ingrid fuxwall
17-09-2006, 23:19
Vad kan man göra av plommon?
ingrid
Du kan göra plommanmarmelad. Det är jättegott på rostat bröd eller skorpor! Eller så gör du en plommonkaka. Vispa ihop en vanlig sockerkakssmet där du sticker ner delade och urkärnade plommon.
myskmadra
21-09-2006, 10:07
Går det att frysa in t ex halvor av plommon utan att koka först?
Jag sitter här med några hinkar fina Victoriaplommon och tillräckligt med marmelad.
CITAT (myskmadra @ 21-09-2006, 11:07)
Går det att frysa in t ex halvor av plommon utan att koka först?
Jag sitter här med några hinkar fina Victoriaplommon och tillräckligt med marmelad.
Ja det går bra. Man kan också koka ihop det lite och sila bort skalen om man vill bli av med dem.
Visst, frysa går jättebra. Sen kan man ta fram så många som behövs och laga den godaste kräm man kan tänka sig!
netaave
21-09-2006, 11:54
plommonmos
1 kg väl mogna plommon
1-2 dl socker
1-2 krm askorbinsyra
Dra skalet av plommonen och ta ur kärnorna.
Mosa köttet och blanda med socker och askorbinsyran.
Häll i små burkar och frys.
Gott i rulltårta och till våfflor.
Plommon i konjak
1 kg plommon, gärna hälften var av två sorter.
5 dl vatten
3 dl socker
3 dl konjak
Skålla och skala plommonen.
Koka upp vatten och socker och låt koka ihop ca 15 min på ganska svag värme.
Lägg ner plommonen i lagen och låt allt få ett uppkok.
Dra kastrullen från plattan och häll ner konjaken.
Skölj burkar med atamon, ta upp och fördela plommonen i burkarna och slå lagen över.
Tillslut väl och lagra minst 2 veckor.
Idas plommonkaka
Till 6 pers
1 l plommon
1 dl socker
Mördeg:
3,5 dl mjöl
150 gr smör
2 msk socker
2 äggulor
Äggstanning:
3 ägg
2,5 dl mjölk
Till garnering:
10 skållade sötmandlar.
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman ingredienserna till mördegen och ställ den svalt.
Skölj, kärna ur och halvera (eller klyfta stora) plommonen.
Strö över sockret.
Kavla ut degen och klä botten och sidorna i en låg form.
Lägg ner plommonen och vik in kanterna.
Vispa samman äggstanningen och häll över plommonen.
Strö över flisad mandel.
Grädda ca 35 min. Äggstanningen ska ha stelnat och fått vacker färg.
Serveras något avsvalnad med kaffegrädde.
myskmadra
22-09-2006, 09:49
Tack för svaren!
Nu har jag mos och halvor i frysen i mängd!
Det här receptet finns i dagens DN. Kanske kan vara nåt!
Just nu är jag trött på pommon och spar receptet så länge.
pepprade plommon