|
emmapemma
16-09-2006, 09:02
Hej!
Vi har precis tagit ner ett körsbärsträd, som var alldeles för stort och kompakt. Det hade blivit 8-10 meter, vi nådde inte ett enda körsbär, kronan skuggade tomten från strax efter middagstid till kvällen. Dessutom hade vi ju fågelinvasion under körsbärsmånaden, vilket resulterade i en inte alltför trevlig gräsmatta efteråt.
Vi bor på en liten tomt, baksidan är väl kanske 250 m2. I det sydvästra hörnet kommer vi att placera ett växthus inom de närmsta veckorna. I det södra hörnet står en gammal sumak, kanske 4-5 meter hög, och tronar med sin vackra luftiga krona. Huset ligger i nord-nordöst Mellan sumaken och växthuset har vi planer på att plantera ett träd, men vi är inte helt på det klara med vilket träd vi ska välja. Vi har några önskemål:
-luftig krona, så att skuggningen blir lagom (ja ungefär som hos sumaken). Framför allt får det inte bli så kompakt att det hindrar solen att nå växthuset. -max 4 meter högt, men gärna paraplyformat krona, så att man kan fika under det när dagarna är heta på sommaren (även här liknar det vår sumak) -det ska vara vackert, för det trädet ser vi året runt genom vårt köksfönster -klara zon 2
Jag har några stycken önsketräd, men jag har ingen aning om de uppfyller ALLA våra önskemål (särskilt kronans luftighet samt skönhetsvärdet under olika delar av året är svårt att veta):
praktmagnolia persika av typen Riga eller Frost mullbär, svart eller 'Mulle' kanske silverpäron (men det varken blommar eller ger frukt, eller hur?)
Där stannar min kunskap om olika träd... Jag vill verkligen ha ett träd som jag kommer att betrakta året om, och vara STOLT över. Gärna ett som blommar, jag älskar blommor. Det gör inget om det inte ger något ätbart, det är utseendet som är det primära för mig.
Jag bor i Stockholmsområdet, och om ni vet var jag kan titta på olika träd som är uppväxta, tar jag gärna emot tips. Finns det mullbärsträd uppväxt någonstans här?
/Emma
Det första träd jag tänker på när du talar om luftig krona är sydbok. Ett mycket trevligt träd,som jag gärna rekmondrar, men jag vet ej om det är härdigt i zon 2. Hälsningar Cato
emmapemma
17-09-2006, 07:29
Hej Cato! Sydbok, ja, där är ett träd som jag aldrig förut har hört talas om!  Har du mer information? /Emma Förresten, hur stort/kompakt blir ett valnötsträd? Som ni märker, gillar jag även träd som LÅTER exotiska i Sverige (i alla fall för mig)...
Valnötsträdet blir stort! 15 m högt och 9 m brett enligt Botanica. Annars är det ju väldigt vackert, med vackert bladverk och ganska så luftigt växtsätt. Praktmagnolian blir också stor, men den växer väl ganska långsamt tror jag. Det finns många olika sorters magnolia, som blir olika stora. Visst är det roligt med träd! Man vill ju ha allt...
Alexander-VG-zon3
18-09-2006, 20:28
annars är silverpäron jätte fina man kna inbilla sig att dte är olivträd om man inte har klimat för ett äkta och jag tror det får blommer å frukter med
emmapemma
05-10-2006, 18:57
Silverpäron fanns i mina tankar också, men jag trodde den blev stort? Härom veckan joggade jag förbi ett litet gulligt träd, och jag sprang fram och kollade namnskylten (naturligtvis) - HAVTORN Det var litet, hade smala silvriga blad, luftig krona. Jag föll för det på en gång, fast jag tänkte ta reda på mer om det innan jag sätter spade i marken (f.ö. börjar det bli lite sent för det  ) Så jag börjar fundera på att plantera en han- och en honplanta av havtorn, så kan jag få lite frukt också! Någon vänlig själ som kan något om havtorn?
emmapemma
05-10-2006, 19:08
Fast nu såg jag att havtorn tydligen skjuter mycket rotskott och har kraftiga tornar  (det blir synd om barnen om de råkar trilla in i ett havtornssnår... Så var det med det... och den som var så fin! Det var konstigt, för havtornen jag såg var ett träd, och verkade inte så fientligt.
Japp, det är det fler här som gör. Havtorn är egentligen en buske med världens godaste och mest vitaminrika bär som är svåra att plocka men värda varenda reva som man får. Vill man ha dem för bären behåller man dem som buskar, men de kan stammas upp också och bilda små träd.
Det kan för övrigt slån också, och de växer rätt fort. Blommar på bar kvist tidigt, ger blå stora mycket beska bär som man kan göra saft och smaksätta sprit med. Slån kan man ha för blommen i första hand, havtorn för de vackra och härliga bären.
