stina
Jag vill dela med mig av den kanongoda mat vi åt igår.

Skär blandade rotsaker i tärningar. Jag hade en liten bit kålrot, palsternacka, morätter och potatis.

Koka dom ca 10 min i lättsaltat vatten.

Dela en fläskfilé i fyra bitar, salta och peppra rejält och bryn bitarna runt om.

Bred ut rotsakstärningarna i en ganska vid ugnsfast form. Det ska inte vara ett tjockt lager.

Ringla på lite olja.

Lägg fläskfilébitarna på rotsakerna och in i ugnen 225 grader i 20 min.

Blanda till en kall sås av 1 förpackning minifraiche, 2 msk hackad gräslök och en rågad matsked senap. Salta och peppra.

En fräsch grönsallad till.

Mums!!! Gott, fettsnålt och nyttigt....

Hälsar Stina
askar
Sparat... låter ju jättegott och enkelt att tillaga.
Testar någon dag kommande vecka. smile.gif
pialotta
läste i tidningen idag - - danmarks största och nyinvigda slakteri skall ta emot 15.500 grisar till slakt PER DAG. Troligen kommer inget nyttigt därifrån.
LadyG
CITAT (pialotta @ 14-10-2006, 10:49)
läste i tidningen idag - - danmarks största och nyinvigda slakteri skall ta emot 15.500 grisar till slakt PER DAG. Troligen kommer inget nyttigt därifrån.

Hur har det med saken att göra? huh.gif

Fläskfilé är både magert och nyttigt kött, i synnerhet om man köper svenskt så man vet att grisen levt väl och rest så lite som möjligt. Fast det sisnämda har inget med receptet eller nyttigheten att göra. Ren fläskfilé är nyttigt oavsett vilket land den kommer från.
pialotta
fast jag tror inte att fläskfile är nyttig - jo kanske från en liten bondeuppfödning med individuell hantering av grisen men inte en dansk som är uppfödd och slaktad i stordrift
ohmy.gif
Rapchic
nyttigt för grisen eller dig??
LadyG
CITAT (Rapchic @ 14-10-2006, 16:29)
nyttigt för grisen eller dig??

Bra fråga, smile.gif det kan ju inte vara närigsinnehållet som avses iaf för gris och kyckling innehåller mer enkelomättat och fleromättat fett (nyttiga fetter) än lamm- och nötkött som är rikt på mättat fett (onyttiga fetter).
stina
CITAT (Rapchic @ 14-10-2006, 16:29)
nyttigt för grisen eller dig??

Nyttigt för mej naturligtvis! Grisen är ju död!
stina
CITAT (LadyG @ 14-10-2006, 14:42)
CITAT (pialotta @ 14-10-2006, 10:49)
läste i tidningen idag -  - danmarks största och nyinvigda slakteri skall ta emot 15.500 grisar till slakt PER DAG. Troligen kommer inget nyttigt därifrån.

Hur har det med saken att göra? huh.gif

Fläskfilé är både magert och nyttigt kött, i synnerhet om man köper svenskt så man vet att grisen levt väl och rest så lite som möjligt. Fast det sisnämda har inget med receptet eller nyttigheten att göra. Ren fläskfilé är nyttigt oavsett vilket land den kommer från.

Håller med! Jag vet inte vad danskarna gör med sitt kött så att det skulle bli mer onyttigt. Men däremot köper jag alltid svenskt kött för jag vill gynna närproducenterna + att våra djurhållningsregler är bättre danskarnas ur för grisarna.

Hur som helst - fläskfilé innehåller mycket nyttigheter som i alla fall jag behöver och rotsaker likaså. Så jag rekommenderar verkligen mitt kanongoda recept! rolleyes.gif

Men om du tycker synd om grisen - uteslut fläskfilén vet jag. Det blir säkert gott ändå! tongue.gif
LadyG
Eller byt filén mot något annat ihjälslaget, jag ska prompt ha kött annars blir jag inte mätt biggrin.gif

Jag tycker det låter supergott!
stina
CITAT (LadyG @ 14-10-2006, 23:50)
Eller byt filén mot något annat ihjälslaget, jag ska prompt ha kött annars blir jag inte mätt biggrin.gif

Jag tycker det låter supergott!

Det är verkligen supergott - du måste testa LadyG och rapportera vad du tyckte! rolleyes.gif
LadyG
Mitt i ugnen eller en bit ner?
stina
Ganska mitt i blir bra. Och jag glömde skriva att när rotsakerna kokat klart häller man dom i ett durkslag och låter dom ånga av ordentligt innan dom åker över i formen!
LadyG
Ah, ok så dom ska inte torka till i ugnen då? Det trodde jag tongue.gif
pialotta
CITAT (stina @ 14-10-2006, 19:52)
uteslut fläskfilén vet jag. Det blir säkert gott ändå!  :P



ja!!
askar
Mums vad gott det var smile.gif

Jag la till 1/2 purjolök ( fick koka med rotsakerna i 1 min)
och hade den fetare fraichen
Ringlade över Smörolja istf olja

Succe tyckte vi alla. biggrin.gif
stina
CITAT (askar @ 04-11-2006, 14:37)
Mums vad gott det var smile.gif

Jag la till 1/2 purjolök ( fick koka med rotsakerna i 1 min)
och hade den fetare fraichen
Ringlade över Smörolja istf olja

Succe tyckte vi alla. biggrin.gif

Kul att ni gillade det! rolleyes.gif

Låter gott med purjolök - det måste jag testa. Och jag använder också smörolja, om du menar den där blandningen av 90% rapsolja och 10% smör (gula flaskan).

/Stina
askar
CITAT (stina @ 04-11-2006, 18:08)
CITAT (askar @ 04-11-2006, 14:37)
Mums vad gott det var smile.gif

Jag la till 1/2 purjolök ( fick koka med rotsakerna i 1 min)
och hade den fetare fraichen
Ringlade över Smörolja istf olja

Succe tyckte vi alla. biggrin.gif

Kul att ni gillade det! rolleyes.gif

Låter gott med purjolök - det måste jag testa. Och jag använder också smörolja, om du menar den där blandningen av 90% rapsolja och 10% smör (gula flaskan).

/Stina

Visst är det den... Arlas gula smile.gif
stina
CITAT (askar @ 04-11-2006, 20:13)
CITAT (stina @ 04-11-2006, 18:08)
CITAT (askar @ 04-11-2006, 14:37)
Mums vad gott det var smile.gif

Jag la till 1/2 purjolök ( fick koka med rotsakerna i 1 min)
och hade den fetare fraichen
Ringlade över Smörolja istf olja

Succe tyckte vi alla. biggrin.gif

Kul att ni gillade det! rolleyes.gif

Låter gott med purjolök - det måste jag testa. Och jag använder också smörolja, om du menar den där blandningen av 90% rapsolja och 10% smör (gula flaskan).

/Stina

Visst är det den... Arlas gula smile.gif

Den har jag alltid - världens bästa! rolleyes.gif
askar
CITAT (stina @ 04-11-2006, 18:16)
CITAT (askar @ 04-11-2006, 20:13)
CITAT (stina @ 04-11-2006, 18:08)
CITAT (askar @ 04-11-2006, 14:37)
Mums vad gott det var smile.gif

Jag la till 1/2 purjolök ( fick koka med rotsakerna i 1 min)
och hade den fetare fraichen
Ringlade över Smörolja istf olja

Succe tyckte vi alla. biggrin.gif

Kul att ni gillade det! rolleyes.gif

Låter gott med purjolök - det måste jag testa. Och jag använder också smörolja, om du menar den där blandningen av 90% rapsolja och 10% smör (gula flaskan).

/Stina

Visst är det den... Arlas gula smile.gif

Den har jag alltid - världens bästa! rolleyes.gif

Vi har gått över till att steka i den istf smör och faktiskt blir det lika gott
och hälsosammare.
Också barnen använder den, efter tips av oss. smile.gif
stina
Precis - det luktar smör när man steker i det! rolleyes.gif Och ändå är det bara 10%!
LadyG
Är det denna ni menar: Smör och rapsolja?
askar
CITAT (LadyG @ 04-11-2006, 18:52)
Är det denna ni menar: Smör och rapsolja?

Japp. smile.gif Det finns också en som heter Smör och Olivolja
LadyG
Åh, så gott det skulle vara att steka lammfärsbiffar i det!

Den måste jag testa rolleyes.gif
Mia, zon 3
För att återgå till rotsakerna - jag gillar att ha med rödbetor i ugnsgrönsakerna. Gott som bara den, men det kan bli ganska "färgigt"...
stina
CITAT (Mia @ zon 3,07-11-2006, 16:32)
För att återgå till rotsakerna - jag gillar att ha med rödbetor i ugnsgrönsakerna. Gott som bara den, men det kan bli ganska "färgigt"...

Ja, man får koka dom för sig själv, men det färgar av sig ändå...
LadyG
Ett suveränt recept, man bara hugger de rotsaker man har hemma om gör en god, nyttig maträtt. wub.gif
LadyG
Testade den här för inte så länge sedan (igen), det är en favorit!
Netha
Den måste vi bara göra igen nån dag i veckan. Maken har frågat om receptet men jag hittade det inte.
Tack Ladyn för att du letade upp det. wub.gif
LadyG
Varsågod smile.gif
Tezzla
Hjälp så gott det där låter! Och enkelt! Ska absolut testa någon dag thanks.gif
Farbror Blå
CITAT (stina @ 15-10-2006, 17:10) *
Ganska mitt i blir bra. Och jag glömde skriva att när rotsakerna kokat klart häller man dom i ett durkslag och låter dom ånga av ordentligt innan dom åker över i formen!


Jag mumsar ofta såna rotsaker, men jag förväller dom inte alls, bara pommesfrittar dom ( roligare form tycker jag) blandar dom och kör dom i ugnen på 200 grader. Skippa potatisen om du vill ha läögre GI-värde, satsa på palsternacka, kålrot och morot.
Vill du festa till det, går det kanon även med rödbetsstänger, glöm bara inte att ta en separat skärbräda;)
Jättegott och man får den goda mättnadskänslan istället för den man får efter att ha klämt pommes frites...


Vi sprayar lite olja över rotisarna, har en sprayflaska=)
Snigelhatare
Har lärt mig ett nytt ord i denna tråden. Har tidigare hört talas om grisuppfödning, hunduppfödning, kattuppfödning och massa uppfödningar men...

CITAT
från en liten bondeuppfödning med individuell hantering


biggrin.gif Det var helt nytt för mig. Antar att det är bönder som får barn och hoppas att de ska fortsätta sina föräldrars yrkesbana.
zissi
Ska också testa detta en dag. Låter gott! Tackar för recept.
Mvh zissi
netaave
Förväller aldrig heller kör dom som dom är, ringlar över olja före och kryddar m salt o peppar.
Gott är också att lägga fläskben på ett galler över rotsaksplåten, man kan pensla dom m samma ingredienser som till revbensspjäll eller bara med smält smör m lite soja o peppar o salt i
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon