ewa zon 3
12-09-2006, 20:24
Har äntligen den nya komposten på plats, 2x250 liter Den är isolerad med 1cm cellplast och skyddad mot gnagare i botten.
Nu när jag håller på och laddar den så står jag och velar med alla fröställningar på sommarblommorna + fröställningar på tex citronmeliss, kungsmynta mm
Ska jag ta med dem eller inte. Har läst det här med att ca 55 C plusgrader skulle ta kål på oönskade fröer. Men tex Kungsmyntafröerna verkar ju klara de mesta.
Jag behöver handfasta råd från er kompostveteraner.
/Ewa
Jag är säker på att de allra flesta slänger även fröställningar i konposten, oavsett om den är isolerad eller ej. Visst kans säkert endel fröer överleva, och kanske t o m endel av dem gro när man sedan använder jorden. Men det kommer ändå så mycket fröer via luften och på andra sätt.
ewa zon 3
13-09-2006, 10:23
CITAT (KURT @ 13-09-2006, 06:31)
Men det kommer ändå så mycket fröer via luften och på andra sätt.
Du har så rätt
Vill ju inte jobba extra om det inte behövs = klippa av blomställningarna innan komposten el rensa självsådder i mina rabatter.
Hur gör ni andra med fröställningarna från tex Citronmeliss, Digitalis, Kungsmynta, Verbascum mfl som det i alla fall hos mig är lite ogräsvarning på
/Ewa
Eva i Västerås
15-09-2006, 11:54
Jag är sr selektiv.
De du beskrivit slänger jag hela i komposten. De får i alla fall stå kvar så länge hos mig, ofta hela vintern, så de flesta fröna ligger runt plantan.
Våtarv som börjat fröa åker i soporna, trädgårdsmålla är lite olika beroende på min dagsform. Det kan vara kul med fröplantor också. De gror ofta tidigt och trivs och blir kraftiga, för de har valt växtplats själva.
Mina oreganoplantor blir inte lika smakrika som av köpta frön. Jag har 3-4 sorters oregano, och korsningarna ger klart blekare smak. Jag har fått många roliga plantor från självsådda frön. Rabarber, sparris, tomater, kapkrusbär (ger just nu massor av bär mitt i grönsakslandet), krasse, rudbeckia, ringblommor bl. a.
Eva 33c
15-09-2006, 13:34
Jag kastar allt på komposten helt enkelt för att jag inte orkar hålla på och sortera ogräset under rensning. Det bästa vore om man hann rensa innan plantorna gick i frö men det är ett ouppnåeligt mål för mig. I början av säsongen går det bra, men sen hinner jag bara inte med.
Detta straffar sig förstå när det gäller komposten. Efter åravis av detta beteende är den smockfull med fröer av olika slag. Nu vet jag ju om detta och använder komposten mest till att gräva ner i grönsakslandet för att öka mullhalten. Grönsaksland rensar man ju lite effektivare än rabatter eftersom man som regel odlar i raka rader! (Fast i år tror jag jag har flera stora tomatplantor bland sparrisen..) Ibland lägger jag kompost i rabatterna också, men försöker komma ihåg var så att jag kan rensa bort småplantorna kvickt. Jag känner också numera igen de flesta småplantor i min kompost så jag vet om jag vill spara något.
Men egentligen är det bara ett sätt att skjuta arbetet framför sig, det vore nog effektivare att ta jobbet i samband med rensningen egentligen.
ewa zon 3
15-09-2006, 17:33
CITAT (Eva 33c @ 15-09-2006, 14:34)
Jag kastar allt på komposten helt enkelt för att jag inte orkar hålla på och sortera ogräset under rensning.
Tack för svar
Är det en varmkompost el en vanlig oisolerad trädgårdskompost du har?
Jag hade hoppats på att alla frön skulle dö av värmen i en isolerad men är osäker på vid vilken temperatur som garanterat gör jobbet. Skulle vara skönt att slippa sortera
/Ewa
Eva 33c
15-09-2006, 19:09
Det är i första hand en vanlig "hög". Jag har inte plats i varmkomposten för trädgårdsavfallet. Fast tomatfröerna härrör nog från den. Men det är nog ovanligt tåliga fröer tror jag. Har man plats och lyckas hålla komposten varm så är nog varmkomposten ett bra sätt att ta kål på grobarheten hos många fröer. Exakta temperaturer vet inte jag heller.
Ett "mittemellan-alternativ" som jag använt för maskros-rens framför allt (de har ju en tendens att gå i frö även som bortrensade) är att lägga dem i en svart sopsäck som får stå i solen. Innehållet kokar liksom ihop. I slutet av sommaren häller jag detta på min vanliga "hög" och då är det en svart sörja och jag har inte sett någon tillväxt av maskrosor året efter i det matrialet.
ewa zon 3
15-09-2006, 19:19
CITAT (Eva 33c @ 15-09-2006, 20:09)
Innehållet kokar liksom ihop. I slutet av sommaren häller jag detta på min vanliga "hög" och då är det en svart sörja

Är nog för klenmagad för ett sånt långkok.
Är det någon som vet något om temperaturer så är jag tacksam
/Ewa
Eva 33c
15-09-2006, 19:38
Inspirerad av din fråga har jag nu surfat runt lite för att se om jag kunde hitta något svar på nätet.
Bla hittade jag denna intressanta artikel från
SLU som handlar både om hur sjukdomar och ogräs överlever i komposten.
Ogräs-avdelningen börjar med orden :"Uppgifter om hur ogräs överlever eller dödas i kompost är mycket sparsamma i den vetenskapliga litteraturen"
Intressant var det i allafall, jag har sparat denna artikel för framtida behov.
ewa zon 3
15-09-2006, 20:16
Tack
Verkar intressant, sparar genast!
/Ewa
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.