ha småplantor i jan-feb som inte får tillräckligt med ljus.
Palma
CITAT (Gurkan @ 13-09-2006, 20:38)
Sudden : 7 av 10 (som jag också antar att det betyder) är nog ganska starkt. Men styrkan kan variera beroende på många olika saker och alla har vi olika smak vad det gäller styrkan. Prova dig fram, börja med lite om du är känslig. Angående "vanlig affärschili" ... dom varierar en hel del, från ganska mild till ganska het.

CITAT (Palma @ 13-09-2006, 18:48)
Hej!!
Jag håller med gurkan ganska mycket men jag tycker även att det finns miljoner andra aspekter på ämnet chili....Tex så finns det böcker om chili. tror att det finns en gjord av Jarl Borséns son. Mycket bra bok. Hursomhelst. Att lägga in chili är kanon, men att använda vinäger!! är för mig att använda vilken slags olja/vinäger till en sallad tex. Vad jag vill säga är att Tabasco smakar bara vinäger och man måste vara väldigt försiktig och våga exprimentera med vinäger. I Mexico och andra central amerikanska länder använder man ofta en lokal vinäger och i Sverige så är vi ganska bortskämda med hur många olika sorter vi kan få tag i. Jag skulle personligen prova mig fram med en mild sherryvinäger för att framhäva chilismaken utan att låta den ta över, görna med en klick honung som GURKAN använder.  En åldrad hallonvinäger kan komma på sin spets. Blanda i en skvätt senapspulver ger en fin smak. Blanda ut med en annan chili som är mildare....Det finns så många varianter, men om du gillar styrka kan jag rekomendera att du tittar åt Mexico. Om du letar efter speciella smaker, kombinationer så hjälper jag gärna till...Ha det bäst


Palma ! Kul att se dig här äntligen. Jag håller på att experimentera fram olika varianter men det blir ju mycket vinäger i dem, främst för hållbarhetens skull.

Igår gjorde jag en laddning sås enl. en ny ide, pressade saften av 4 apelsiner, 4 citroner i detta kokade jag ca 20 (gula) Hot Lemon och 5 (röda) De Cayenne hackade i småbitar. Mixade och passerade och kokade sen upp med en rejäl dos socker (ca 2,5 dl), 3dl äppelcidervinäger och 2 msk salt. Totalt blev det ca 8dl sås. God, mycket apelsin/citrussmak och lagom söt-sur, stark, borde vara grym att marinera kyckling i !!

Jag har hittils genomgående använt äppelcidervinäger (Wihlborgs) för att jag tycker den är fräch och god (och hyfsat billig i stora flaskor) men jag borde kanske prova lite abdra varianter.

Jag tar med ett urval av mitt sortiment när vi kommer ner till Palma så får du hjälpa mig med "produktutvecklingen" !!

Snart ska jag skörda Habanero, 4 olika sorter, det ska bli spännande. Du får hjälpa mig med lite sås och konserveringsideer !

Hämtade min nya kvarn på posten idag så jag ska prova att mala pulver av några olika sorters cayenne, "Rumänsk Chili", Aji Crystal (otroligt vacker färg torkad) och klassiska milda superröda Anaheim (Carlifornian).

Tjena....

Ja, en kvarn är ju perfekt. Mala ner och mixa olika sorter så kan man få till en riktigt sjysst blandning.
Funderar på om ska bland en chili som inte är för stark med tryffelolja tex. mumma tror jag om det.
Visst har med en vinäger som man gillar så är det bara att tuta och köra, fast det är också kul att prova andra sorter... laugh.gif laugh.gif
Magdis
CITAT (Gurkan @ 14-09-2006, 00:43)
Du kan göra en "halv-klippning" senare i höst eller i vinter om det ser för eländigt ut men det är ingen ide att klippa dem hårt nu för då börjar dom bara skjuta nya små skott som blir för klena i vintersolen.

Bilden ser riktigt grym ut men stammen och rotsystemet finns kvar där, redo att bära nästa års skörd.

Ska du bara övervintra dem kan dom stå svalt och halvljust, ska du fortsätta att driva dem för att avsluta skörden måste dom stå i ditt bästa fönster.

Samma för paprikorna.

Ska man klippa ner paprikorna på samma sätt?
Gurkan
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 20-09-2006, 14:08)
Ska man klippa ner paprikorna på samma sätt?

Jag vet att det finns delade meningar här på Odla och olika sätt att göra det på men jag skulle definitivt klippa rubbet till våren och sen evt. gallra lite bland skotten för att få stora fina paprikor istf. massa små och ett virrvarr av grenar och skott.
Magdis
CITAT (Gurkan @ 20-09-2006, 14:12)
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 20-09-2006, 14:08)
Ska man klippa ner paprikorna på samma sätt?

Jag vet att det finns delade meningar här på Odla och olika sätt att göra det på men jag skulle definitivt klippa rubbet till våren och sen evt. gallra lite bland skotten för att få stora fina paprikor istf. massa små och ett virrvarr av grenar och skott.

Om du säger det så litar jag på dig smile.gif Du har koll på det där med grönsakerna du. wink.gif
skäran
hej. vill ni ha tag på fröer så titta in på www.ortagarden.com.
i övrigt så är chileodlare givmilda och byter gärna fröer. kryddan har ju alltid varit fattigfolkets favorit smile.gif

när det gäller odling av chilepeppar så är det alltid bättre att så tidigt och få ut plantorna så tidigt som möjligt i tempererat växthus. den ljusmängd som vi får här uppe i norr innan midsommar är väl värd att ta vara på.
jag sätter mina c.chinense vid nyår och får bra skörd. vet andra som sätter sina c.pubescens i november då detta är en sort som tar lite längre tid på sig. De flesta c.annum fungerar bra att sätta i januari/feberuari.
Maria i Helsingborg
Diverse såser med sting och annat
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon