Magdis
Jag håller på att göra äppeldricka av hela min äppelskörd och häller upp på tomma PET-flaskor. Kan man frysa in dem? Jag har inte fyllt ända upp. Eftersom jag tycker vitsen med att göra egen saft och sylt är att slippa ha så mycket socker och konserveringsmedel tycker jag att det är smidigt att frysa in. Flaskorna borde väl inte spricka, eller? unsure.gif
Eva i Skåne
Jag har frusit vatten, som kylklampar, i petflaskor, och jag har aldrig varit med om att de spruckit, bara det finns utrymme kvar för utvidgning när det fryser. För säkerhets skull hade jag stoppat flaskorna i var sin plastkasse till de är helt frusna, så riskerar du inte att få frysen full med kladdig saft.
Det går även bra att frysa in i tomma utsköljda mjölkpaket om man har möjlighet att ställa dem upp i frysen.
Magdis
Tack för svaret! Jag ska slå in dem i plast för säkerhets skull. Mumsigt blev det....vacker orangerosa färg eftersom det var röda äpplen. smile.gif
scorpan
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 19-09-2006, 18:51)
Jag håller på att göra äppeldricka av hela min äppelskörd och häller upp på tomma PET-flaskor. Kan man frysa in dem? Jag har inte fyllt ända upp. Eftersom jag tycker vitsen med att göra egen saft och sylt är att slippa ha så mycket socker och konserveringsmedel tycker jag att det är smidigt att frysa in. Flaskorna borde väl inte spricka, eller? unsure.gif

Hej!
Det går alldeles utmärkt att frysa saft i petflaskor.....jag använder själv plastflaskor som det redan varit saft i...men jag fyller ända upp men sätter inte på locket förrän saften kallnat.
irene2
Ett tips när man gör saft som skall blandas med vatten är att frysa in i glasslådor. När man skall göra en tillbringare saft kan man med exempelvis glasskopa ta upp så mycket man behöver, då håller koncentratet längre i frysen.
ingrid fuxwall
En annan sak man kan göra är att fylla saften i istärningspåsar och sedan bara ta fram så många som behövs till varje glas.
Nu är ju inte detta något man kan göra med all saft men så gjorde jag med den rårörda svartavinbärs saften som jag avser att använda vid förkylning, min och barnbarnens.

ingrid
scorpan
CITAT (ingrid fuxwall @ 19-09-2006, 21:37)
En annan sak man kan göra är att fylla saften i istärningspåsar och sedan bara ta fram så många som behövs till varje glas.
Nu är ju inte detta något man kan göra med all saft men så gjorde jag med den rårörda svartavinbärs saften som jag avser att använda vid förkylning, min och barnbarnens.

ingrid

Låter smart. ska testa på min röda vinbärssaft wink.gif
Har du receptet på den rårörda svartavinbärs saften ?....klart du har receptet laugh.gif menade om man kunde få det wub.gif
Magdis
Jag kommer att ha mina vinbär nedfrysta som de är och ta fram och koka en flaska i taget.
KURT
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 19-09-2006, 22:19)
Jag kommer att ha mina vinbär nedfrysta som de är och ta fram och koka en flaska i taget.

Många gör så, och det skapar minst 10 ggr så mycket jobb!

Det finns tillfällen när det kan vara bra att göra mindre satser t ex om man gör rårörd saft eller sylt som ändå inte håller sig. Men annars är det alltid mycket enklare att inte fylla upp frysen utan koka stora satser på en gång. I många recept står det att sylt skall kokas i mindre satser för att den annars inte stelnar, men den kanske inte stelnar lika fort men tillsist brukar den alltid göra det ändå.
netaave
Jag fryser alltid flytande saker i plastflaskor.
ingrid fuxwall
CITAT (scorpan @ 19-09-2006, 23:16)
CITAT (ingrid fuxwall @ 19-09-2006, 21:37)
En annan sak man kan göra är att fylla saften i istärningspåsar och sedan bara ta fram så många som behövs till varje glas.
Nu är ju inte detta något man kan göra med all saft men så gjorde jag med den rårörda svartavinbärs saften som jag avser att använda vid förkylning, min och barnbarnens.

ingrid

Låter smart. ska testa på min röda vinbärssaft wink.gif
Har du receptet på den rårörda svartavinbärs saften ?....klart du har receptet laugh.gif menade om man kunde få det wub.gif

Ska leta reda på det och lägga in det i morgon.

ingrid
scorpan
När jag kokar saft så kokar jag först själva grundsaften (råsaft heter det va? )
Jag häller råsaften i halvliters saft flaskor och fryser in.
När jag sedan behöver en ny saftflaska så kokar jag upp råsaften och tillsätter det socker som ska vara. Häller det i ren flaska.
Sen får den färdiga saften stå i kylskåpet.
Det går så fort att göra på det viset och jag tycker inte det är mer jobb.
Kanske något.....men slipper socker i frysen, socker fryser inte lika hårt sägs det)

detta var bara hur jag gör biggrin.gif
Jimbo79
CITAT (ingrid fuxwall @ 20-09-2006, 23:29) *
Ska leta reda på det och lägga in det i morgon.

ingrid


Nu du Ingrid... nu hittade jag den här gamla tråden och är också väldigt intresserad av ditt recept på svartvinbärssaft.

Har du det kvar tror du?

Mvh, Jimmy
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon