Full version: Baka i långpanna
Klura
Jag ska baka något till en tillställning som är i morron.
Ska gå snabbt och smidigt så jag tänkte något i långpannan.
Vi har tröttnat på dom där kärleksmums, så kom gärna med förslag på hemsidor med recept eller om du har en egen favorit så vore det guld.
Castea
Det här är ett smarrigt kaffebröd för långpannan. Inte fluffigt som kärleksmums, utan ett vetebröd. Syrligt fräscht med apelsin och apelsinkulor (sådana som man köper på burk och strör över glass).

APELSINVETEBRÖD I LÅNGPANNA

25 g jäst
2 dl mjölk
0,5 dl saft av pressad apelsin
rivet skal av en apelsin
1 tsk salt
1 msk socker
ca 8 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
0,5 dl socker
ett halvt ägg (resten till pensling)

Strössel:

2,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g margarin eller smör
1 burk (ca 50 g) apelsinkulor

Blanda jäst med fingervarm mjölk. Tillsätt apelsinsaft, apelsinskal, salt, socker och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg. Strö över litet mjöl. Jäs övertäckt ca 20 min.

Rör ihop matfett, socker och ägg och blanda ner i degen och tillsätt sedan resten av mjölet. Lägg degen i en stor smord långpanna och platta ut. Jäs övertäckt ca 15 min.

Blanda de torra ingredienserna till fyllningen, utan apelsinkulorna. Smält matfettet och tillsätt litet i sänder. Rör ihop till en grynig massa.

Pensla degen med ägg. Strö över strösslet och apelsinkulorna.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 15 min. Låt kakan svalna, och skär den sedan i portionsbitar.
Åsa, mälardalen zon 2
Jag har inte bakat så mycket de senaste åren men förr brukade jag göra ambrosiakaka (recept tog jag ur 7 sorters kakor) i långpanna och den var lätt att göra och god, det är ju bara som en sockerkakssmet med apelsin i som man sedan stryker ut glasyr på och slänger på syltade apelsinskal och skär i bitar.
askar
Lätt & Gott

Mjukpepparkaka
Klura
Jag tyckte Casteas kaka lät jättesmarrig och ilade iväg till affären och handlade apelsiner mm.
Kom hem och skulle börja.. och vad har jag glömt då?? Jo jästen mad.gif
Så det blev en sån här Kokostoscakaka istället.
Men jag minskade på sockret rejält. Tog 4 i smeten och en glasyren.
Den blev supergod.

Fortsätt gärna skriv in recept här för jag brukar baka till en förening ca 1 gång/mån och det är alltid kul att göra nya grejor.
Klura
CITAT (askar @ 16-09-2006, 13:16)
Lätt & Gott

Mjukpepparkaka

Verkar supergod. Den ska jag göra till advent. (inte långt kvar nu)
Gåsis
Den här kallar min dotter för pangkaka laugh.gif

4 ägg
6 dl strösocker

Vispas

6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Rör ner i äggvispet

3 dl ljummet vatten

Rör igen

Gräddas 15-20 minuter i långpanna, 175 grader.

Glasyr

200 g smält margarin
2,5 dl strö
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Sjudes ihop
Låt svalna något och bred över kakan. Strö över finhackat dajm.

/Åsa
netaave
Jag kan rekommendera Laila Wikströms bok "Baka i långpanna" innehåller ljuvliga recept och härliga illustrationer. Bra present!
Hon har en hemsida tror det är http://www.lailaw.com/books.asp
askar
Enkelt och billigt är att leta på nätet. smile.gif


Långpannekakor Recept
KURT
Svårt att göra något enklare än:

SEGA HALLONRUTOR

Blir en hel långpanna full, men gör gärna
halv sats i liten dito.
Lite sega i konsistensen och oemotståndeliga!

Blanda ihop:
200 gr. smält margarin
6 dl socker
6 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
4 ägg
och bred ut i långpanna på bakplåtspapper.
Häll över 1 pkt frysta hallon (eller sylt) samt
mandelspån.

Grädda i 175 grader 30 min.
Skär i rutor och lägg en plåt över när de svalnar.

OBS! Det är viktigt att plåten ligger över medan den svalnar, annars blir de inte sega!
Betty
CITAT (KURT @ 22-09-2006, 11:59)
Svårt att göra något enklare än:

SEGA HALLONRUTOR

Blir en hel långpanna full, men gör gärna
halv sats i liten dito.
Lite sega i konsistensen och oemotståndeliga!

Blanda ihop:
200 gr. smält margarin
6 dl socker
6 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
4 ägg
och bred ut i långpanna på bakplåtspapper.
Häll över 1 pkt frysta hallon (eller sylt) samt
mandelspån.

Grädda i 175 grader 30 min.
Skär i rutor och lägg en plåt över när de svalnar.

OBS! Det är viktigt att plåten ligger över medan den svalnar, annars blir de inte sega!

Du skriver: Häll över 1 pkt frysta hallon
Jag undrar: Hur mycket är det då? Jag menar, hur många gram?
Det finns ju olkia "märken" och olika storlekar på påsarna/paketen...

och så undrar jag om en sak till...
Ska det inte vara nån sorts jäsningsmedel alls i smeten?
KURT
CITAT (Betty @ 22-09-2006, 13:15)
Du skriver: Häll över 1 pkt frysta hallon
Jag undrar: Hur mycket är det då? Jag menar, hur många gram?
Det finns ju olkia "märken" och olika storlekar på påsarna/paketen...

och så undrar jag om en sak till...
Ska det inte vara nån sorts jäsningsmedel alls i smeten?

Njaaa jag brukar inte använda "paket" med hallon. Jag tar den frukt eller sylt jag råkar ha tillgänglig loch bara brer på ett lager. Och det skall inte vara något jäsmedel, det blir en "småkaklikande" struktur på dem.
Klura
CITAT (askar @ 22-09-2006, 11:24)
Enkelt och billigt är att leta på nätet. smile.gif


Långpannekakor Recept

Trevligare med egna favoriter som folk kan rekomendera wub.gif
Men jag sökte faktiskt på "baka i långpanna" och det var då jag hittade kokostoscakakan.
Det är flera som bett om receptet så den vart populär.
Klura
Jösses vad jag kommer få baka nu.
Kurts recept låter ju inte helt fel det heller.
Det är perfekt att baka så här när det är till många personer.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon