catlady
16-09-2006, 14:06
Har kollat lite bland recepten härinne på vin och mjöd gjort på päron och äpple, men alla verkar kräva någon form av specialutrustning (t.ex. damejeanne) - även de lättare recepten. Finns det någon som vet om man kan göra fruktvin eller mjöd med endast det som vanligen finns i köket (bunkar och grytor) eller är det helt enkelt omöjligt?
RibesRubusVitis
16-09-2006, 14:20
Problemet är att luftens syre måste hindras att oxidera alkoholen till ättika. Från ett slutet kärl blåser hela tiden koldioxid utåt, medan ingenting kommer in genom jäsrörets vattenlås. En liknande verkan kunde man möjligen få med ett tättslutande lock eller en tjock tyg- eller bomullstuss i halsen på en stor flaska. Så fort jäsningen är avslutad måste produkten (”vinet”) tappas och förseglas med minimal luftkontakt.
Det finns 25 litersdunkar av plast,bara att blanda i vad man ska ha,t.ex äpplejuice som man kan göra själv i råsaftcentrifug+socker,vatten och jässats som man kan köpa i essensbutiker.På med ett jäsrör och sen får det stå och pluppa.
catlady
17-09-2006, 15:02
Jaha, det var som jag trodde - man måste ha lite specialutrustning. Tack för svar, jag tror dock att det får bli mos och marmelad detta året också!
En 5-litersdunk kostar inte många kronor och ett jäsrör inkl. den lilla gummiploppen kostar inte heller många kronor. 5 liter är ganska lagom som första experimentet.
Hembryggning rekomenderas varmt !!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.