Tänkte tidigare på din zonbeskrivning - zon 2 i Stockholmsområdet. Antar att du vet att Stockholm har allt från zon 2 till 4 och att en tomt kan ha minst 2 zoner också.
Havtorn klarar sig galant i Stockholm, men praktmagnolian och en del andra som egentligen vill ha zon 1 men klarar zon 2 och perfekta förhållanden i zon 3 är mer riskabla projekt.
Sydbok och valnöt (oavsett sort) blir stora, ganska märka och kompakta träd. Om du tyckte körsbäret blev stort och mörkt är det bättre att satsa på något litet eller glesväxande.
emmapemma
05-10-2006, 21:30
Om man finge stamma upp havtornen, kanske tornen inte finns nere där barnen kan göra sig illa? Alternativt får man placera dem i en rabatt, så att man inte råkar nudda dem. Jag skulle gissa att vi har (på södersidan) den varmare zonen här, för ibland när jag kommer till jobbet, brunbränd på våren efter de första varma och soliga helgerna då jag jobbar i trädgården i linne, kan inte mina kollegor förstå att jag tyckte vädret var så fantastiskt, för de tyckte det var småkallt och lite ruggigt...  /Emma
tiso001
06-10-2006, 08:49
Katsura har vi valt, bl a pga av att vi eftersträvar luftig krona - vi får väl se om några år om det stämmer
Katsura är superbt om man vill ha glesväxande buske/träd och har de markförhållanden som de vill ha.
Om barnen inte ska riva sig på tornarna kan man klippa av dem, men om man vill skydda också lite större barn mot stick så blir det inte så mycket krona kvar. Högre än 3, kanske 4 meter i din zon blir inte de havtornssorter jag känner till. Och då blir det inte så mycket krona kvar.
emmapemma
06-10-2006, 13:23
Är det Acer Palmatum Katsura som avses med Katsura? För det är det jag får upp om jag googlar på bilder för katsura.
ewa zon 3
06-10-2006, 15:54
Med Katsura tror jag att det är Cercidiphyllum japonicum som de menar /Ewa
emmapemma
10-10-2006, 11:20
Ja, katsuran verkar fin, men den ser ut att vara ganska stor på vissa bilder. Kan man hålla den nere med beskärning tro? Joggade förbi den havtornen jag blev kär i idag, och den hade inga taggar på stammen upp till 1.5 meters höjd. Dess totala höjd var uppskattningsvis 3 meter. Smakade på ett bär också, mums!  Jag undrar hur gammalt det trädet kan vara. Stammen var kanske 10-15 cm i diameter. Tror ni att det är möjligt att få tag på havtorn som stamträd, och därigenom påskynda processen lite? Passade på att samla frön från en purpurfärgad buskpion också  , får se om jag ska ta och plantera dem tillsammans med döttrarna ikväll. /Emma
Jag skulle inte satsa på katsura om jag visste att jag skulle behöva hålla den i nedklippt format. Det kan finnas undantag men jag har inte sett bra resultat av beskurna katsuror. Mycket bättre med havtorn då!
Trädet (ZonV)
11-10-2006, 12:17
Varför inte Ginnalalönn ?! Vacker röd höstfärg. Har ett gracilt växtsätt med många små frönäsor. Små 3 flikade blad. Passar i samplantering med buskar, barrväxter och blommor. Tål ej kraftig blåst
tiso001
11-10-2006, 16:30
CITAT (ewa zon 3 @ 06-10-2006, 16:54) Med Katsura tror jag att det är Cercidiphyllum japonicum som de menar /Ewa Ja, det är sådana vi har. Och vi räknar med att kunna hålla ned dem när de börja komma över 4-5 meter...vi får väl se om det funkar, jag återkommer om ett par år och berättar
havtorn är ju ganska sjukdomsbenägna, dra på sig både det ena och det andra. Ta inte det:)
Vilka sjukdomar har du sett på havtorn MB?
Jag har några havtornsbuskar och de är väldigt friska och de har kanske en eller två liten tagg per gren. Dessutom är de väldigt vackra med sina bär på hösten så jag rekomenderar dem varmt! Vi har fått typ 3 rotskott på 5 år så det är inget problem heller... Det finns de här odlade sorterna som är nästan taggfria så det är inga problem för min 4-åriga dotter att plocka bär. Hagtornsbusken har vi däremot grävt upp eftersom vi blev led på att få taggar i cykel- och bildäcken...
emmapemma
12-10-2006, 08:42
Vad kul att höra, cia73! Jag antar att du menar "Romeo" och "Julia" med de odlade sorterna?
Jag har funderat på att låta "Romeo" bli ett fint litet träd, och "Julia" vara buske, så man når bären på busken. Hur snabbt växer dina havtorn?
Ja, hagtorn är ett problem, vi har flera grannar med hagtornshäckar. Vi har inte fått taggarna i några däck, men andra grannar har fått det. Mindre lyckat!
