jag var och hjälpte mormor att ta upp skörden (hennes och min tradition ) och fick lite av det vi tog upp som tack för hjälpen (dvs kålrötter, morötter, röbetor och en liten palsternacka) .... jag har inte använt kålrötter så mkt. vad kan man göra av dom???
Magdis
09-10-2006, 16:28
Man kan ju alltid koka rotmos. Eller så använder man dem i en rotfruktsgratäng tillsammans med potatis, morötter och palsternacka. Eller så knaprar man på dem råa...det är gott.
Castea
09-10-2006, 16:38
Länkar till några favoriter jag skrivit här förut:
tack ... min mormor sa något omatt koka dom med sirap... nån som vet det receptet???.. (jag är dock inte hundra på att det var kålrot)
Whiskuchi
09-10-2006, 19:23
CITAT (Rapchic @ 09-10-2006, 18:51)
tack ... min mormor sa något omatt koka dom med sirap... nån som vet det receptet???.. (jag är dock inte hundra på att det var kålrot)
Vet inte om sirap funkar till kålrot, men när jag ska göra kålpudding steker jag alltid kålen i lite mörk sirap... mums!
Rapchic
09-10-2006, 20:01
jag minns inte om det var just kolrot men jag tror det
KURT
10-10-2006, 06:04
CITAT (Rapchic @ 09-10-2006, 18:51)
tack ... min mormor sa något omatt koka dom med sirap... nån som vet det receptet???.. (jag är dock inte hundra på att det var kålrot)
Från Iduns kokbok från 1911 kommer recept på brynta kålrötter & glacerade rovor . Det finns förövrigt många gamla recept i den kokbopken. Jag tycker att det är synd att kokböcker som t ex vår kokbok, som förnyas regelbundet bara kastar ut de gamla recepten.
Rapchic
10-10-2006, 10:03
tack rolig länk... jag gissar att dom recepten inte få vara kvar pga att folk äter oftare pizza nu än kålrötter om du förstår vad jag menar
netaave
10-10-2006, 11:01
Jag brukar förvälla och frysa in rotfruktsblandningar nu på hösten när det är klart i trädgården och billigt att köpa. Förväller i tärningar och slantar av, morötter, palsternackor, kålrot och selleri. Köper purjo och strimlar färsk nu när den är billig. Sen fryser jag burkar där jag blandar allt detta och har som stommar i grytor och soppor. Fryser även in purjo som den är och strimlad paprika när den är billig.
Bessie
10-10-2006, 13:40
Finriven färsk ingefära, honung och citron blir också gott till. Man skär sötpotatis, morot, kålrot och palsternacka i stavar och kokar i lite vatten med en rejäl klick smör, riven ingefära och lite rivet citronskal. När de är lite halvmjuka klickar man i ett par matskedar honung, och så ställer man in rotsakerna i 200 graders ugn tills de fått lite färg. Pressa citronsaft över.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.