Samma med rosor, deras taggar kan också orsaka cykelpunka. Orsaken är inte att hagtornar eller rostaggar faller av. Det är att det slarvas när buskarna klipps och att grenar får ligga kvar på marken.
Jag tänkte närmast på de ryska havtornssorterna. Ljubitelskaja tror jag några av mina "flickor" heter. De är så gott som taggfria. Jag har inte Romeo och Julia så jag kan inte lova nåt om dem, men odlade sorter brukar inte ha så mycket taggar. Mina buskar är nu 5 år och ca 2 meter höga. Ännu går det bra att plocka bären men vi får väl nog kapa av dem på höjden efter några år, eller bjuda fåglarna på bären. Det går att plocka ca 2 liter på en timme och en stor buske kan bära 30 liter. Det blir inte så roligt att stå flera timmar på en stege och plocka. Här så älskade gråsparvarna att sitta i hagtornshäcken och hur bra man än plockade grenarna när man klippte var det alltid nån fågel som absolut skulle flyga iväg med kvistar. Sparvarna hade märkt att de fick vara ifred för katterna i häcken. Min syster hade en taggspets i hälen några år.
CITAT (Cilla @ 12-10-2006, 11:31) Samma med rosor, deras taggar kan också orsaka cykelpunka. Cykelpunka? Ha, det är ingenting mot barnvagnar om man har en sån med luftfyllda däck! Efter två månader i vårt hus som har trubbhagtornshäck tröttnade vi på att köpa nya innerslangar och köpte en beg. vagn med massiva gummidäck. Cykelhandlaren där jag köpte slangarna sade att det är ett klassiskt problem - barnvagnsdäck är av mycket sämre kvalitet än cykeldäck så taggarna går lätt igenom...
De nya havtornssorterna från finland är iofs bra vad jag förstår. Och taggfria.
Det är trädgårdsmästaren i min plantskola som säger att de havtorn de har fått "de flesta" angreppen (han pratade om Verticillium dahliae och Pseudomona syringae), vilket INTE stämmer med vad de lär ut från länsstyrelsen här i västra Götaland lär ut.
Nåja, när jag kollade havtorn för min trädgård vid stugan i bohuslän fann jag att H. gillar P -gödsel , kvävegödel kan hämma tillväxten av rotssytemet och fruktsättningen ( H. kan ta upp lite N ur luften ?!!!), gärna sandig lite sur jord (INTE lerjord), det behövs 1 hanplanta per 6 honplantorungefär. Undvik lera. Nyplanterade buskar kan ha svårt att avmogna på hösten- kalk hjälper för avmognaden. Toppa buskarna några centimeter på våren före knopparna spricker.
emmapemma
13-10-2006, 05:23
Hoppsan, jag har tung lerjord... men den är ju kalkrik Nåja, vi kommer inte att hinna plantera träd under denna hösten, och frågan är om jag inte ska låta sommaren gå nästa år, för då kan jag uppskatta hur stor en trädkrona får bli innan den skuggar ner växthuset för mycket. För även om vi planterar ett träd till våren kommer den ju inte kunna ge skugga tillräckligt mycket för att kunna skugga kaffebordet en varm sommardag. Men havtorn är ju riktigt fina  . Ja, om inte havtorn går, då är det kanske silverpäronet som ligger bäst till...
Du kan höja upp planteringsbädden med 20-30 cm om du vill ha havtorn, så blir det inga problem
Om du tycker om havtornet så tror jag att silverpäron pyrus salicifolia blir bra. hängvarianten, pendula, verkar inte bli stort. Då får du dina silverfärgade smala blad, ett nätt träd och inga rotskott. Det är extra fint när det blommar i vitt med röda ståndare och nu på hösten har det fullt med dekorativa små päron.
Smalbladig silverbuske Eleangus angustifolia lär också vara fin, men den har jag inte sett live.
Sommartorparn
17-10-2006, 21:01
CITAT (Cilla @ 10-10-2006, 23:52) Jag skulle inte satsa på katsura om jag visste att jag skulle behöva hålla den i nedklippt format. Det kan finnas undantag men jag har inte sett bra resultat av beskurna katsuror. Mycket bättre med havtorn då! Såg en katsura i dag vid Bergianska och den var jättefin. Men den var flerstammig och väldigt yvig. Kan man få den som ett träd som man kan sitta/gå under? Är den snygg som uppstammat träd?
ett alternativ jag kommer att tänka på är en apel. blommar tidigt och vackert, växer tillräckligt gles och går att hålla i trim.
annars magnolia, förstås, men den beskärs inte och växer lite saktare. jag har en galaxy, men kobus går ju också i stockholmstrakter. de blommar dock vid 10 års ålder först, men går att köpa lite större varianter.
är uppvuxen vid en havtornsallé som missköttes av kommunen, så för mig är det inte en favorit... men det berodde nog mer på skötseln.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|